Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud potvrdio

Viteškiću 11 godina zatvora za ratni zločin u Paulin Dvoru

Enes Viteškić (1)
Marko Mrkonjić/Pixsell
24.04.2013.
u 15:03

Ranije je dvaput oslobođen, a tereti ga se za usmrćivanje 18 srpskih civila u prosincu 1991. kod Osijeka

Enes Viteškić provest će 11 godina u zatvoru zbog ratnog zločina u Paulin Dvoru kod Osijeka 1991., kada je usmrćeno 18 srpskih civila. Vrhovni je sud, naime, potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku iz svibnja. Okončana je tako, u trećem pokušaju, sudska saga duga više od desetljeća. Viteškić je u prva dva postupka, 2004. i 2007. godine, nepravomoćno oslobođen optužbe. No, Vrhovni je sud oba puta smatrao da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno te je potrebno dodatno razmotriti dokaze.

– Nekih izravnih dokaza nije bilo, no izvedeni dokazi upućuju da je on počinitelj ovog kaznenog djela – kazao je lani u obrazloženju posljednje presude osječki sudac Darko Krušlin. Viteškićev suoptuženik Nikola Ivanković još je na prvom suđenju kažnjen sa 12 godina zatvora. Pravomoćnom mu je presudom kazna, pak, povećana na 15 godina. Prema optužnici, njih su se dvojica, zajedno s više nepoznatih počinitelja, zaputili u Paulin Dvor 11. prosinca 1991. godine. Obojica su, inače, bili pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske.

Odlučili su to nakon što su, tereti se, čuli da je preminuo njihov ranjeni suborac. Vodila ih je, smatra optužba, želja za odmazdom. Došavši do kuće Andrije Bukvića, ušli su unutra i rafalnom su paljbom iz automatskih pušaka te ručnim bombama usmrtili osamnaest civila srpske nacionalnosti. Viteškić je u obrani isticao kako s ovim zločinom nema nikakve veze te da je o njemu čuo tek iz medija.

>> Enes Viteškić dvaput oslobođen pa osuđen na 11 godina zatvora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije