Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi talijanski pokus

Vlada desnih i lijevih populista

11.05.2018.
u 07:10

Žuto-zelena vlada trebala bi biti formirana za tri dana, a bit će jedinstvena u povijesti Italije – činit će je dvije protusistemske stranke

Italija bi u ponedjeljak trebala dobiti 63. poslijeratnu vladu koja će biti prva s protusistemskim strankama kao što su Pokret 5 zvijezda (M5S) i Liga (bivša Sjeverna liga). Bivši premijer i čelnik pokreta Naprijed Italijo Silvio Berlusconi dao je zeleno svjetlo koalicijskom partneru i čelniku Lige Matteu Salviniju da samostalno bez desnog centra pregovara s premijerskim kandidatom M5S-a Luigijem Di Maijem o sastavljanju vlade. Salvini i Di Maio sastali su se jučer i objavili kako je ostvaren napredak u njihovim pregovorima te kako bi za tri dana trebali imati imena premijera i ministara.

Traži se premijer

Pretpostavlja se da nijedan od njih dvojice neće biti premijer te kako će neki ministri biti nečlanovi tih dvaju pokreta, odnosno stručnjaci za sektore koje će pokrivati. Ta žuto-zelena vlada (M5S ima u logu žutu boju, a Liga zelenu) bit će jedinstvena u povijesti Republike Italije. Još je jednom Italija političkim laboratorij, a s obzirom na to da takvih, možemo kazati i suverenističkih, pokreta ima i u drugim europskim državama, moglo bi se reći da se mijenja politička pozornica Europe. I M5S i Liga govore kako su prevladane ideologije fašističkog i komunističkog predznaka te da se u novom društvu treba iznaći odgovore za nove izazove.

“Naš je cilj sastaviti vladajuću koaliciju koja bi poboljšala život Talijana. Mislim da su napravljeni koraci prema naprijed u razgovoru sa Salvinijem”, kazao je Di Maio. I Di Maio i Salvini svojedobno su bili izrazili svoju spremnost da ne budu premijeri ako tako budu mogli sastaviti vladu. To je sada potvrdio Di Maio kazavši kako “ne postoji nikakva želja da se prekrši javno dana riječ o eventualnom nalaženju treće osobe za premijera”.

Novoj vladi M5S-a i Lige zastupnici pokreta Naprijed Italijo neće u parlamentu izglasati povjerenje. “Ne želimo znati ništa i ne želimo imati nijednog ministra u novoj vladi”, izjavila je predstavnica Naprijed Italijo Licia Ronzulli.

Šef države Sergio Mattarella, kojem bi trebala biti predložena žuto-zelena vlada, kazao je kako postoji prošireno nepovjerenje u Europi te da je došao trenutak donošenja hrabrih odluka za ostvarenje europske građanske solidarnosti, politike i obrane.

Plaća za sve građane

“Misliti da nešto možete učiniti sami je iluzija”, kazao je Mattarella čime je čvrsto potvrdio da nova talijanska vlada ne bi smjela imati neku protueuropsku politiku. U programu vlade M5S-a i Lige zasigurno će biti pitanje dohotka i poreza (M5S predlaže dohodak za svakog građanina, a Liga jedinstvenu stopu poreza), migranata, mirovinskog sustava, odnosno točke koje su bliske i jednom i drugom pokretu.

Komentara 1

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
16:27 11.05.2018.

Takva je bila volja naroda,pa nek onda vladaju..imaju oni dosta sličnosti..M5S i Liga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije