Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Grčka neće dopustiti nezakonite migracije, iskazali smo potporu

Vlada RH na sjednici o suzbijanju koronavirusa u Republici Hrvatskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
05.03.2020.
u 10:03

Plenković je istaknuo i podatke Ministarstva uprave za prema kojima je prošle godine rođeno 36.553 djece

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade osvrnuo se na posjet Grčkoj zajedno s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i čelnicima EU, zbog dolaska migranata na grčko-tursku granicu.

- Ono što smo tamo vidjeli s predstavnicima grčke vojske i policije, jest da neće dopustiti nezakonite migracije preko tursko-grčke granice kao što je to bilo prije nekoliko godina. Iskazali smo solidarnost sa grčkom vladom - kazao je Plenković.

 

Ministar Božinović izvijestio je o sastanku europskih ministara unutarnjih poslova kazavši da su ministri prihvatili činjenicu da na Tursku ''otpada velik dio tereta vezan za zbrinjavanje izbjeglica i migranata'', kojih je trenutno 3,7 milijuna.

- Strogo se odbacuje uporaba migrantskih pritisaka kako bi se ostvarili politički dobitci. Ovakva situacija za EU je neprihvatljiva. Hrvatska se jasno opredijelila da će zaštiti granice. U tom smislu su donesene jasne upute za europske agencije, poput Frontexa, kako bi se osigurale hitne pomoći. Sve mjere koje ćemo poduzeti u skladu su s europskim i međunarodnim zakonodavstvom, a Grčkoj je odobreno 350 milijuna eura pomoći - kazao je Božinović.

Plenković je istaknuo i podatke Ministarstva uprave za prema kojima je prošle godine rođeno 36.553 djece, što je više nego u 2018. godini kada se u Hrvatskoj rodilo 35.905 djece.

Vlada RH na sjednici o suzbijanju koronavirusa u Republici Hrvatskoj
1/11

Premijer Plenković najavio je i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u 13 sati.

- Bitne su dvije teme - situacija s koronavirusom te radnje koje moramo poduzimati vezano za migrante - kazao je Plenković.

Potom je ministar zdravstva Vili Beroš iznio podatke o epidemiji koronavirusa.

- Do jučer u 23 sata ukupno je testirana 251 osoba u Hrvatskoj, a 10 ih je zaraženo. U Rijeci pet, u Zagrebu tri i u Varaždinu dvije osobe. U svijetu je 95.484 oboljelih osoba od kojih 15.054 izvan Kine. Smrtnih slučajeva bilo je 3286 od kojih 271 izvan Kine. U Europi je 4370 oboljelih od čega 114 smrtnih slučajeva - kazao je Beroš te dodao:

- Epidemiološka slika je obećavajuća jer se radi o samo tri žarišta, a njihovi kontakti su ubrzo detektirani i stavljeni pod nadzor. U Zagrebu i Rijeci imamo slučaj da su svi zaraženi od istog pacijenta, dok je u Varaždinu riječ o dva odvojena slučaja. Provođenjem planiranih i epidemioloških mjera Nacionalni krizni stožer i Vlada RH odlučno postupaju u odgovoru na širenje ove zaraze i pozivamo sve da se pridržavaju mjera. U petak se u Bruxellesu sastaje zdravstveno vijeće, a razgovarat će se o mjerama pojedinih država kako bi se ujednačilo postupanje država prema koronavirusu.

Video - Nacionalni stožer civilne zaštite o koronavirusu

 

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je kako je održao telefonski sastanak s europskim ministrima financijama s kojima je razgovarao o utjecaju koronavirusa na financije država.

- U ovom trenutku teško je govoriti o konkretnim utjecajima koronavirusa na gospodarstvo, ne samo u Europskoj uniji, nego u Kini. Efekti će biti vidljivi tek u ožujku - kazao je Marić.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da je Hrvatska turistički na istoj razini kao i prošle godine u ovo doba, no pad se osjeća posljednjih tjedan dana.

- Ako bi došlo do zaustavljanja u otprilike idućih 30 dana, još uvijek možemo doći do pozitivne nule. Zasad nema otkaza rezervacija za ljetnu sezonu. Imamo jednu prednost, a to je da smo auto destinacija jer više od 70 posto turista dolazi automobilom. Primjerice, Španjolska bi trpjela ogromne gubitke kad bi se smanjili letovi. Treba vidjeti razvoj situacije narednih tjedana, a prvi rezultati vidjeti će se nakon prvomajskih praznika - kazao je Cappelli.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije