Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske autoceste

Vlada ne odustaje od Tomislava Rosandića

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
25.10.2017.
u 20:15

Ne žele čekati 12 mjeseci da bi mogao postati šef HAC-a. Tražit će mišljenje Ustavnog suda ili tumačenje Odbora za zakonodavstvo o odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Vladu je u nakani da postavi Tomislava Rosandića na mjesto predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta spriječilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je zaključilo da bi to bilo protivno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa koji propisuje da dužnosnici 12 mjeseci nakon odlaska s dužnosti ne smiju biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava.

Rosandić bi naime u HAC došao s mjesta člana uprave HEP-a i time je prema zakonu dužnosnik. U Povjerenstvo smatraju da Rosandić ne bi prihvaćanjem funkcije predsjednika uprave HAC-a bio u sukobu interesa jer u njegovu slučaju ne postoji sukob javnog i privatnog interesa.

No Zakon pri tome ne poznaje razliku između javnog i privatnog vlasništva nad trgovačkim društvima. Prema mišljenju Povjerenstva, koje je doneseno na osobni Rosandićev zahtjev, on bi morao čekati protek od 12 mjeseci nakon što prestane biti dužnosnik kako bi mogao biti imenovan za šefa HAC-a.

U Vladi ipak ne odustaju od Rosandićeva imenovanja za predsjednika uprave te tvrtke i ne žele čekati 12 mjeseci za to. Kako doznajemo, razmišlja se da se apsurdnoj odluci Povjerenstva doskoči na jedan od tri moguća načina. Jedan je da se zatraži mišljenje Ustavnog suda je li Povjerenstvo takvom odlukom prekoračilo svoje ovlasti, odnosno prekršilo zakon. Druga je opcija da se od saborskog Odbora za zakonodavstvo zatraži vjerodostojno tumačenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa i njegovih odredaba na koje se pozvalo Povjerenstvo u Rosandićevu slučaju.

Treća je opcija da je izmijene sporne odredbe Zakona. Da u Vladi ozbiljno računaju na Rosandića u HAC-u, potvrđuje i to da su jučer, Josipu Draženoviću, koji trenutačno vodi tu tvrtku, na mjesec dana produljili mandat. U tom roku trebao bi se rasplesti slučaj Rosandić.

A njega je Vlada predložila Skupštini HAC-a za predsjednika uprave nakon što je proveden javni natječaj za mjesta predsjednika i dva člana uprave te tvrtke. Za članove Uprave su odabrani direktor HAC-ONC-a Boris Huzjan i Stjepan Baranašić, bivši pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Međimurske županije koji slovi kao kadar HNS-a. Rosandić je pak u HEP došao 2014. kao nestranački kadar u kvoti HNS-a.

Komentara 5

CR
crodux
20:45 25.10.2017.

Rosandić je pravi lega, podrška i puno pozdrava od prijatelja iz vojske Pž/Bj živio!

Avatar Becarina
Becarina
00:52 26.10.2017.

U vrijeme Milanovica njegovo povjerenstvo nije gledalo na "sukob interesa! Daliju i "povjerenstvo poslat pod hitno za Zoranom.

JK
ja-kan
07:03 26.10.2017.

Ako je on taj lik što je izdao korporativne obveznice od 2,5 milijarde kuna uz kamatu od 6 posto da bi isti taj novac oročio u banci uz kamatu od 0,01 posto onda nisam nimalo iznenađen što je Vladi stalo do ovakvog "stručnjaka".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije