Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AY.4.2

Vjeruje se da je nova varijanta zaraznija od delte: Zabilježena zaraza u više zemalja

Coronavirus - Thu Apr 30, 2020
Foto: PA Images/PIXSELL
1/3
21.10.2021.
u 10:07

Direktor instituta za genetiku s UCL-a u Londonu François Balloux rekao je da je nova varijanta još rijetka

Rusija je prijavila nekoliko zaraza novom varijantom covida-19 za koju se vjeruje da je zaraznija od delte, izvijestila je u četvrtak novinska agencija RIA.

Moguće je da će se varijanta AY.4.2 brže širiti, rekao je znanstvenik Kamil Khafizov kako ga citira RIA. To bi moglo izazvati novo još brže širenje zaraze, a Rusija je danima suočena s nezapamćenim rekordima.

Nova varijanta mogla bi u konačnici zamijeniti deltu, iako bi taj proces mogao biti polagan, rekao je Khafizov. 

Predsjednik Vladimir Putin odobrio je ovaj tjedan vladin prijedlog o jednotjednom dopustu koji će početi 1. studenoga pošto je broj umrlih diljem Rusije u proteklih 24 sata u srijedu dosegnuo nove rekorde, 1028 umrlih i 34.073 novozaraženih.

Varijanta AY 4.2 već je otkrivena u Velikoj Britaniji i u nekoliko drugih europskih zemalja, a Izrael je u srijedu objavio da je identificirao prvi slučaj na svom teritoriju. 

Podvarijanta AY 4.2 čini oko 6 posto sekvenciranih uzoraka, objavila je prošli tjedan britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost, ali nije pod istragom i nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost.

Direktor instituta za genetiku s UCL-a u Londonu François Balloux rekao je da je nova varijanta još rijetka i da izgleda da nije zaraznija od drugih.

VIDEO COVID pozitivan pobjegao s kisika u zagrebačkoj Zaraznoj bolnici: Nađen mrtav kod Samobora

Ključne riječi

Komentara 4

KO
Korumpirani
12:05 21.10.2021.

Sad bu mjesecima pričali kako se treba cijepiti radi te nove varijante odjednom će cijepivu pasti učinkovitost sa 80 na 60 % ,ali da se i dalje poželjno pelcovati.Kreće ponovo pandemijski marketing.

DU
Deleted user
16:38 21.10.2021.

Treba treća doza cijepiva protiv te nove i grozno opasne varijante, istog tog cjepiva koje se već pokazalo nedjelotvornim protiv prijašnjih varijanti! Tko je tu lud??? Ili da parafraziram: po prvi puta u povijesti medicine za beskorisnonst jednog cijepiva optužuje se one koji to cijepivo uopće nisu primili!!!

SO
Sir Oliver
18:22 22.10.2021.

I naravno, nova varijanta je tri puta zaraznija od Delte i opasnija, te ljudi mrtvi padaju po cestama od nje! Poznato odnekle?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije