Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA OPSTANAK

Vjesnikovci hitno traže natječaj za novoga glavnog urednika

vjesnik
Žarko Bašić/Pixsell
13.07.2010.
u 15:52

Nezadovoljni su jer Vlada nije najavila mogućnost pretvaranja Vjesnika u javno glasilo i donošenje Zakona o Vjesniku.

Vjesnikovci, ogorčeni što još uvijek ne dobivaju nikakve informacije o procesu restrukturiranja lista, uputili su otvoreno pismo javnosti u kojem, među ostalim, traže da se hitno, najkasnije do 1. rujna, raspiše javni natječaj za novog glavnog urednika.

Vlada je, podsjetimo, prije dva tjedna donijela odluku o sufinanciranju lista idućih šest mjeseci i naložila njegovo restrukturiranje. Jednim od najvećih uzroka pada naklade spominje se loša uređivačka politika. No, iako se u kuloarima već danima očekuje ostavka glavnog urednika Darka Đuretka, on se još uvijek nalazi na godišnjem odmoru (navodno do 25. kolovoza), ne javlja se na službeni mobitel, a redakcija Vjesnika i dalje ne zna što ih čeka.

- Duboko smo zabrinuti činjenicom da se u predviđenom restrukturiranju unaprijed odustaje od 50 posto zaposlenih, a da pritom ni redakciji ni javnosti nisu poznati ni obrisi koncepta budućeg Vjesnika pa se pitamo na temelju kojih se analiza došlo do te procjene - navodi se u priopćenju Radničkog vijeća Vjesnika, Sindikata novinara Hrvatske - podružnice Vjesnik i Vjesnikova ogranka HND-a.

Nezadovoljni su i činjenicom da je Vlada u svojoj odluci propustila najaviti mogućnost pretvaranja novina u javno glasilo (za što se oni zalažu) i donošenje Zakona o Vjesniku, jer se time otvara prostor za različite interpretacije te odluke. Posebno ih brinu neslužbene informacije prema kojima bi nakon restrukturiranja list saniran novcem poreznih obveznika mogao biti privatiziran.

Komentara 23

Avatar comparator
comparator
15:20 14.07.2010.

Ma vidi ti njih ! Oni nebi bili javno glasilo? Svi bismo rado bili na grbaći nekog koga neznamo da nas ne grize savjest.

GB
gojko boric
18:58 14.07.2010.

Što je to javno glasilo ? Novine preko kojih Vlada saopćava javnosti što misli i želi raditi ? Takovo nešto ne postoji u demokratrskim društvima. Vlada komunicira s građanima preko svojih tiskovnih konferencija i saopćenja koja idu na sve važnijee adrese . I to je sve . Vladi nije potrebno službeno glasilo. To je tako bilo u vrijeme komunizma . Vjesnik pripada prošlosti, premda je dobro uređivan s obzirom na ostalo smeće koje se u Hrvatskoj naziva novinama . Bila bi šteta da Vjesnik propadne . Dakle, što učiniti. Naprosto ga obustaviti i osnovati nove novine pod drugim imenom Zašto ne obnoviti bivši Obzor , ali pod naslovom \"Novi obzor\" koji bi postao potpuno neovisan i nadstranački dnevnik, imao istu udaljenost od Vlade i oporbe . Neka se stvori konzorcij koji bi sakupio novce od Vlade i privatnog gospodarstva pa onda iznova startao s dijelom starihm, dijelom novih novinara . Sporazumjeti se o političkom usmjerenju sa Statutom u kojemu će biti određena politika \"Novog obzora\". Mogao bi se smanjiti i broj djelatnika . Treba pogledati kako izgledaju neovisna glasila u ostalim europskim zemljama . Nije potrebno otkrivati toplu vodu, zna se što znači biti neovisana tiskovina . Vratzti takvim novinama dostojanstvo prve stranice , što znači da bude ispunjena tekstom a ne šarenilom u stilu \"zidnih novina\". Uvesti komentatore , a ne kolumnističke pametnjakoviće koji moraju pisati i kad nemaju što reći . Angažirati neovisne stručnjake za važnijia područja politike, gospodarstva i kulture. Uvesti duiskusione forume u novine . I sve rečeno isprobavati dvije ili tri godine pa ako se uspije o.k., ako ne zatvoriti dućan , što bi bila slaba ocjena za zrelost hrvatskog političkog korpusa. Namjesto da prosvjeduju i traže milostinju od Vlade, vjesnikovci bi trebali organizirati javnu diskusije, usmenu i pismenu, o tome kako spasiti jedini ozbiljni dnevnik u državi .

VI
Vito
08:25 14.07.2010.

Ured za izgubljeno nađeno će mu sigurno pomoći. Nije mi jasno tko uopće i nakon 60 godina podržava ovu propalicu. \"Vjesnik\" nije niti dana bio korist novinarstvu, politici, građanima i zdravoj pameti. Gubitaš koji je i gubitke proizvodio i za za vrijeme narodne jugoslavije, nastavio za vrijeme socijalističke i živi za vrijem ovakve, neodređene, Hrvatske. Nemam ništa protiv novinara \"Vjenika\", niti čitam \"Vijesnik\" u web izdanju, ali nema novinara koji je radio u \"Vjesniku\" a da može nabrojati sate u kojima je \"Vjesnik\" imao pozitivno poslovanje. To je bio nekad, u bivšoj državi, politički pamflet parije. Zbog čega su se novinari zadržali u tom okviru? Većina ih je već davno u mirovini pa ne vidim razloga da ostanu na istoj političkoj liniji. Ili su to djeca NOB-eaca koja još uvijek žaluju za prošlim vremenima? Znam, znam, bolje ikakav posao nego nikakav posao. Ali gdje vam je dostojanstvo, novinari \"Vjesnik\"-a? Da pišete zanimljivo i građanima prihvatljivo, ne politički ulizičko, ne biste bili u gubitcima, već biste prednjačili u broju prodanih primjeraka. Očito nešto ne štima s načinom kojim se predstavlajte javnosti pa vas javnost i zaobilazi. Vaši kolege po drugim novinama nemaju taj problem. Zar ste toliko zaostali pa ne možete shvatiti što građanima treba i kako ih pridobiti da i vi napokon postanete novinari koje će čitati svi, a ne samo poslušni. Vidite kamo vas vode oni koji vam plaćaju da pišete. Isto kamo vode i državu. U propast. Zapitajte se, jeste li to zaslužili? Imate moć u rukama, a očito ju ne znate iskoristiti. Nepismeni političari i tako vas neće shvatiti, a možete se uvijek od njih na kulturan način obraniti povećanim broje stvarno kupljenih primjeraka. Umjetna kupovina, kao što se nekad radilo, neće vam pomoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije