Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALNA TRANSFORMACIJA

Vlada potpisala Memorandum o razumijevanju s tvrtkom Amazon Web Services

Zagreb: Na sjednici Vlade jedna od tema bila je stanje vezano uz potres u Zagrebu
Davorin Visnjic/PIXSELL
16.09.2021.
u 13:11

Memorandum je prvenstveno namijenjen razvoju tzv "cloud computinga" u javnom sektoru, što će pridonijeti implementaciji Nacionalne razvojne strategije

Vlada je na današnjoj je sjednici ovlastila državnog tajnika Bernarda Gršića da potpiše Memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Hrvatske i tvrtke Amazon Web Services.

Ovaj Memorandum rezultat je razgovora između Vlade i tvrtke Amazon Web Services i prvenstveno je namijenjen razvoju tzv "cloud computinga" u javnom sektoru, što će pridonijeti implementaciji Nacionalne razvojne strategije.

Premijer Andrej Plenković sastao se u srpnju ove godine u Sofiji s predstavnicima AWS-a te razgovarao o suradnji u području digitalizacije.

Memorandum o razumijevanju odnosi se na suradnju AWS-a i hrvatske Vlade u sljedećim područjima:

• Uvođenje niza programa za edukaciju i certifikaciju kako bi se ubrzalo učenje u vezi s "cloudom" i razvile kompetencije ljudskih potencijala.

• Potpora provedbi hrvatske Nacionalne strategije kroz podršku naporima Vlade u digitalnoj transformaciji društva.

• Podrška razvoju hrvatskih "cloud" politika: AWS je spreman surađivati s Vladom u razvoju svih politika koje su izravno relevantne za pružanje usluga računalstva u oblaku slijedeći međunarodne primjere i razmjenjujući prethodno iskustvo AWS-a.

Andrej Plenković pozdravio je potpisivanje Memoranduma kao prvog koraka u suradnji s tvrtkom AWS.

- Očekujemo suradnju na području inovacija sa svrhom jačeg gospodarskog razvoja. Posebno nas veseli činjenica da tvrtka AWS u Zagrebu otvara novi Centar za projektiranje podatkovnih centara, drugi takve vrste u cijeloj EMEA regiji. Ovakav centar doprinijet će razvoju digitalnog gospodarstva naše zemlje, što je prioritet Vlade, a računalstvo u oblaku imat će važnu ulogu u tome - rekao je Plenković.

Potpredsjednica AWS-a za javni sektor (EMEA) Isabella Groegor-Cechowicz pozdravila je potpisivanje Sporazuma, kao i Vladine planove za digitalnu transformaciju države, najavivši da će AWS tim ciljevima ponosom dati svoj doprinos.

- Ovaj Sporazum o suglasnosti daje okvir unutar kojeg ćemo surađivati s Vladom, ali i hrvatskim građanima kako bismo potaknuli rast i razvoj radne snage spremne za rad u računalnom oblaku te kako bismo podržali želju Hrvatske za modernizacijom u području informacijskih tehnologija. Kao dio našeg daljnjeg ulaganja u Hrvatskoj drago nam je što možemo najaviti da ćemo u Zagrebu otvoriti i novi ured za dizajn podatkovnih centara, stvarajući tako nove poslove i radna mjesta koja će podržati razvoj i poslovanje vezano za AWS-ove usluge u oblaku u Hrvatskoj - rekla je Isabella Groegor-Cechowicz.

Komentara 1

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
16:18 16.09.2021.

Vidi se tu te nesposobnost drzave !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije