Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada se više puta sastala s Agrokorom: 'Država nije Caritas, odgovornost je na vlasniku kompanije'

I HDZ i Most složni su da se Todorić mora povući iz Agrokora, no HDZ smatra da država ne može pomoći privatnoj kompaniji te da vjerovnici i konzultanti moraju obaviti restrukturiranje, dok je Petrov zauzeo stav da bi Vlada morala reagirati, zbog kratkog vremena u kojem možda vjerovnici neće imati vremena za spašavanje
14. ožujka 2017. u 22:00 144 komentara 35749 prikaza
Andrej Plenković, Ivica Todorić, Zdravko Marić i Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Kao što je Večernji list već pisao 5. ožujka, održan je u Vladi sastanak na temu stanja u Agrokoru. Vlada je danas reagirala prvi put službenim priopćenjem.

– Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora. Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike. Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje – kažu u Vladi.

Na tom sastanku bili su vlasnik Agrokora Ivica Todorić i šef financija Ivan Crnjac, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov i ministri financija i gospodarstva Zdravko Marić i Martina Dalić. No doznajemo da je održano više sastanaka, na nekima od njih bio je i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Čorić, no razilazila su se stajališta HDZ-a i MOST-a.

I HDZ i Most složni su da se Todorić mora povući iz Agrokora, no HDZ smatra da država ne može pomoći privatnoj kompaniji te da vjerovnici i konzultanti moraju obaviti restrukturiranje, dok je Petrov zauzeo stav da bi Vlada morala reagirati zbog kratkog vremena u kojem možda vjerovnici neće imati vremena za spašavanje.

Agrokor Ratko Bošković Bilo bi porazno da Agrokorove tvrtke preuzmu stranci Mercator SLOVENSKI LANAC Oslabljen kreditni profil Agrokora djeluje na Mercator, ali ne u većoj mjeri

Sugovornik iz Vlade iz redova HDZ-a kaže nam da Agrokor ima dobre operativne kompanije te, ako se Todorić makne, da će se vjerovnici organizirati i uspjeti izvući kompaniju kroz neki od modela. No, kako doznajemo, na sastanku komunikacija nije bila laka te je Todorić navodno tražio kredit HBOR-a, što više nije moguće niti će država u tome popustiti.

– Država nije Caritas, a odgovornost je na vlasniku kompanije. No svjesni smo isto tako važnosti Agrokora za ekonomiju – kaže nam sugovornik.

Pratimo razvoj događaja i očekujemo da će Agrokor kao privatna kompanija sigurno ponuditi nekakva rješenja za situaciju – kaže ministar financija Zdravko Marić.

Najveći vjerovnik Agrokora je Sberbanka, koja nema nikakvu želju za preuzimanjem kompanije, nego samo želi svoj posuđeni novac. No i oni žele da se Todorić povuče te da postave svoje ljude u Nadzorni odbor. Upravo je to priča na kojoj bi se temeljio novi start kompanije, počevši s vraćanjem povjerenja ulagača. Jer smanjenjem rejtinga kompaniji pala je i obveznica Agrokora i sada je na samo 30 posto prinosa.

Neki dan među ulagačima je puštena informacija da je Agrokor uzeo za konzultanta tvrtku Moelis, no s obzirom na situaciju, sigurno je da će konačan odabir savjetnika imati vjerovnici. Inače, ukupne obveze kompanije krajem rujna prošle godine bile su 45,1 milijardu kuna, a sada se već govori o iznosu od oko 60 milijardi kuna.

>> 'Agrokor je prevelika kompanija da država na nju ne bi obratila pozornost'

>> Todorićev Agrokor čeka restrukturiranje i vlasničko preslagivanje

Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
 • maligogo:

  Majstoru nije palo na pamet prodati dvorac, helikopter, vozni park, x stanova u vlasništvu, barku od 20ak metara....već prijeti državi.....pljuc

 • Avatar arator
  arator:

  sva poduzeća dobio je za 1 kn, ucjenjivalo lokalnu vlast za zemlju, potkožio sebe i svoju djecu, unučad,maltretirao radnike daobojaju tele u lila boju da bude <milka jer je njegovaunuka poželjela za rodjendan milku, ne plaća koncesiju za korišenje otoka ... prikaži još!a u privatne svrh, itd...i sad je u problemima i posustao.Radnici bijedno plaćeni i sad ga treba izvlačiti jer više mu ne treba, bitan je za gospodarstvo. Pa on ga je svojom politikom vođenja trgovine i uništio!

 • Avatar sinovi rata
  sinovi rata:

  Prvo blokirati svu imovinu i račune obitelji No. 1, pa onda " spašavati" !