Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIČIJA ZEMLJA

Vid Jedlička uhićen nakon ulaska na teritorij Liberlanda

Vid Jedlička
Foto: Borislav Ristić
1/15
09.05.2015.
u 23:21

Zajedno s Jedličkom u policijsku postaju u Belom Manastiru priveden je i njegov prevoditelj, Sven Sambunjak

Nakon susreta s veleposlanicima europskih zemalja na proslavi Dana Europe, Vit Jedlička, predsjednik Liberlanda, dao je ekskluzivnu izjavu za Večernji list: "Danas sam imao veoma zanimljive i srdačne susrete s veleposlanicima europskih zemalja, kao i s hrvatskim članom Europarlamenta, Toninom Piculom, s kojim sam se zadržao u kraćem srdačnom razgovoru. Svi veleposlanici su izrazili svoje oduševljenje Liberlandom, a neki od njih, poput veleposlanika Švedske, Larsa Schmidta, i želju da posjete Liberland na velikoj zabavi, koja će se održati sljedećeg petka. Nadam se da ću uskoro imati priliku razgovarati i s hrvatskom ministricom vanjskih poslova, gospođom Vesnom Pusić, kako bih joj izložio stavove u vezi našeg projekta."

Vit Jedlička iz Zagreba se otputio u Osijek s namjerom da tamo kupi čamac i u Liberland stigne riječnim putem kako bi izbjegao objašnjavanje s policijom. Naravno, u subotu poslijepodne čak ni u gradu na Dravi nije moguće kupiti čamac pa su se Jedlička i njegova mala družba automobilima odvezli do sela Zmajevca gdje ih je dočekala hrvatska policija. Vit Jedlička objasnio je hrvatskim policajcima da on legalno izlazi iz Europske unije u ničiju zemlju odnosno Liberland u kojem nijedna policija nema nadležnost. Nakon pola sata policajci su odlučili pustiti Vita Jedličku da prijeđe hrvatsko-liberlandsku granicu.

Nakon što je ušao na teritorij za koji tvrdi da je teritorij Liberlanda, unatoč upozorenjima hrvatske policije da će ga privesti ukoliko bude prešao granicu hrvatskog teritorija, Vit Jedlička je oko 19 sati uhićen. Jedlička je odbio ući na hrvatski teritorij pri uhićenju, premda se uhićenju nije opirao. Zajedno s Jedličkom u policijsku postaju u Belom Manastiru priveden je i njegov prevoditelj, Sven Sambunjak.

Čamci s posadom koja je s obale pokušala ući u Liberland, na kome je bila i supruga Vida Jedličke, oko 21 sat su pristali na srbijansku obalu Dunava kod Čarde.

>> Liberland – oaza u socijaldemokratskoj baruštini? 

>> I Liberland danas slavi. Prvih 100 posjetitelja na dar dobiva državljanstvo

Komentara 130

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
16:33 09.05.2015.

Zašto ne otvori neku državicu na području Putinove Rusije, pa da ga Vladimir malo prevaspita.

DD
ddragutin
16:53 09.05.2015.

ma koju granicu mater vam j...m

L0
luena 01
15:04 09.05.2015.

Samo dodji ,policija te sigurno ceka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije