Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA U SABORU

Vlada ne prihvaća uvjet Mirele Holy za ostanak u SDP-u

sabor,mirela holy,mihael zmajlović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.06.2013.
u 11:30

Ministar Zmajlović poručio je da prijedlog o osnivanju Nacionalne parkovne agencije nije opravdan

Prijedlog o osnivanju Nacionalne parkovne agencije nije opravdan, poručio je danas u Hrvatskom saboru ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović objašnjavajući prijedlog Zakona o zaštiti prirode. Taj je prijedlog, podsjetimo, dala SDP-ova Mirela Holy, i svoj ostanak u stranci uvjetovala prihvaćanjem svojeg amandmana o osnivanju te agencije.

– Stručna analiza pokazala je da socijalni, ekonomski i politički troškovi osnivanja takve agencije nisu opravdani niti bi donijeli poboljšanje u sustavu već bi ga ugrozili u samoj njegovoj biti – objasnio je ministar Zmajlović razloge odbijanja prijedloga Mirele Holy.

O zakonu će se glasovati u petak pa će se vjerojatno tek tada vidjeti što Holy misli o ovom odbijanju svojeg prijedloga, jer zasad se u svojoj raspravi ona orijentirala na Zakon o zaštiti okoliša, dok o Zakonu o zaštiti prirode nije ništa rekla osim da i dalje misli kako je agencija najbolje rješenje.

>> Holy: I dalje stojim pri svojoj tvrdnji da ću napustiti SDP

>> Milanović: Po 100. put razgovarat ću s Holy, bilo bi mi žao da ode

Mesić: Vlada samostalno gura investicije

HDZ-ova Josipa Borića zanimalo je zašto ova Vlada želi nacionalna bogatstva u koncesiju, a Zmajlović mu je objasnio kako to nije plan Vlade. 

– Turistička ponuda daje se u koncesiju, a država i građani zauvijek ostaju u vlasništvu nacionalnih bogatstava. Procjena je da u pojedinim nacionalnim parkovima postoji ogroman potencijal za privlačenje investicija po strogo kontroliranim uvjetima – kazao je Zmajlović te kao takav primjer izdvojio Nacionalni park Brijune.

HDZ-ov Jasen Mesić poručio je da ovaj Zakon u ovom trenutku nije ni trebalo donositi jer će se nakon ulaska u EU on trebati posebno nanovo analizirati i usklađivati s europskim zakonodavstvom.

– Preklapanje interesa upravo je glavni razlog zašto se ovaj zakon donosi, a donosi se zato da bi omogućio produljenje roka na koncesiju i to je glavni motiv. Glavni motiv je usuglašavanje sa Zakonom o koncesijama i da se na neki način osiguraju okviri i proguraju investicije – smatra Mesić te optužuje Vladu da priprema teren da samostalno, bez suradnje s javnošću, stručnjacima i Hrvatskim saborom, a na temelju odluke o prevladavajućem javnom interesu, "gura" investicije u posebno zaštićena područja, nacionalne parkove i parkove prirode.

– Svi oni koji misle da će se problemi i slabosti postojećeg sustava riješiti tako da će se osnovati jedna centralizirana agencija u Gradu Zagrebu duboko se varaju i ne samo to nego idu protiv stručnih zaključaka Konferencije UN-a o biološkoj krajobraznoj raznolikosti koji explicite kaže i donosi zaključak o raspodjeli benefita koji dolaze od posebno zaštićenih prirodnih područja i da ti benefiti moraju biti ravnopravno dijeljeni između lokalne zajednice i centralne države. S ovim to dokidamo – tvrdi Mesić te dodaje kako HDZ neće moći podržati ovaj zakon.

Replicirala mu je Mirela Holy podsjetivši ga da je Kukuriku koalicija, odnosno SDP kada je bio u oporbi, zagovarao cijelo vrijeme nacionalnu parkovnu agenciju kao model koji će provesti u smislu reforme sustava upravljanja zaštićenim područjima.

– Kukuriku koalicija na temelju svog programa dobila je izbore, pa je onda logično pretpostaviti da će donijeti političku odluku o odabiru nacionalne parkovne agencije kao prihvatljivog modela – ne odustaje Holy od svog prijedloga za koji misli da je najbolje rješenje, iako ga Vlada nije prihvatila između dva čitanja, a Mesić joj je odgovorio kako je preporuka Konferencije UN-a bila da bi sada uvođenje agencije iziskivalo velika financijska sredstva i ulaganje velike energije.

– I da se to u ovom trenutku ne preporučuje nego da se preporučuje unapređenje postojećeg sustava da bi se umanjile manjkavosti – tvrdi Mesić.

Njegov stranački kolega Ivan Šuker smatra da se tijekom rasprave o ovom zakonu nastoji skrenuti pozornost s ključnog problema, a to su koncesije.

>> Mirela Holy ponovila prijetnju o istupanju iz stranke

Klima će narušiti klimu

– Prema tome, očigledno se bacila jedna buba u uho narodu da se zabavlja s tim, a želi se postići nešto sasvim drugo i to je u principu stvarni plan 21 Kukuriku koalicije – prigovorio je Šuker.

Laburist Branko Vukšić poručio je da se lokalna zajednica ne smije na bilo koji način isključivati iz procesa odlučivanja, iz procesa aktivne zaštite prirode i okoliša jer upravo zahvaljujući lokalnoj zajednici danas imamo jednu od najočuvanijih priroda u Europi.

– Sve mi se čini da ste u potpunosti u pravu kad ste rekli da se ovaj zakon donosi ne da bi bilo bolje prirodi već da bi se moglo omogućiti produljenje roka za koncesije. Bojim se da će se investicijskom klimom, pod navodnicima klimom, narušiti klima koju stvara priroda. A upravo je priroda u Hrvatskoj najveće blago, zaštita prirode je najveće ulaganje, to je zapravo strateško najunosnije ulaganje – složio se Vukšić koji za razliku od HDZ-ovaca i Vlade ne misli da je prijedlog Mirele Holy o osnivanju Agencije loš.

– Mislim da agencija ima smisla i da bi zaštita prirode puno bila efektnija kroz agenciju, a uostalom 90-ak agencija koje ne rade nikoga ne brine, ali je jako zaboljela ova agencija koja se predlaže. Posljednja stvar u pravu ste kad kažete sve u ruke Vladi i ajmo u kancelarski sustav – komentira Vukšić.

Holy: Plan 21 nije mrtav

U pojedinačnoj raspravi Mirela Holy ipak se osvrnula na Zakon o zaštiti prirode te dodala kako se i dalje nada da će Vlada prihvatiti njezinih 14 amandmana jer u protivnom ona neće moći podržati zakon. Ostaje pri stavu da treba osnovati Nacionalnu parkovnu agenciju jer ona treba biti taj financijski instrument koji će omogućiti da implementiramo sve projekte iz EU direktiva, u protivnom ćemo, dodaje, svi plaćati penale zbog neispunjenja onoga što EU od nas traži. Podsjetila je kako se njena stranka još od 2007. zalaže za tu agenciju, pa joj očito nije jasno zašto je danas Vlada ne smatra opravdanom.

– Nakon rasprave u prvom čitanju mnogi su me pitali zašto toliko gnjavim oko te agencije, spočitavali su mi da dramatiziram, no oni zaštitu okoliša i prirode smatraju marginalnim pitanjem koje nije ideološke naravi i ne šteti stranci, ali ja smatram da će svi plaćati penale ako ne ispunimo direktive EU pa će to biti središnje političko pitanje – objasnila je Holy, a za riječ se javio HDSSB-ov Zoran Vinković kojeg je zanimalo hoće li se osnovati agencija ili ne.

– Tražim od ministra da kaže vrijedi li ono što je zapisano u Planu 21 na osnovu kojega je koalicija dobila glasove i mandat da sastavi Vladu, nisam ja u sukobu s ministrom nego očito SDP – komentirao je Vinković, a Holy mu je odgovorila kako se provode mnoge stavke Plana 21 i kako on nije mrtav.

– Ja mogu prihvatiti da se odstupa od nekih stavki predizbornog programa ako se pokaže da nisu dobre, no ne mogu to prihvatiti ako nije dobro objašnjeno zašto se odustaje od plana – dodala je Holy.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije