Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Mamićima

Vještakinja opisala trag novca vezanog uz transfere Lovrena, Modrića, Ćorluke, Mandžukića...

Osijek: Na suđenju Mamićima svjedočili Ivan Bošnjak, Dino Drpić i Tomislav Svetina
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/24
15.04.2024.
u 13:47

GNK Dinamo isplaćivao je pozamašne svote tvrtkama registriranima diljem svijeta, a taj novac potom je odlazio drugom, pa trećem primatelju...

Imena igrača i off-shore tvrtki su se mijenjala, ali je princip ostao isti – za posredovanje pri transferima nogometaša u inozemne klubove GNK Dinamo isplaćivao je pozamašne svote tvrtkama registriranima diljem svijeta, a taj novac potom je odlazio drugom, pa trećem primatelju... Proizlazi to iz knjigovodstveno-financijskog vještačenja kojega je još 2017. godine provela Ksenija Špoljarić na temelju dokumentacije iz sudskog spisa, a prikazala ga je danas na suđenju braći Zdravku i Zoranu Mamiću, Mariju Mamiću i ostalima za izvlačenje najmanje 19,2 milijuna eura iz Dinama.

Stvarni vlasnici
Problem je, po USKOKU, što je Dinamo plaćao za nepostojeće posredovanje, ugovori između kluba i stranih poduzeća bili su fiktivni, a sve kako bi si okrivljenici pribavili nepripadnu korist na štetu Dinama. Riječ je o tvrtkama koje su osnovali ili su raspolagali njihovim računima Zdravko i Mario Mamić, Sandro Stipančić, Igor Krota i Nikky Arthur Vuksan.

Vještakinja Ksenija Špoljarić analizirala je poslovnu dokumentaciju GNK Dinamo u vezi evidentiranja i plaćanja obveza prema stranim tvrtkama. Zadatak joj je bio i analiza daljnjeg tijeka raspolaganja tim novcem nakon Dinamovih uplata, kao i prikaz stvarnih vlasnika tvrtki iz dokumentacije priložene prilikom otvaranja računa u bankama. Riječ je o dokumentaciji koja se odnosi na razdoblje od prosinca 2004. do kraja ožujka 2017. godine.

– U vezi s ostvarenim transakcijama između GNK Dinamo i društva Corporate Advantage Limited, utvrdila sam da su vlasnici društva, prema dokumentaciji banaka, bili Zdravko Mamić i Mario Mamić. Ovlaštena osoba za postupanje po bankovnim računima bio je Zdravko Mamić. Društvo je izdalo GNK Dinamu u lipnju 2005. račun na iznos od 3 milijuna eura, taj iznos im je Dinamo isplatio, a primljena novčana sredstva s računa tog društva utrošena su za namirenje troškove u iznosu od 6000 eura isplatom na račun Zdravka Mamića u iznosu od 2,9 milijuna eura i isplatom na račun tvrtke Adington Business Corporation u iznosu od 7681 euro – započela je vještakinja Špoljarić. Prije nego što je GNK Dinamo uplatio novac tvrtki Advantage Corporate Limited, na njezinu računu nije bilo nikakvog drugog prometa.

POVEZANI ČLANCI:

Na upit tužitelja, navela je kako je Dinamo 15. listopada 2008. vratio Zdravku Mamiću 200.000 eura, što je povezano s isplatom istog iznosa nogometašu Mihaelu Mikiću.

– Vezano uz poslovanje Dinama s Real Sport Managementom, utvrdila sam da je na temelju sklopljenih ugovora o nagodbi tvrtka izdala Dinamu račun za ugovor o poravnanju za tužbe igrača Joška Jeličića i Gorana Jurića na iznos od 1,3 milijuna eura. Dinamo je to platio 19. veljače 2008., i to je proknjiženo u poslovnim knjigama kluba. Taj je novac potom isplaćen na račune primatelja, a onda s računa jednog od primatelja novac je isplaćen na račune pravnih i fizičkih osoba. Osobe ovlaštene raspolaganjem po računu Real Sport Management bile su Mario Mamić i Damir Jozić – navela je vještakinja.

Provizija za transfer

Dinamo je tvrtki One Corporation platilo 900.000 provizije za transfer Dejana Lovrena, a isti je iznos zatim isplaćen primatelju dva, pa potom primatelju tri. Isto tako, Actico LTD za transfer Marija Mandžukića ispostavio je Dinamu račun na 750.000 eura, a s računa te tvrtke novac je otišao na račune drugog primatelja, pa trećeg.

Na isti način Dinamo je za Tina Jedvaja isplatio 500.000 eura, najprije tvrtki One Goal, odakle je proslijeđen dalje. Real Sport Management ispostavio je Dinamu račun na 2,2 milijuna eura po osnovu provizije za transfer Luke Modrića, što je evidentirano i u Dinamovim knjigama.

– Utvrđene su isplate na račune primatelja dva, a potom s njihova računa na račune primatelja tri – iznijela je vještakinja.

Dinamo je, nadalje, prepustio stranim tvrtkama prava u budućim transferima niza igrača. Tako je tvrtki Profoot International, po vještačenju, prepustio prava za transfer Matea Kovačića.

– Izdan je račun na 7,5 milijuna eura. Dinamo je isplatio 2 milijuna eura, a na ime duga ostalo je 5,5 milijuna eura – pojasnila je K. Špoljarić. Za zastupanje interesa Vedrana Ćorluke na engleskom tržištu navela je nadalje. Dinamo je tvrtki Crescendo Sports platio 1,2 milijuna eura, a i taj je iznos proslijeđen primatelju dva pa primatelju tri.

>> VIDEO Navijači Hajduka dobili tužbu protiv Zdravka Mamića u prosincu, mora im platiti odštetu

Prema optužnici, Mario Mamić bio je stvarni vlasnik off-shore tvrtki Real Sports Management Limited, Real Sports Management UK LLP, Rasport Management A.G., Sports & Marketing Promotion Limited i Fidelia Management Limited. Sandro Stipančić bio je voditelj poslovanja tvrtke Coopers Management Limited, a Igor Krota stvarni vlasnik tvrtki Wang Corporation Limited, First Adriatic Advisory Services Limited, Actico Limited i Sage Advisory Services Limited... Novac iz Dinama u konačnici je, tereti se, prosljeđivan na račune Zdravka Mamića, Maria Mamića i tvrtki koje su bile u njihovu vlasništvu ili pod njihovom kontrolom. 

Inače, off-shore društvo ono je koje posluje u drugoj zemlji i putem njega se uobičajeno ispostavljaju računi za usluge za koje nisu izdani računi u matičnoj zemlji. Nemaju zaposlenike, ali nije nemoguće ni da ih imaju.
– Nisam se bavila pitanjem nastale štete, samo sam prikazala novčane tijekove i poslovne evidencije GNK Dinamo. Nisam se pri tome koristila iskazima svjedoka, vještaci svoj nalaz daju isključivo na temelju dokumentacije – kazala je vještakinja Špoljarić na pitanje obrane.

– Svakako se ograđujem od pravnih pitanja vezanih uz sklapanje ugovora i preuzeta prava i obveze. Isključivo se baziram na knjigovodstvenoj dokumentaciji – dodala je.

Nepostojanje dokumentacije, nastavila je, ne isključuje postojanje određenog poslovnog događaja, i obrnuto.

– Imaju li te strane tvrtke neke druge primitke osim naknada za transfere? – upitao je sudac Davor Mitrović.

– Nisam raspolagala dokumentacijom iz koje bih vidjela osnove isplata na račune tzv. primatelja dva pa potom na račune primatelja tri. Imam samo novčani tijek po bankovnim računima nakon primljene uplate s računa GNK Dinamo – odgovorila je vještakinja.

– Imaju li te tvrtke zaposlene ili neki trošak, poput putnih karti ili hotela, a koji bi potvrđivao isplaćenu naknadu? Jesu li te tvrtke imale nekakve realne troškove? – nastavio je sudac nadalje.

– Meni to nije bio predmet vještačenja, nisam imala ni takvu dokumentaciju – odgovorila je.

– Koliko je novca ukupno isplaćeno na račune fizičkih osoba i podignuto u gotovini? – upitao je potom sudac Mitrović.

POVEZANI ČLANCI:

– Izvršene su uplate na račune fizičkih osoba u iznosu od 12,150.713 eura, a radi se o isplatama na račune 35 fizičkih osoba. Među tim fizičkim osobama su i okrivljenici, i to Zdravko Mamić, kojem je isplaćeno 4,695.250 eura, Mario Mamić kojemu je isplaćeno 2,497.040 milijuna eura, Zoran Mamić kojemu je isplaćeno 571.003 eura, Damir Vrbanović kojemu je isplaćeno 188.307 eura i Sandro Stipančić kojemu je isplaćeno 25.115 eura. Među gotovinskim isplatama prikazane su isplate izvršene u vrijeme kada je Mario Mamić bio odgovorna osoba za raspolaganje novčanim sredstvima po računu od ukupno 1,122.024 eura, kada je Sandro Stipančić bio odgovorna osoba za raspolaganje sredstvima u iznosu od 116.743 eura, u vrijeme kada su odgovorne osobe bili Mario Mamić i Damir Jozić 52.326 eura, u vrijeme Zdravka i Marija Mamića u iznosu od 954.747 eura, i kada su Sandro Stipančić i Igor Krota bili upisani kao ovlaštene osobe za raspolaganje sredstvima u iznosu od 618 eura – navela je vještakinja.

Na upit suca pojasnila je kako je u poslovnoj praksi uobičajeno da se međusobne poslovne transakcije obavljaju putem računa, a gotovinske isplate moguće su isključivo ako je riječ o troškovima koji nisu bili prijavljeni nadležnoj ispostavi Porezne uprave.

Na račun se, dodala je, isplaćuju plaće, dobit, pozajmice ili plaćanje računa za obavljene usluge.

Vještakinja je na upit tužitelja izjavila i kako je utvrdila da je jedna osoba upisana u registar kao vlasnik tvrtke kojoj je Dinamo isplaćivao novac, dok je banka prilikom otvaranja računa utvrdila drugog vlasnika.

Inače, tvrtke Corporate Advantage Limited, Real Sport, Real Sport Management, Arctico, Cooper i Adriatic su likvidirane.

Komentara 12

BE
bendzola
15:37 15.04.2024.

Gospodin Mamić je otišao i ostavio Dinamo vrijedan po Trasfermarktu 110 mil€, Šimić je otišao i ostavio Dinamo vrijedan 71 mil€, a Zajec će otići kad bude vrijedio 30 mil€. I onda će svi bit sretni i zadovoljni...

BR
BRSA
15:29 15.04.2024.

Kakva je kvaliteta sudskog vještačenja koje se "ograđuje od pravnih pitanja oko sklapanja ugovora i preuzetih prava i obveza" već samo prepričava postojeće knjigovodstvene evidencije i dokumentaciju? Ako su igrači doista prodani u inozemstvo klubovima koji su plaćali i plaćaju Dinamu (dakle inozemni klubovi i igrači nisu fiktivni), kako se, bez razumijevanja pravne problematike sklopljenih ugovora, posrednička provizija ugovorena slobodnom voljom ugovarača može smatrati fiktivnom?

LE
let3
14:56 15.04.2024.

Tko je smišljao tolika imena tvrtki?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije