Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vjernik Krešimir Planinić traži zabranu Indexa zbog vrijeđanja sveca Leopolda Mandića

Tužitelj ističe da portal Index i njegovi novinari prikazuju vjernike kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje prikazuje se bolesnim. Tuženi novinar Vojislav Mazzocco ističe da je šokiran informacijom da ga je “dotična individua” tužila
28. travnja 2016. u 16:13 267 komentara 16385 prikaza
Krešimir Planinić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Odvjetnik Krešimir Planinić, čelnik udruge “U ime obitelji” i bliski suradnik Željke Markić, traži zabranu rada portalu “Index” i njegovim novinarima zbog tekstova u kojima se vrijeđa svetac Leopold Mandić, ali i svi katolički vjernici u Hrvatskoj.

Tuži izdavača portala Index, direktoricu, glavnu urednicu te novinare Hrvoja Marjanovića, Vojislava Mazzocca i “nepoznatog počinitelja” koji je potpisan inicijalima I. K. Ako sud prihvati Planinićeve argumente, onda prema Prekršajnom zakonu Indexu i njegovim novinarima prijeti zabrana rada do godinu dana.

U obrazloženju tužbe Planinić ističe da se novinar Hrvoje Marjanović u svom tekstu „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ izruguje “hrvatskom svecu Leopoldu Bogdanu Mandiću, vjernicima u Hrvatskoj i izvan domovine koji su se došli pokloniti njegovom tijelu kao svetoj relikviji, dogmama Katoličke Crkve, Katoličkoj Crkvi u cjelini i svim vjernicima. Objašnjava da se u inkriminiranom članku navodi da smo "na TV-u gledali prijenos nekrofilskih orgija u kojima je sudjelovao vrh katoličke crkve u Hrvata, desetak tisuća vjernika svih uzrasta i jedan odavno mrtvi svetac”. Marjanović je u tekstu napisao i da se mnoštvo jagmi oko otvorenog lijesa ne bi li snimilo dobru fotku dobrodržećeg leša koju će objaviti na Fejsu i skupiti barem pedeset lajkova.

– Ovim se člankom na najprizemniji način uspoređuju vjerski obredi sa seksualnim fetišima. Vjernike se prikazuje kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje se prikazuje bolesnim. Opisanim člankom se izruguje sa svetim Leopoldom na način da ga se, zbog toga što je za života bio niskog rasta, prikazuje kao patuljka koji ima seksualne želje prema ženskoj osobi, a sve zaodjenuto u komentar sa skrivenom seksističkom porukom u sebi – objašnjava Planinić u tužbi.

Zatim iznosi optužbu protiv autora I. K koji je napisao tekst “Što slušati u redu za diranje mrtvaca”. U članku su navedene pjesme koje u svom naslovu na hrvatskom ili engleskom jeziku sadrže riječi tijelo i dodir, a te su pjesme popraćene uz komentare koji u sebi sadrže očite seksualne aluzije.

Zatim secira Vojislava Mazzocca koji je napisao članak „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ Tvrdi da Mazzocco u svom tekstu vjernike proglašava teroristima te da omalovažava običaje Katoličke crkve i njene dogme, a javno očitovanje vjere se etiketira i proglašava bolesnim.

Kako bi dokazao da je oštećenik, Planinić je priložio potvrdu iz crkve svetog Marka da je primio sve sakramente odnosno da je praktični vjernik.

>>Kako nam je sveti Leopold svima očitao duhovnu lekciju

>>Sv. Leopoldu Mandiću poklonilo se 200 tisuća hodočasnika

Mazzocco šokiran tužbom

Tuženi novinar Indexa Vojislav Mazzocco ističe da je šokiran informacijom da ga je “dotična individua” tužila zbog nečega što je napisao.

"Ako se on osjeća uvrijeđenim i ako misli da sam ga je bilo čime diskriminirao njega kao vjernika i njega kao osobu, onda samo pokazuje da apsolutno ništa iz mog teksta nije shvatio. Ja mu ne mogu pomoći. Ne mogu ga učiniti ni pametnijim, ni sposobnijim", ističe Mazzocco dodajući da u svom tekstu nije upotrijebio nijednu prejaku riječ. 

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
 • Avatar delminium
  delminium:

  Hm, da ima pravne drzave Matija Babić osudjeni kriminalac bi odavno bio iza resetaka.

 • pozornik66:

  Ako to nije govor mržnje, šta je. Toliko ološa na jednom mistu, to triba pregledati i ustvrdit tko to financira,(nadam se ne gradjani)kome je u interesu vridjanje katolika . To je nekultura i netoleranstvo istih ljudi koji se pozivaju na to

 • Sv Franjo:

  Indeks je otvor pakla putem kojeg nečastivi širi zlo.