Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSLABLJENA OPORBA

Plenkovićeva Vlada u jesen ulazi mirnije no ikada: Poeni će se tražiti na ovim temama

Zastupnici zaključuju 7.  sjednicu Sabora i odlaze na dvomjesečnu stanku
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
30.08.2021.
u 18:58

Plenković ima idealnu priliku da nametne reformsku agendu za modernu Hrvatsku, ističe Ankica Mamić

SDP i DP padaju, gube članove i potporu birača, Možemo! je zaokupljen rješavanjem testa u Zagrebu koji bi mu omogućio prolaz i u ostatak države, Most s temama poput prava LGBT zajednice vreba priliku na desnici koja otvara i teme poput one treba li nam uopće euro ili valja sačuvati nacionalnu valutu.

Ljeto ide kraju, hoće li jesen biti politički vruća ili mlačna, ovisit će o brzini konsolidacije redova u opoziciji. I dok se ona bavi svojim unutarstranačkim problemima, Andrej Plenković mirno jaše na čelu HDZ-a. Politolog Berto Šalaj kaže da je pozicija Vlade čvrsta, a na političke teme koje će prevladavati do kraja godine vlast i oporba stavljat će različite naglaske.

Većina uopće nije tanka

– Plenkovićeva Vlada govorit će o velikom uspjehu u privlačenju novca iz EU fondova i rastu BDP-a. Opozicija, kad se ne bude bavila sobom nego kritikom vlasti, vjerojatno će isticati dosta slab napredak u obnovi nakon potresa. Kritizirat će vjerojatno i izostanak nekih sustavnih reformi i ozbiljnijih zahvata u javnoj upravi. Vidimo i da se desnica pokušava etablirati nametanjem pitanja uvođenja eura – kaže.

A što sa SDP-om?

– Oni više ne ovise samo o sebi nego i o tome koliko će njihov glavni konkurent Možemo! biti uspješan u upravljanju Zagrebom. Pokažu li kompetencije, liderska će pozicija na ljevici prijeći na njih, a SDP će postati juniorski partner. Slijedi dodatno raslojavanje u SDP-u. Bit će zanimljivo pratiti kako će se rasplesti situacija u Klubu zastupnika SDP-a nakon što je dio zastupnika isključen iz stranke i logično bi bilo da oni više ne budu ni članovi Kluba, na čemu inzistira Peđa Grbin. Mislim da je SDP još daleko od konsolidacije – smatra Šalaj.

Analitičarka Ankica Mamić također misli da SDP neće skoro na uzlaznu putanju.

 – Ne vidim što bi se trebalo dogoditi da se SDP vrati na poziciju stranke koja može preuzeti vlast od HDZ-a. Zbog njihovih kadrovskih i političkih slabosti, ali i zbog činjenice da sad na lijevom spektru imamo Možemo! oko kojeg se stvorila pozitivna energija, lijevo orijentiranim mlađim biračima Možemo! će biti bliži i draži nego SDP koji će zadržati svoju tradicionalnu biračku bazu, a znamo da SDP ima najstarije biračko tijelo. Ne vidim trenutačno čovjeka u SDP-u koji bi mogao biti motor izlaska iz ove duboke kadrovske i političke krize – ističe A. Mamić.

Drobljenje i usitnjavanje Domovinskog pokreta mogao bi iskoristiti Most koji je postao glavna konkurencija HDZ-u na desnici.

 – Možda će, vidimo to po nekim prijedlozima Nikole Grmoje, ići još radikalnije u smjeru konzervativizma. Raspadom DP-a otvorio im se prostor i vjerojatno će biti najžešći kritičari HDZ-a – rezonira Šalaj.

Ankica Mamić vjeruje da će najesen Zagreb biti u fokusu. U Saboru je, kaže, situacija jasna, osim kadrovskog pitanja tko će zamijeniti Miroslava Škoru na mjestu potpredsjednika, odnosno hoće li DP ostati drugi najveći opozicijski klub.

– Osim toga, ključna tema bit će obnova Zagreba. Druga tema bit će rasprava o euru, tu će desna opozicija pokušavati dobiti političke poene – kaže i dodaje da Plenković ima fantastičnu situaciju s bazenom potencijalnih žetončića među izbačenima iz SDP-a i DP-a, dakle i na ljevici i na desnici.

– Plenković je u najboljoj situaciji ikada! U Saboru može izglasati što god želi. Nije to nikakva tanka većina od 76 glasova. Bilo bi idealno kad bi premijer sad nametnuo reformsku agendu koja je Hrvatskoj neophodna. Strukturno nismo napravili velike pomake u gospodarstvu. Nužne su i reforme zdravstvenog i mirovinskog sustava koji su neodrživi. Problem je što ne postoji vizija za neku novu Hrvatsku. Nakon što smo ostvarili dva politička cilja, a to je bio ulazak u NATO i EU, nismo definirali kakvu Hrvatsku želimo. Rekla bih da smo društvo koje je u permanentnoj tranziciji, kao da se vrtimo u krug bez cilja i smjera. Plenković sad ima jedinstvenu priliku, uz ovako slabu opoziciju nametnuti neku novu agendu za modernu europsku Hrvatsku – zaključuje Mamić.

Utjecaji lobija

Politologinja Jadranka Polović smatra da će COVID-19 i dalje ostati zapaljiva tema u hrvatskom političkom životu zbog rasta broja zaraženih i mogućeg zaoštravanja mjera.

– Vlada bi možda radije slijedila liberalnije modele poput švedskog, koji sada slijedi i Danska, međutim zasigurno će se naći pod snažnim pritiscima Europske komisije, odnosno farmaceutskog lobija koji na masovnom cijepljenju, osobito testiranju, zarađuje nezamisliv novac – ističe.

Druga, posve unutarnjopolitička tema, bit će popis stanovništva.

– Rezultati će otvoriti raspravu o nekim aspektima političkog sustava, ali i o demografskim trendovima koji će naglasiti odgovornost ove i svih prošlih vlada za primjerice praznu Banovinu, Slavoniju. Demografska problematika suočit će nas s ograničenjima budućeg gospodarskog razvoja. I naravno, tu je problematika migracije, sada u kontekstu krize u Afganistanu – napominje.

VIDEO Božinović: "Od 1. rujna otvaramo zatvorene dijelove ugostiteljskih objekata."

Komentara 9

VA
valerijan
20:51 30.08.2021.

Levu bagru teško boli što Hrvatska ulazi u jesen mirnije zahvaljujući Plenkoviću i njegovoj vladi.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
19:09 30.08.2021.

Most bi zamjenio DP?? Ako je u Mostu Bulj jedna od glavnih figura onda je jasno koja im je razina glasaca koji se na to pale. U njih politicki program sada tiskaju u obliku slikovnice jer im neki u vrhuu vodstva ne znaju sva slova. Oni nebi znali ni bicikl voziti dok ih s obje strane netko drzi.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
07:26 31.08.2021.

MOST nema veze sa desnicom. To je ekipa prikrivenih ljevičara koji svugdje drže stranu SDP-u i MOŽEMO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije