Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Vid Jedlička uhićen nakon ulaska na teritorij Liberlanda

Zajedno s Jedličkom u policijsku postaju u Belom Manastiru priveden je i njegov prevoditelj, Sven Sambunjak
09. svibnja 2015. u 23:21 130 komentara 51361 prikaza
Vid Jedlička
Foto: Borislav Ristić
Pogledajte galeriju 1/15

Nakon susreta s veleposlanicima europskih zemalja na proslavi Dana Europe, Vit Jedlička, predsjednik Liberlanda, dao je ekskluzivnu izjavu za Večernji list: "Danas sam imao veoma zanimljive i srdačne susrete s veleposlanicima europskih zemalja, kao i s hrvatskim članom Europarlamenta, Toninom Piculom, s kojim sam se zadržao u kraćem srdačnom razgovoru. Svi veleposlanici su izrazili svoje oduševljenje Liberlandom, a neki od njih, poput veleposlanika Švedske, Larsa Schmidta, i želju da posjete Liberland na velikoj zabavi, koja će se održati sljedećeg petka. Nadam se da ću uskoro imati priliku razgovarati i s hrvatskom ministricom vanjskih poslova, gospođom Vesnom Pusić, kako bih joj izložio stavove u vezi našeg projekta."

Vit Jedlička iz Zagreba se otputio u Osijek s namjerom da tamo kupi čamac i u Liberland stigne riječnim putem kako bi izbjegao objašnjavanje s policijom. Naravno, u subotu poslijepodne čak ni u gradu na Dravi nije moguće kupiti čamac pa su se Jedlička i njegova mala družba automobilima odvezli do sela Zmajevca gdje ih je dočekala hrvatska policija. Vit Jedlička objasnio je hrvatskim policajcima da on legalno izlazi iz Europske unije u ničiju zemlju odnosno Liberland u kojem nijedna policija nema nadležnost. Nakon pola sata policajci su odlučili pustiti Vita Jedličku da prijeđe hrvatsko-liberlandsku granicu.

Nakon što je ušao na teritorij za koji tvrdi da je teritorij Liberlanda, unatoč upozorenjima hrvatske policije da će ga privesti ukoliko bude prešao granicu hrvatskog teritorija, Vit Jedlička je oko 19 sati uhićen. Jedlička je odbio ući na hrvatski teritorij pri uhićenju, premda se uhićenju nije opirao. Zajedno s Jedličkom u policijsku postaju u Belom Manastiru priveden je i njegov prevoditelj, Sven Sambunjak.

Čamci s posadom koja je s obale pokušala ući u Liberland, na kome je bila i supruga Vida Jedličke, oko 21 sat su pristali na srbijansku obalu Dunava kod Čarde.

>> Liberland – oaza u socijaldemokratskoj baruštini? 

>> I Liberland danas slavi. Prvih 100 posjetitelja na dar dobiva državljanstvo

ptičja gripa
Stupile na snagu
Stroge preventivne mjere u cijeloj Hrvatskoj: Pojavila se visoko patogena ptičja gripa
Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi