Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
banski dvori

Vlada žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu daje 100.000 kuna

vlada
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/5
02.04.2015.
u 10:24

Dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata žrtve seksualnog nasilja počinjenog tijekom rata, i žene i muškarci, napokon će dobiti zakon koji predviđa i novčanu reparaciju

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog Zakona o humanitarnoj pomoći kojim se želi onemogućiti manipuliranje prikupljenim novcem u humanitarne svrhe te vratiti povjerenje građana u humanitarne akcije i jamčiti im da će njihov donirani novac biti potrošen za namjenu koja ih nagnala na empatiju i humanost.

 – U humanitarnim akcijama bilo je nepravilnosti pa smo imali sudske procese. Napravili smo određene izmjene kako bi svi znali kamo njihov novac odlazi. Ako se, na primjer, skuplja novac za liječenje neke bolesti, sav novac koji ostane, mora se iskoristiti samo u tu svrhu – kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i dodala kako se novim zakonom u humanitarne akcije uvodi reda.

Vlada je raspravljala i o Nacrtu konačnog prijedloga zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

 – Fokus zakona je na žrtvi bez detaljiziranja i naglašavanja osobe počinitelja, no ipak je potrebno naglasiti vojne karakteristike počinitelja da bi se učinila distinkcija od civilnog počinitelja. Zahtjev za naknadu mogu podnijeti samo osobe s hrvatskim državljanstvom – kazala je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ i dodala kako se novim zakonom osigurava psihosocijalna i zdravstvena pomoć te novčana reparacija.

Dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata žrtve seksualnog nasilja počinjenog tijekom rata, i žene i muškarci, napokon će dobiti zakon koji predviđa i novčanu reparaciju. Zakon bi na snagu trebao stupiti najvjerojatnije u svibnju. Sve žrtve kojima taj status prizna posebno formirano povjerenstvo dobit će jednokratnu novčanu naknadu od 100 tisuća kuna ili povećanu u iznosu od 150.000 – ako je posljedica seksualnog nasilja bila prisilna trudnoća te ako je žrtva bila maloljetna osoba.

Povrh toga, sve će žrtve do kraja života dobivati i mjesečne naknade od 2500 kuna. Žrtve će imati pravo na obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna RH, na godišnji sistematski pregled, smještaj u ustanove za pružanje podrške, psihosocijalnu te pravnu pomoć u ostvarivanju prava. Ministar branitelja Predrag Matić kaže kako će žrtve koje budu ostvarile svoje pravo temeljem novog zakona i dalje moći sudski goniti svoje silovatelje.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o financiranju projekta Razvoj Zračne luke Dubrovnik.

 – Prijedlog omogućuje Zračnoj luci Dubrovnik da potpiše ugovor o dogradnji do 2019. godine. U svibnju ili lipnju može se početi s investicijom vrijednom 220 milijuna eura – kazao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i dodao kako će radovi završiti do 2019. godine.

Premijer Milanović je istaknuo kako je većina novca za investiciju osigurana iz EU fondova.

Prihvaćen je prijedlog odluke kojom se odjel dječje onkologije iz bolnice u Klaićevoj seli u KBC Sestre milosrdnice.

>> Žrtvama seksualnog nasilja iz rata naknada od 100.000 kuna

Komentara 15

HR
H.R.T.99
10:30 02.04.2015.

Grozno je biti žrtva seksualnog nasilja. Grozno je biti član ove licemjerna vlade koja kupuje izborne bodove.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
10:43 02.04.2015.

a zasto to neplate Silovatelji...

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:35 02.04.2015.

Ima li u novom zakonu napisano TKO je napravio to nasilje ili je četnički vojvoda Nikolić i taj zakon uređivao kao što je Jovanoviću naredio kako trebaju izgledati Hr udžbenici ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije