Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Rijeci
Povratak na članak

Umro riječki slikar Vjekoslav Vojo Radoičić

Izlagao je u zemlji i inozemstvu na brojnim grupnim izložbama te na oko 200 samostalnih izložbi

Komentari 5

Avatar PURGERICA1
PURGERICA1
08:31 16.07.2017.

Tražim autora teksta, nigdje ga. Ljudi moji, pa zar je teško pretražiti malo te napisati istinu. Vojo je rođen u Požegi, u Srbiji, prije zvana i Užička Požega, gradsko naselje u općini Požega u Zlatiborskom okrugu u Srbiji. Koja Slav.Požega!ga! I koji Vjekoslav! Otac Voje Radoičića nestao je u Drugom svjetskom ratu, kao član pomorske flote kralja Petra. Otad mu se izgubio svaki trag, a Vojina majka nakon suprugova nestanka poželjela se nastaniti u Rijeci nakon 45.g.! Želja joj ispunjena, kao i bezbrojnim drugima, nakon svibnja 45.! Zanimljivo! ___________________________________________________________

VL
HL
hlibit
17:27 15.07.2017.

...steta

VL
AP
ante_pustinjak
09:08 16.07.2017.

poznavao sam pokojnog voju radoičića još dok je sebe zvao vojislavom, dičio se svojim crnogorstvom i živio u beču. i dok je svoje slike opisivao ćirillicom (primjerice slika s „bostanom“ i još nekoliko njih koji još uvijek vise u kuhinjii jedne kuće koja je uvrštena u zaštićenu kulturnu baštinu u gornjem gradišću, u austriji - unterkohlstätte!) a kasnije se u jednom intervjuu kleo da nikad nije pisao ćirilicom! njegovu prvu izložbu u austriji ranih devedesetih (u današnjoj bank austria kunstforumu na freyungu br. 8) organizirala je jedna strašno dobra, svestrana umjetnička duša (moja pokojna profesorica i izvrsna pjesnikinja zora otálora, rođ. buškulić). da nije bilo nje, nikad se za pok. voju ne bi čulo u beču. ona ga je nagovorila na tu izložbu, sve organizirala (jer je imala puno znanaca u bečkom visokom društvu) i kasnije sustavno radila na novim izložbama i njegovoj promičbi kao umjetnika. kad sam nakon njezine prerane smrti (2001.) objavio drugu zbirku prijevoda njeznih pjesama, nije ga to zanimalo. pisao sam mu, kazao je da ga to ne zanima i pravio se nemušt kao da ju ne poznaje! i posve ju je zaboravio, svoju veliku dobročiniteljicu. pokoj mu duši i neka mu je lahka hrvatska zemljica!

VL
KA
kajbum
05:45 16.07.2017.

Jedan manje

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.