Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nafta i plin

Vlada odgodila Vrdoljakov najveći projekt

13.03.2015, Pula - U medjunarodnim vodama sjevernog Jadrana, na samoj pomorskoj granici Hrvatske i Italije, nalazi se i jedna od najvecih plinskih platformi u tom podrucju. Plinska platforma Annamaria A udaljena je 455 km od Pule, a na njoj INA i AGIP eks
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
24.09.2015.
u 08:37

Stopirani ugovori o koncesijama za istraživanje i Jadrana i Slavonije

Vlada je odustala od potpisivanja ugovora o istraživanju ugljikovodika u Jadranu i na kopnu, a to pokušava pojasniti stavom da se takve strateške odluke ne bi trebale donositi samo dva mjeseca prije izbora. To je argument koji će nastojati progurati u javnosti, ali odustajanje je posljedica uvjerenja SDP-a da mu u predizbornoj utrci amenovanje projekta koji je javnost dočekala na nož ne bi donijelo političke bodove, nego bi mu štetilo. Vlada će u četvrtak tako donijeti odluku o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih polja u Jadranu, od kojih je već u srpnju odustao nesuđeni koncesionarski dvojac Marathon Oil i OMV, a kako su nam potvrdili izvori bliski Ministarstvu gospodarstva, neće se potpisati ni ugovori s ostalim naftnim tvrtkama na istražnim poljima u Jadranu, ali ni na šest istražnih polja u Slavoniji. Američki Marathon Oil i OMV prije nego što su odustali uložili su 10 milijuna dolara u projekt, a čini se da iza odluke o povlačenju nije bio samo strah od neriješenih graničnih odnosa s Crnom Gorom nego i promjena na čelnoj poziciji u OMV-u čiji je novi čelnik ipak bio više zainteresiran za ulaganja na drugim tržištima. Zaustavljen je time najveći projekt Ministarstva gospodarstva koji je trebao donijeti milijarde kuna ulaganja, iako su bili pripremljeni ugovori, a ulagači zainteresirani.

– Interes je i dalje velik, s obzirom na to da je Hrvatska dobro obavila implementaciju i pripremu projekta. Novi natječajni krug pripremljen je i za Jadran i za kopno i očekujemo ga potkraj godine – poručila je ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić koja vodi energetsku konferenciju u Dubrovniku na kojoj su nazočili predstavnici najvećih naftnih tvrtki u svijetu.

Naftne tvrtke, među kojima je i talijanski Eni, i dalje su zainteresirane za istraživanje Jadrana, a kako saznajemo, spremne su čekati parlamentarne izbore kako bi potpisale ugovore o koncesiji. Iduća vlada teško će ignorirati projekt koji u proračun može donijeti i do milijardu kuna godišnje, ali otezanje realizacije projekta nameće zaključak da bi moglo doći do mijenjanja uvjeta koncesijskih ugovora, na što ulagači možda i neće pristati.

>>Ivan Vrdoljak: Ovo nije moj fijasko, imat ćemo koristi

>>Dokazala se u legalizaciji i poplavi, građani je sve više vide i kao političku lidericu

Komentara 8

BE
berija
08:50 24.09.2015.

Koliko sam ja dosad shvatio, Vlada je do sada odgodila sve projekte osim uvođenja istospolnog partnerstva, objave registra hrvatskih branitelja i projekta uništenja hrvatskog naroda.

Avatar Benedikta
Benedikta
09:10 24.09.2015.

Zaboravit ćemo mi i na naftu, i na jadran i na gospodarstvo, sad kad smo teroriste pustili u zemlju...

Avatar Benedikta
Benedikta
09:10 24.09.2015.

Ne postoji niti jedan kvalitetan projekt koji je ova vlast realizirala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije