Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ POSTUPKA ZA RIMAC

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: Pokrenut postupak protiv Vlahušića

Andro Vlahušić pravomoćno je osuđen u aferi Šipan
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/7
24.10.2017.
u 16:13

Stroža kazna od  4000 kuna izrečena je Ljiljani Blažević, predsjednici Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u utorak pokrenuti postupak protiv bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića zbog primitaka nedopuštenih dodatnih naknada za obnašanje dužnosti gradonačelnika, ali i kako neće pokrenuti postupke protiv bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac jer nije objavila imovinsku kartice i gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića zbog navodnog pogodovanja pri zapošljavanju.

Postupak protiv Vlahušića pokrenut je za 2014. i 2015. godinu za koje Povjerenstvo ima izravan pristup podacima Porezne uprave, a u kojima mu je isplaćeno nedopuštenih ukupno 6800 kuna, no moguće je da se tijekom postupka predmet proširi i na razdoblje od 2011. godine., kazala je predsjednica povjerenstva Dalija Orešković.

Dodala je da je riječ o ustaljenoj praksi i sistemskoj pogrešci jer su mnoge lokalne jedinice tumačile zakon tako da dužnosnici imaju ista prava kao i javni službenici, poput prava na jubilarne nagrade, nagrade za djecu, regrese i božićnice i slično.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac jer nije objavila imovinsku karticu za vrijeme dok je 2015. vodila projekt obnove starog grada Knina sredstvima Europske unije. Povjerenstvo je utvrdilo da u vrijeme pripreme projekta Rimac nije bila dužnosnica niti zaposlenica grada Knina i da nije primila nikakvu naknadu, te da sam projekt nije prošao na natječaju pa ni s te osnove nije mogla biti isplaćena.

Nije pokrenut postupka  ni protiv gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića zbog navodnog pogodovanja pri zapošljavanju dvije osobe, budući da je utvrđeno da Vrkić nije sudjelovao u provođenju natječaja i nije mogao utjecati na te odluke. U prijavi se navodi da je iskoristio svoj položaj pri zapošljavanju SDP-ove Sonje Kovač, te zapošljavanja Jasenke Vizentaner, supruge vlasnika društva Čarobni tim koje je vodilo njegovu kampanju za gradonačelnika Osijeka. Iako su u oba natječaja utvrđene nepravilnosti, ne može se utvrditi da je gradonačelnik išao na ruku ijednoj od navedenih osoba, utvrdilo je Povjerenstvo.

Utvrdilo je i da je član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Dalibor Pudić primio nedopušten dar u vidu hotelskog smještaja koji mu je platila privatna danska tvrtka Danfoss tijekom studijskog putovanja 2013. u Kopenhagen, zbog čega mu je izrečena opomena.

Pudić se na sjednici branio da nije bio u registru dužnosnika te da u Upravnom vijeću sudjeluje kao stručnjak i da ne može biti u sukobu interesa. Kazao je da nije znao tko je platio smještaj hotelskog smještaja niti  organizirao  putovanje te istaknuo da ni u kojem slučaju nije doveden u odnosu zavisnosti s tom privatnom kompanijom koja proizvodi ventile za razdjelnike. Ustvrdio je da HERA uopće nije nadležna za donošenje odluka o pitanju razdjelnik, kao i da on osobno nije odlučivao o razdjelnicima. 

Stroža kazna od  4000 kuna izrečena je Ljiljani Blažević, predsjednici Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, jer je kao predsjednica Upravnog vijeća ustanove Sportski objekti Vukovar dala suglasnost u javnom natječaju na kojem je njezin sin primljen u radni odnos.

Povjerenstvo je na sjednici pokrenulo postupak i protiv Luke Ljubičića, pomoćnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, zbog primanja dara u vidu plaćanja kotizacije za sudjelovanje na IT konferenciji 2016. u Londonu čije troškove je snosio organizator tvrtka Hewlett Packard.

Protiv Maria Bebića, bivšeg pomoćnika ministra rada i mirovinskg sustava, pokrenut je postupak jer se neposredno nakon prestanka mandata zaposlio u Hrvatskoj pošti s kojom je ministarstvo imalo poslovni odnos, a prethodno nije zatražio suglasnost Povjerenstva.

Prijavu protiv Siniše Varge, bivšeg minstra zdravstva zbog propasti Imunološkog zavoda, Povjerenstvo nije prihvatilo zbog nepotpunih informacija.

Povjerenstvo bi moglo ponovno obnoviti postupak i protiv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ukoliko naknadno stekne određene saznanja ili dobije dokumentaciju odnosno Vijeće za nacionalnu sigurnost deklasificira podatke, izvijestila je Orešković

Ministarstvo unutarnjih poslova naime Povjerenstvu nije dostavio podatke o tome kada je i gdje održana rođendanska proslava koju je organizirao Zdravko Mamić pozivajući se na tajnost službenih podataka vezanih uz štićene osobe. 

Komentara 2

PU
Pukovnik
16:30 24.10.2017.

I onda se krmoglavi buni kad mijenjaju zakon kako razbojnici poput njega ne mogu opet kandidrati za gradonačelnika. Ali stvarno, kakva je to država gdje se lopovu ne nudi ponovo mogućnost da se opskrbi!

ST
Starotopoljanin
16:45 24.10.2017.

ma jel moguce,da su krenuli prema lopovu,nakon deset godinica,i sta ce biti pojeo vuk magarca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije