Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Mlinarevićeva obrana: Tražimo novo vještačenje, IGH nije dovoljno stručan

Predložili su da novo vještačenje, koje bi u ovom predmetu bilo četvrto po redu, provede Tehničko veleučilište u Zagrebu
09. travnja 2015. u 13:09 5 komentara 1507 prikaza
sanader
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ivo Sanader danas je ponovno sjeo na optuženičku klupu jer mu se na Zagrebačkom županijskom sudu u nastavku suđenja u aferi Planinska.

Obrana Mladena Mlinarevića tražila je da se provede novo dodatno vještačenje, a svoj zahtjev obrazložili su time što po njima institut IGH nije dovoljno stručna ustanova, koja bi mogla provesti građevinsko vještačenje.

Kazali su da su provjerom ustanovili da IGH nije na popisu sudskih vještaka bilo Županijskog bilo Trgovačkog suda u Zagrebu, a za vještakinje koje su u nastavku suđenja nadopunjavale svoj raniji iskaz, rekli su da ih nije imenovao sud, već uprava IGH.

Zbog toga su smatrali da IGH koji je po njima ovisan o Republici Hrvatskoj zbog predstečajnih nagodbi koje se vode, nije neovisan pogotovo kada se u obzir uzme da je Republika Hrvatska u ovom postupku istaknula visoki iznosi imovinskopravnog zahtjeva.

Predložili su da novo vještačenje, koje bi u ovom predmetu bilo četvrto po redu, provede Tehničko veleučilište u Zagrebu. Tom njihovom prijedlogu usprotivio se USKOK, smatrajući da je riječ o zlouporabi procesnih ovlaštenja obrane jer je obrana te navode o IGH znala i prije nego što im je povjerene vještačenje, Sudsko vijeće je prijedlog Mlinarićeve obrane odbilo, smatrajući taj prijedlog odugovlačenjem.

Sud je pojasnio da je IGH pri trgovačkom sudu među ostalim registriran i za građevinsko vještačenje, te da su vještakinje koje su dosada iskazivale zavedene na popisu sudskih vještaka Zagrebačkog županijskog suda. Odbijen je i prijedlog obrane Ive Sanadera da se provede nadopuna postojećeg vještačenja. Na sljedećem ročištu trebala bi biti ispitana vještakinja za financije te Katica Fijolić, supruga Stjepana Fijolića.

U međuvremenu, Sanader završnicu suđenja u Planinskoj iščekuje u Remetincu u kojem je od studenoga 2012. kada je u aferama Hypo i Ina – MOL osuđen na 10 godina zatvora. Tu mu je kaznu Vrhovni sud umanjio za godinu i pol dana, a dok je čekao pravomoćnost te presude bivši je premijer u aferi Fimi media osuđen na devet godina zatvora. Ta presuda još nije pravomoćna jer Vrhovni sud, iako je nepravomoćna presuda donesena u ožujku 2014., još nije sazvao sjednicu na kojoj se treba odlučivati o žalbama stranaka.

Uza sve to, Sanadera čeka i suđenje u aferi HEP – DIOKI. No, kada će taj postupak početi, neizvjesno je jer su njegovi suoptuženici Ivan Mravak i Robert Ježić ozbiljno bolesni i obojica su na dugotrajnom liječenju.

>> Na elaboratu navedeni naručitelji iako to nije uobičajeno

>> Traže još dva mjeseca za nadopunu nalaza

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
 • Avatar pingvin_s_Madagaskara
  pingvin_s_Madagaskara:

  zanima me kako ga nitko nije tražio neki intervju ove tri godine. di su sad svi koji su mu se uvlacili dok je bio na vlasti

 • Avatar Nevini Haški Robijaš
  Nevini Haški Robijaš:

  Sanaderova obrana: Dr. Ivo je uvijek bio i ostao pre svega spretni pravi hrvat koji se sa državnim novcem uz Boga i domoljublje ponašao i obnašao kao svoj na svome.

 • Deleted user:

  Ovaj ne zaslužuje da živi skupa sa ostatakom HDZ-a zbog takvih me sram što sam hrvat, fuj