Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umro riječki slikar Vjekoslav Vojo Radoičić

Izlagao je u zemlji i inozemstvu na brojnim grupnim izložbama te na oko 200 samostalnih izložbi
15. srpnja 2017. u 15:46 5 komentara 1411 prikaza
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Istaknuti riječki umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić, slikar, grafičar, ilustrator, scenograf i kipar čija djela odlikuje radost igre, originalnost i nekonvencionalnost, umro je u Rijeci u 87. godini života.

Mladen Spevan Zaštitar iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar Kad odložim oružje i skinem uniformu – uzimam u ruke kist

Vjekoslav Vojo Radoičić rođen je 1930. u slavonskoj Požegi. Redovni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba te udruženja umjetnika VBO iz Beča. 

Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju, a prijateljevao je i surađivao s velikim austrijskim arhitektom i slikarom F. Hundertwasserom. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na brojnim grupnim izložbama te na oko 200 samostalnih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Firenci, Londonu, Bernu, Bruxellesu, Muenchenu, Bonnu, Den Haagu, Tokiu, Melbournu, New Yorku...

U bogatom umjetničkom opusu ostvario je brojne kazališne scenografije (Raimundtheater, Beč, Dubrovnik, Zagreb, Split, Osijek...), radio je za televiziju, na brojnim  knjigama, tekstovima za djecu i mlade.

Vjekoslav Vojo Radoičić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalima i državne nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, a odlikovan je i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi.

Nominiran je 2002. za prestižnu svjetsku nagradu J.Ch. Andersen (Mali Nobel) za dječju ilustraciju.

Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za posebnost slikarske poetike i ugradbu suvremene hrvatske likovne umjetnosti u svjetski likovni korpus, a dobitnik je i Nagrade Grigor Vitez za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu za 2005. Bio je nominiran za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren za dječju književnost.

Pierre Le Guennec OBRAT NA SUDU Udovica skrivala umjetnička djela od nasljednika? 'Gospođa Jacqueline Picasso imala je problema sa svojim posinkom' Vrapčić Richard U svim kinima od 20.7.2017. Vrapčić Richard - Mali ptić, veliki krič Salvador Dali/Grafit NAREĐENJE Nakon 28 godina ekshumirat će slavnog slikara

Plenković: Unosio je vedrinu u sve naše prostore

Premijer Andrej Plenković u subotu je u ime hrvatske Vlade i svoje osobno izrazio sućut obitelji riječkog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića, koji je umro u 87. godini života.

"Poštovana obitelji, sa žalošću sam primio vijest o smrti gospodina Voje Radoičića, slikara, kipara, scenografa, iznimne pojave u hrvatskoj kulturi, ali i nekadašnjeg uglednog gospodarstvenika. Pamtit ćemo ga kao umjetnika koji je svojim iskrenim, duhovitim, naivnim izričajem i živopisnim koloritom, unosio vedrinu u sve naše prostore, od izložbenih salona do gradskih ulica", ističe Plenković.

Radoičić je, dodaje, svojim brodićima koji izranjaju iz plavetnila slika, svojim skulpturama, čak i veselim riječkim kišobranima, poništavao svako sivilo i snagom jednostavnosti činio svijet ljepšim i radosnijim mjestom. 

"Molim Vas da u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno primite izraze sućuti i dubokog poštovanja", navodi premijer. (Hina)

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Avatar PURGERICA1
  PURGERICA1:

  Tražim autora teksta, nigdje ga. Ljudi moji, pa zar je teško pretražiti malo te napisati istinu. Vojo je rođen u Požegi, u Srbiji, prije zvana i Užička Požega, gradsko naselje u općini Požega u Zlatiborskom okrugu u Srbiji. Koja Slav.Požega! ... prikaži još!ga! I koji Vjekoslav! Otac Voje Radoičića nestao je u Drugom svjetskom ratu, kao član pomorske flote kralja Petra. Otad mu se izgubio svaki trag, a Vojina majka nakon suprugova nestanka poželjela se nastaniti u Rijeci nakon 45.g.! Želja joj ispunjena, kao i bezbrojnim drugima, nakon svibnja 45.! Zanimljivo! ___________________________________________________________

 • hlibit:

  ...steta

 • ante_pustinjak:

  poznavao sam pokojnog voju radoičića još dok je sebe zvao vojislavom, dičio se svojim crnogorstvom i živio u beču. i dok je svoje slike opisivao ćirillicom (primjerice slika s „bostanom“ i još nekoliko njih koji još uvijek vise u kuhinji ... prikaži još!i jedne kuće koja je uvrštena u zaštićenu kulturnu baštinu u gornjem gradišću, u austriji - unterkohlstätte!) a kasnije se u jednom intervjuu kleo da nikad nije pisao ćirilicom! njegovu prvu izložbu u austriji ranih devedesetih (u današnjoj bank austria kunstforumu na freyungu br. 8) organizirala je jedna strašno dobra, svestrana umjetnička duša (moja pokojna profesorica i izvrsna pjesnikinja zora otálora, rođ. buškulić). da nije bilo nje, nikad se za pok. voju ne bi čulo u beču. ona ga je nagovorila na tu izložbu, sve organizirala (jer je imala puno znanaca u bečkom visokom društvu) i kasnije sustavno radila na novim izložbama i njegovoj promičbi kao umjetnika. kad sam nakon njezine prerane smrti (2001.) objavio drugu zbirku prijevoda njeznih pjesama, nije ga to zanimalo. pisao sam mu, kazao je da ga to ne zanima i pravio se nemušt kao da ju ne poznaje! i posve ju je zaboravio, svoju veliku dobročiniteljicu. pokoj mu duši i neka mu je lahka hrvatska zemljica!