Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vježba 'Sigurnost 19' pokazala da je Hrvatska spremna za ljetnu protupožarnu sezonu

U vježbi odrađen je zamišljeni šumski požar, prebacivanje snaga brodom HRM- a, desant vatrogasnih snaga helikopterom, djelovanje kopnenih i zračnih snaga u gašenju požara kao i izvlačenje vatrogasnih snaga
21. svibnja 2019. u 14:22 1 komentara 198 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/23

Međuresorna vježba "Sigurnost 19" odrađena je u utorak u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, u vojarni „Knez Trpimir”, nazočni su bili premijer Andrej Plenković i ministri obrane i unutarnjih poslova Damir Krstičević i Davor Božinović, a ocjenjeno je da je koordinacija svih snaga koje su sudjelovale odlična i Hrvatska je spremna za ljetnu protupožarnu sezonu.

MORH U Ministarstvu obrane održana vježba Kibernetički štit 2019

U sklopu vježbe, na kojoj su bili i ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar uprave Lovro Kuščević, prezentiran je besposadni sustav „Orbiter” i potpisana su dva sporazuma između Ministarstva obrane (MORH) i Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), te Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Ministarstvo obrane je s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom potpisao sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Hrvatske vojske, dok je s HGSS-om MORH potpisao sporazum o daljnjoj suradnji.

- Meni je drago da je i ova vježba danas pokazala združeno djelovanje vatrogasaca, vojske, policije, spasitelja i svih ostalih sastavnica sustava. Ono što je ključ tog sustava je partnerstvo za sigurnost, koordinacija, objedinjavanje svih resursa i da se u duhu zajedništva nosimo sa svim ugrozama - kazao je Krstičević

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasio je kako je međuresornom vježbom prezentirano uvođenje novih tehnologija i provjera prijenosa slike s fiksnih i pokretnih kamera s kriznog žarišta u Operativno vatrogasnom zapovjedništvu (OVZ) u Divuljama u realnom vremenu. Time se poboljšavaju tehnički uvjeti za donošenje procjena i odluka članova OVZ-a, a uvode se i nove metode prijevoza vatrogasnih snaga brodovima MORH-a.

 | Autor : Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

- Impresivno je bilo vidjeti zračne i pomorske snage, kvalitetna vozila koja imaju vatrogasci, potporu vojske, kao i osiguranje policije. To je zaista visoki tehnološki napredak - rekao je premijer Plenković, dodavši kako su svi komunikacijski uređaji koji imaju Odašiljači i veze, te Hrvatske šume integrirani u sustav zaštite od požara. 

Promatrači vježbe i predstavnici medija su preko ekrana pratili tijek 'gašenja požara' na otvorenom u okolici Gračaca, zaštitu HE Jaruga i skladišta klorne stanice Vodovoda Šibenik te požar na otvorenom u NP Krka. Također se, među ostalim,  pratilo i koordiniralo simulaciju nesreće na ulazu u Tunel sv. Ilija, zbrinjavanje unesrećenih, požar na otoku Braču na Vidovoj gori te punjenje air tractora na bračkom Aerodromu.

Zagreb: Predstavljena vojna vježba Velebit 18 - združena snaga Od 13. listopada Krstičević: Velebit 18 najzahtjevnija je vježba Hrvatske vojske

U drugom dijelu vježbe odrađen je zamišljeni šumski požar, prebacivanje snaga brodom HRM- a, desant vatrogasnih snaga helikopterom, djelovanje kopnenih i zračnih snaga u gašenju požara, izvlačenje vatrogasnih snaga, spašavanje ozlijeđenog vatrogasca, kao i tehničko-taktički prikaz sredstava i opreme predstavnika svih operativnih snaga koje sudjeluju u vježbi.

Koordinacija na vrlo visokom nivou, zajednički desant vatrogasnih i vojnih snaga

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković naglasio je kako je zadovoljan svojim vatrogascima i cjelokupnim sustavom. Danas su, dodao je, s pet lokacija integrirali sliku u zapovjedni sustav u Divuljama.

Ocijenio je da je u završnom dijelu vježbe koordinacija bila na vrlo visokom nivou, ove je godine novo to što imaju integraciju slika s terena, a danas je po prvi put izveden zajednički desant vatrogasnih i vojnih snaga, uvođenje desantnih brodova i minopolagača za prijevoz opreme.

 | Autor : Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

„Županije i gradovi su dali veliku potporu i u financijskom smislu za nabavku novih vatrogasnih vozila. Imamo komunikacijski sustav preko Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede. Doći će sada kombi vozila, pick-upovi za gašenje požara, ali i projekt nabave novih vatrogasnih vozila preko sustava MUP-a, iz EU fondova što će ojačati i dati novi operativni doprinos cjelokupnom stanju vatrogastva u Hrvatskoj”, zaključio je Tucaković.

Motel Plitvice 2018. Bez panike, ovo je vježba: u sudaru iscurio radioaktivni materijal

Dio vježbe "Sigurnost 19" na području Zadarske i Šibensko-kininske županije

Osim u Splitsko-dalmatinskoj županiji terenski dio međuresorne vježbe "Sigurnost 19" održao se i na području Zadarske, te Šibensko-kininske županije, dok je pokazni dio vježbe, kao i taktičko-tehnički prikaz sredstava i opreme održan u Vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama.

Vježba se provodila temeljem godišnjeg plana rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu i u skladu s Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za Republiku Hrvatsku u 2019. godinu. Cilj međuresorsne vježbe "Sigurnost 19" je provjera spremnosti i koordinacija vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga koje sudjeluju u provedbi zadaća tijekom ljetne protupožarne sezone.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • i:

    Njihove ocjene za ono sto oni rade je uvijek odlican odlicna odlicno bas je mos mislit....jedino u cemu su odlicni bez zadrske su u iseljavanju hrvata iz drzave....