Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI UDAR Senat Sveučilišta zatražio žurno povlačenje Nacrta zakona o visokom obrazovanju

Vlada HNŽ-a 'gura' zakon koji gasi Sveučilište

14.01.2009.
u 23:00

Senat Sveučilišta u Mostaru na jučer održanoj izvanrednoj sjednici zatražio je od Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije žurno povlačenje iz procedure Nacrta zakona o visokom obrazovanju.

Posljedice i šteta
U zaključcima Senata se navodi da Sveučilište u Mostaru nije sudjelovalo u izradi ponuđenog nacrta zakona, da od HNŽ-a nije iskazan interes za Nacrt zakona o visokom obrazovanju ponuđen od Sveučilišta u Mostaru te da Sveučilište ne može prihvatiti nacrt zakona koji izravno ugrožava autonomiju, razvitak te u konačnici opstanak Sveučilišta.

U izjavi za Večernjak rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vlado Majstorović navodi kako je odnos Vlade HNŽ-a, kada je u pitanju navedeni zakon, prema Sveučilištu nedopustiv. “Mislim da ti ljudi nisu svjesni kakvu će štetu ovakav nacrt zakona donijeti ovom jedinom sveučilištu u BiH na hrvatskome jeziku ako bude usvojen.” Unatoč protivljenju Sveučilišta, Nacrt zakona o visokom obrazovanju na Skupštini HNŽ-a trebao bi se naći već u ponedjeljak.

Kako doznaje Večernjak, sve županije s hrvatskom većinom zatražile su od Sveučilišta prijedlog izrade nacrta zakona, što je Sveučilište i učinilo. Iznimka je samo Vlada Hercegovačko-neretvanske županije koja nije iskazala bilo kakav interes za nacrt zakona koji je predložilo Sveučilište.

Izvanredna situacija
Zbog novonastale izvanredne situacije Senat je jučer zaključio da će stalno zasijedati do povlačenja iz skupštinske procedure Nacrta zakona o visokom obrazovanju u HNŽ-u. Senat Sveučilišta ponovno je ponudio svoj prijedlog Nacrta zakona o visokom obrazovanju nadležnim tijelima vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Večernjak doznaje da je Senat zadužio tim koji bi trebao razgovarati s čelnicima hrvatskih stranaka kako ne bi došlo do usvajanja nacrta zakona. Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vlado Majstorović pozvao je čelne ljude Vlade HNŽ-a da uvaže zahtjeve Sveučilišta i na taj način omoguće donošenje zakona na način uobičajen u demokratskom svijetu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije