Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković otkrio kome ostaju potpore: Donijet ćemo rješenje i za prešutno prekoračenje minusa

Zagreb: Održana redovna sjednica Vlade
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
02.09.2021.
u 11:49

Neki nisu bili svjesni većih kamata, donijet ćemo rješenje koje neće ugroziti egzistenciju ljudi, kazao je premijer

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković govorio je o pitanju prešutnog prekoračenja na računima.

– Ministar Zdravko Marić, ja i guverner Boris Vujčić sastali smo se uoči ove sjednice te smo dogovorili da će HNB idućeg tjedna dostaviti Ministarstvu financija temeljitu analizu. Vodit ćemo računa da rješenje uključuje i moguću zakonsku izmjenu, možda i limitiranje kamatne stope, na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana – kazao je Plenković na početku te dodao:

Prešutno prekoračenje očito je u raširenoj uporabi i dovelo je do situacije da građani možda nisu bili ni svjesni većih kamatnih stopa. Moramo napraviti rješenje koje će uključiti nižu kamatnu stopu i bolju informiranost, a ne da dolazimo u situacije da banke donose odluke o smanjenju limita prekoračenja.

Za idući tjedan najavio je sastanak sa svim bankama koje klijentima omogućavaju prešutna prekoračenja, napomenuvši da su prema informacijama guvernera Vujčića kamatne stope na ta prekoračenja u Hrvatskoj praktički na razini prosjeka EU, dok se sam nominalni iznos minusa proteklih godina smanjio za gotovo dvije milijarde kuna.

Plenković se potom osvrnuo na rast BDP-a.

– Vidimo da je Hrvatska u drugom kvartalu ostvarila peti najbolji rast u EU i brži smo nego prosjek zemalja EU. Potporama smo obuhvatili gotovo svako drugo radno mjesto u Hrvatskoj. Toliko su bile masovne potpore i učinili smo sve da se izbjegne ugrožavanje egzistencije ljudi. Danas imamo više zaposlenih i više otvorenih radnih mjesta. Rastu i prosječne plaće – kazao je premijer.

Spomenuo je i potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom pandemije.

– Dosad je utrošeno 18 milijardi kuna. Obuhvatili smo svako drugo radno mjesto u Hrvatskoj, 720.000 radnih mjesta, 92 posto tvrtki. Isto tako, prosječna plaća u Hrvatskoj je bila 7175 kuna u svibnju, a u Zagrebu gotovo 8200 kuna. Rastu nam plaće, na razini Hrvatske i Grada Zagreba.

Osvrnuo se i na relaksiranje mjera.

– Što ćemo učiniti dalje? Vidjeli smo da se epidemiološke okolnosti mijenjaju, no relaksiranjem mjera ograničenja dolazimo u situaciju da ćemo se prilagoditi okolnostima što se tiče potpora. Za kolovoz su one 4000 kuna za ugostitelje, no od 1. rujna te bi mjere ostale samo za event industriju, putničke agencije i noćne klubove. Ujedno, do kraja godine na snazi ostaje mjera skraćenog radnog vremena – kazao je Plenković.

Premijer Plenković istaknuo je i kako će Vlada učiniti sve da se proces obnove nakon potresa ubrza te podsjetio kako već danas i sutra kreću novi natječaji za oko 4000 kuća na Banovini.

– Učinit ćemo sve napore da se taj proces ubrza, već danas i sutra kreću novi natječaj za oko 4000 kuća na Banovini, a Ministarstvo graditeljstva i državne imovine izaći će s cjelovitim prijedlogom mjera i eventualnih zakonskih promjena koje trebaju cijeli proces obnove učiniti učinkovitijim i bržim – kazao je Plenković.

Što se tiče početka nove školske godine, premijer je izrazio zadovoljstvo što se povećao broj cijepljenih u školskom sustavu.

– Oni daju dobar primjer i motiv onima koji to za sada nisu učinili da to učine – rekao je.

Komentara 1

Avatar smradmin
smradmin
11:32 02.09.2021.

Ndnicari su aktivni. Bar njih dvoje äe danas imati nesto za pojesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije