Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada osudila skandiranje u Osijeku. Kraus: Zašto utakmica nije prekinuta?

Ognjen Kraus: Zašto se premijer Orešković nije ustao i otišao? Zašto utakmica nije prekinuta? Kažu, nema dosta policajaca. Problem je što nema volje
25. ožujka 2016. u 10:12 79 komentara 6910 prikaza
23.03.2016., stadion Gradski vrt, Osijek - Prijateljska nogometna utakmica, Hrvatska - Izrael. Ministar Predrag Sustar, premijer Tihomir Oreskovic, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Suker. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Policija će pregledati televizijsku i snimke sa svojih kamera nogometne utakmice Hrvatska – Izrael da bi utvrdila ima li osnova za podizanje prekršajne prijave protiv onih koji su na stadionu u Osijeku u srijedu navečer uzvikivali “za dom spremni”.

– Nije na policiji da odlučuje o prekidu utakmice, nego na organizatoru. Zakon je jasan. Nikakvih prijava nije bilo – kaže Damir Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Šturo priopćenje

Posao će policiji olakšati izvješće Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) čiji su promatrači gledali prijateljsku utakmicu bilježeći što se u kojoj minuti zbilo. U izvješću koje je potpisao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak piše da se skandiranje “za dom spremni” stadionom prolomilo u drugoj minuti, u 14. se čulo “ajmo, ajmo, ustaše”, u 43. “HNS, pederi, nogomet ste sjebali”, a od 50. do 52. minute uzvikivalo se: “Mi Hrvati! Ustaše, ustaše! Vukovar, Vukovar”.

Minutu kasnije opet se skandiralo “za dom spremni”. Promatrači HHO-a koji su utakmicu gledali pred malim ekranima tvrde da su se na televiziji čule tek pogrde na račun Hrvatskog nogometnog saveza i da su ostali povici bili stišani.

Iako je premijer Tihomir Orešković zajedno s ministrima Predragom Šustarom i Darkom Horvatom bio na utakmici, sramotnu su atmosferu u Vladi osudili tek jučer i to u šturom priopćenju u kojem piše da osuđuju svaki pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti, govor mržnje i vrijeđanje. Osuđuju i isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima na sportskim borilištima kao neprihvatljivu i nepoželjnu pojavu.

– U fragmentiranoj slici današnjice pozivamo na sve civilizacijske vrijednosti i standarde te osuđujemo svaki čin i sve oblike izražavanja koji promiču ili potiču govor mržnje i nesnošljivost. Pozivamo sve građane da poštuju dosegnute demokratske vrijednosti i da svojim primjerom ne narušavaju ugled nas samih i naše domovine – objavila je Vlada.

Isto slušamo godinama

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus razočaran je i atmosferom i Vladinom osudom.

– Pa to slušamo godinama. Bili su na utakmici, sjedili u loži, zabavljali se. Zašto se premijer Orešković nije ustao i otišao? Zašto utakmica nije prekinuta? Kažu, nema dosta policajaca. Problem je što nema volje – ogorčen je Kraus. Sve, dodaje, što se događa u Hrvatskoj podsjeća ga na Njemačku 1933. i Hrvatsku iz 1941. Tako je, kaže, i tada sve počelo jer se nije reagiralo.

>>IDS osudio fašističko skandiranje na nogometnoj utakmici Hrvatska - Izrael

>>Jedina mrlja u Osijeku bilo je skandiranje 'Za dom spremni'

Policajci prije utakmice lecima pozivali navijače na toleranciju

“Naoružani” lecima, pripadnici policije uoči nogometne utakmice Hrvatska – Izrael u Osijeku posjetiteljima su u sklopu projekta “Budi navijač, a ne razbijač” ispred stadiona dijelili promidžbeni materijal kojim ih se podučava kako navijati bez vrijeđanja, nasilja i uništavanja. No, nažalost, poruke do jednog dijela navijača na osječkom stadionu očito nisu stigle.

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

 • Mimizo:

  moguće da je i ovo djelo udbe kao i svastika na poljudu koju ni ova ministar izgleda da ne želi riješiti

 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Zar nije licemjerno da onaj koji nosi petokraku i slavi Tita prosvjeduje zbog pozdrava "za dom spremni"?

 • kiki77:

  Za Dom Spremni je svatko. Tko nije neka si odreže onu stvar. Za Dom Spreman je onaj ko će obratiti ono što je njegovo, ono što je Svetinja, ono što se ne dira, obitelj, imovinu ko za to nije spreman ... prikaži još! taj između noga ima pi*ku.