Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica Mrak Taritaš

Dokazala se u legalizaciji i poplavi, građani je sve više vide i kao političku lidericu

Anka Mrak Taritaš
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
23.07.2015.
u 20:17

Nakon što je tadašnji šef HNS-a i prvi potpredsjednik Vlade, čekajući odsluženje kazne, morao otići iz Banskih dvora, u Vladi se dogodila rošada

Iako aktualna ministrica graditeljstva i prostornog uređenja još od davne 1984. godine radi u javnoj administraciji – u nekoliko navrata i na visokim menadžerskim funkcijama – šira javnost vjerojatno nikad ne bi čula za Anku Mrak Taritaš da Radimir Čačić nije završio u zatvoru.

Nakon što je tadašnji šef HNS-a i prvi potpredsjednik Vlade, čekajući odsluženje kazne, morao otići iz Banskih dvora, u Vladi se dogodila rošada.

Da sam ja Šipuš...

Dotadašnji ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak postao je ministar gospodarstva, a Anka Mrak Taritaš napredovala je za još jednu stepenicu u karijeri i postala ministrica graditeljstva (u studenom 2012. godine).

Ubrzo nakon njene promocije stvari su u Ministarstvu počele su sjedati na svoje mjesto. Uzmimo za primjer sljedeći slučaj: robusni Čačić gurao je i Vrdoljaka i “fasadizaciju” (sjećate li se uopće danas toga?), ali projekt je svejedno propao. Potpuni fijasko.

Ministrica Mrak Taritaš, arhitektica po struci koji je cijeli radni vijek provela na poslovima vezanim uz prostorno planiranje, urbanizam i graditeljstvo, stvari je očito posložila kako spada i danas projekt energetske obnove obiteljskih kuća, stambenih i javnih zgrada ide sasvim solidno.

Povjerenje građana stjecala je i vodeći projekt legalizacije bespravno sagrađenih objekata, koji također za hrvatske prilike ide relativno brzo. A onda se usred njena ministarskog mandata dogodila poplava koja je uništila nekoliko sela u Posavini. Tu se Anka Mrak Taritaš dokazala kao vrlo dobra operativka, a uskoro će Gunja biti potpuno obnovljena – dakle i obiteljske kuće, i gospodarske zgrade, i infrastruktura, i javne zgrade, ceste...

No isto je tako bilo izrečeno mnogo kritika na račun ministrice graditeljstva, i to baš od arhitekata – njenih kolegica i kolega. Najviše su negodovali zbog novog Zakona o gradnji koji smatraju faličnim.

Široj javnosti najviše se pak bila zamjerila kada je u ožujku 2013. godine otkriveno da se njen suprug Zlatko Taritaš navodno na fingiranom natječaju zaposlio u Plinacru, javnoj tvrtki pod kontrolom HNS-a. Ministrica je ipak uspjela brzo zatvoriti tu aferu nakon što je javno rekla kako se zbog pritiska javnosti sa suprugom dogovorila da će on otkazati svoj ugovor.

Nakon toga ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš više nije upadala u afere, a iz mjeseca u mjesec rastao je njen osobni rejting kao i percepcija građana da ima jake liderske sposobnosti.

To je dokazala i u ponedjeljak. Dok su njeni kolege u stranci šutjeli kao zaliveni, ona je otvoreno izrekla svoj stav o kolegi Berislavu Šipušu, ministru kulture iz HNS-ove kvote, koji je dva tjedna tajio da ga je policija uhvatila pripitog za volanom.

– Svatko ima pravo na pogrešku, ali kao ministar imate samo manje pravo griješiti. Da se meni to dogodilo, javila bih se isti čas premijeru Milanoviću i gospođi Pusić jer sam član Predsjedništva HNS-a. U ponedjeljak bih sazvala konferenciju za novinare te jasno i glasno rekla što mi se dogodilo i zašto, što sam napravila, jer imam pravo na pogrešku, no da je više neću ponoviti – rekla je Anka Mrak Taritaš.

Bit će špic-kandidat

Otkad je postala ministrica graditeljstva, Anka Mrak Taritaš silno je napredovala i u stranačkoj hijerarhiji. Osim što je silom ministarske funkcije postala članica Predsjedništva HNS-a, nedavno je imenovana i voditeljicom HNS-ova tima za II. izbornu jedinicu. Sigurno je da će Anka Mrak Taritaš biti špic-kandidat HNS-a na parlamentarnim izborima, a nije nemoguće da bude špic-kandidat cijele Kukuriku koalicije u toj izbornoj jedinici. Premda je jasno kako je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u tom smislu u prednosti, jer ipak je on član SDP-a, najjače stranke u koaliciji. Kako vrijeme odmiče, Anki Mrak Taritaš rastu i šanse da za godinu dana naslijedi Vesnu Pusić na čelu HNS-a.

>>'Svatko ima pravo pogriješiti, no ja bih se sama javila premijeru i javnosti objasnila što se dogodilo'

>>Kolegice Pusić, Opačić i Mrak-Taritaš dokazale da prate trendove i modno se uskladile

Komentara 32

MK
MKGRA
20:38 23.07.2015.

Daj Večernjak ne rAdite joj propagandu, pa njezina stranka ima0,5% glasova biraca,osim toga cijeli život radi kao uhljeb u državnim institucijama

ZE
zehrast
20:36 23.07.2015.

Mogla bi biti lider u nekakvoj pustinji !!

ST
stric5
21:26 23.07.2015.

....dokazala se u tamanjenju odrezaka, šnicela,pečeni praščića....a i kolačići su joj jako dragi....pvaj "članak" je čisto reklamiranje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije