Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPRIČAO SE OPORBI

Vlada odbila opoziv Martine Dalić i oporbi očitala lekciju iz zemljopisa

Martina Dalić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
29.03.2018.
u 21:17

Vlada također odbacuje sve navode oporbe o odgovornosti potpredsjednice Dalić vezano za Agrokor i 'aferu savjetnici'.

Vlada je danas, očekivano, odbila prijedlog 37 oporbenih zastupnika da se potpredsjednici Vlade Martini Dalić izglasa nepovjerenje. Sve što je oporba stavila na teret ministrici, Vlada je proglasila neutemeljenim, no najzanimljiviji dio očitovanja ipak su zemljopisne i pravopisne lekcije na račun oporbenih zastupnika.

Rijeka ili jezero

Oporba optužuje Martinu Dalić, između ostaloga, da je obmanula javnost kada je tvrdila da protivnici gradnje termoelektrane na Perući odbijaju investicije i šire netočne informacije. Taj dio teksta u oporbenom prijedlogu, međutim, glasi: “Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva u nekoliko navrata javno se zalagala za izgradnju termoelektrane na rijeci Peruči”. Tako nabačenu loptu Vlada je obilato iskoristila kako bi cijeli prijedlog ismijala kao nepismen.

– Vlada ističe da u Republici Hrvatskoj ne postoji rijeka Peruća. U Republici Hrvatskoj postoji rijeka Cetina na kojoj je 1958. godine podignuta brana Peruća čime je potopljeno naseljeno područje veličine oko 15 četvornih kilometara i stvorena umjetna akumulacija nazvana Perućko jezero – uzvratila je Vlada. Ministri oporbi nisu propustili na nos nabiti ni činjenicu da je gradnja plinske elektrane na Perući uključena u Strategiju prostornog razvoja Hrvatske, koju je Sabor u listopadu donio jednoglasno, sa 116 glasova, uz podršku i nekih zastupnika koji su potpisali prijedlog opoziva Martine Dalić.

Nedugo nakon Vladina očitovanja, javio se i “krivac” za pogreške u tekstu.

“Tu sam pogrešku omaškom ja napravio dodajući tu točku naknadno na prvotni nacrt opoziva. Za to se ispričavam svim kolegama u oporbi, ali i kolegama iz kluba Mosta koji su podržali zahtjev za opoziv. Oni ne mogu i ne trebaju dijeliti odgovornost za moje pogreške”, napisao je mostovac Nikola Grmoja na Facebooku, ali i odmah dodao kako “taj nevažni detalj treba sve nas podsjetiti da je došlo vrijeme da svatko tko obnaša bilo koju političku funkciju prihvati odgovornost za svoje pogreške”.

– Iza svake krive odluke stoji ime i prezime konkretne osobe. A javnost zna tko stoji iza afere „savjetničke naknade“, tko je doveo i tko je cijelo vrijeme štitio Antu Ramljaka u marifetlucima u kojima je Texo Managementu, njegovoj bivšoj tvrtki, isplaćeno 12 milijuna kuna. Ime i prezime mozga i političkog zaštitnika operacije „savjetniče naknade“ je Martina Dalić. Danas je taj slučaj dobio novu dimenziju jer je cjelokupna Vlada stala u obranu tog lešinarskog pothvata – uvjeren je Grmoja.

Puna funkcija

Vlada, pak, odbacuje sve optužbe na račun svoje članice i kada je riječ o događajima u Agrokoru pa i tvrdnje oporbe da je Martina Dalić, s obzirom na to da je na čelu Ministarstva gospodarstva, morala znati da je kao “podizvođač” u procesu restrukturiranja koncerna angažirana tvrtka u kojoj je radio već bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Iz Vlade poručuju da je Ramljak, sukladno zakonu, angažirao savjetnika za restrukturiranje tvrtku Alix Partners, koja je sama angažirala podizvođače “po vlastitoj prosudbi i temeljem vlastite provjere”. Što se tiče optužbi zbog istodobnog angažmana Ante Ramljaka u Agrokoru i Texo Managementu, tumače da je Ramljak suradnju sa svojom bivšom tvrtkom raskinuo 10. travnja te da su evidencije o zaposlenima “odgovornost bivšeg poslodavca”.

I u tom dijelu oporbu su “pošpotali” jer nije navela punu funkciju Martine Dalić. U prijedlogu stoji da je riječ o ministrici gospodarstva, a ona je ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, poučila je Vlada oporbu.

Martina Dalić
1/15

Komentara 86

FN
Fr@njo
12:46 29.03.2018.

Peruca... to je sigurno Bulj sastavljal

TS
tsomething
13:08 29.03.2018.

Kakva drzava, kakvi politicari, kakav narod, ma divota jedna...

DR
droza
15:33 29.03.2018.

O majko moja, jadne li, i u svakom pogledu, podkapacitirane oporbe. Ovo je smiješno! Najveći tobožnji krimen poradi čega oporba traži ostavku min. Dalić, sudeći po ovome članku, leži u tome što je, kako tvrde "morala" znati sve o savjetničkom angažmanu bivše Ramljakove tvrtke. Međutim, to nije točno. Naime, zakon o izvanrednoj upravi u tvrtkama od sistemskog značaja može se naći na mreži i svak se može sam uvjeriti u slijedeće. Izvanredni povjerenik (u ovom slučaju Ramljak), dužan je imenovati savjetnika za restrukturiranje (price water coopers) i o tome izvjestiti ministarstvo. Nadalje, savjetnik za restrukturiranje PwC, može angažirati dodatne savjetnike (podizvođače) kao što je to bio slučaj sa tvrtkom Texo Menagmant, ali o takvim, podizvođačima, izvanredni povjerenik, sukladno zakonu, nike dužan podnositi izvješća nadležnom ministarstvu. Samim tim ovaj, tobožnji ministričin krimen, a s kojim oporba po 5.put pokušava srušiti nekog ministra, uopće nema nikakva zakonska utemeljenja i potpuna je besmislica. Ukoliko se netko sa strane smije našemu parlamentu, ima i zašto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije