Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojne vježbe

Visoke tenzije zbog pomorske blokade: Kineski vojni brodovi plove prema Tajvanskom tjesnacu

CHINA-NAVY-LIAONING AIRCRAFT-CARRIER FORMATION-TRAINING (CN)
Foto: Hu Shanmin
1/3
03.08.2022.
u 13:13

Kinesko ministarstvo obrane najavilo je "ciljane vojne akcije" s nizom vojnih manevara oko otoka koje će početi u četvrtak, a trajati do nedjelje, uključujući "ispaljivanje bojevog streljiva dugog dometa" u Tajvanskom tjesnacu koji odvaja otok od kontinentalne Kine.

Kina je američki posjet Tajvanu na najvišoj razini u posljednjih 25 godina osudila kao prijetnju miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu te uzvratila nizom vojnih vježbi, pozivom na razgovor američkom veleposlaniku u Pekingu i najavom obustave uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda iz Tajvana.

Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija i nije odustala od uporabe sile nastojeći ga staviti pod svoju kontrolu. Sjedinjene Države upozorile su Kinu da se ne koristi posjetom Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, kao izgovorom za vojnu akciju protiv Tajvana.

Tajvansko ministarstvo obrane zabrinuto je zbog kineskih vojnih manevara jer zadiru u teritorijalne vode Tajvana, no tajvanska predsjednica Tsai Ing Wen poručila je da Tajvan neće ustuknuti.

Posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Tajvanu izazvao je bijes Pekinga koji otok smatra dijelom svog teritorija i protivi se svakoj inicijativi koja tajvanskim vlastima daje međunarodni legitimitet.

Pelosi je kasno u utorak stigla u Taipei na nenajavljeno, ali pomno praćeno putovanje, rekavši kako ono pokazuje nepokolebljivu predanost SAD-a samoupravnom otoku za koji Peking tvrdi da je dio Kine.

Kinesko ministarstvo obrane najavilo je "ciljane vojne akcije" s nizom vojnih manevara oko otoka koje će početi u četvrtak, a trajati do nedjelje, uključujući "ispaljivanje bojevog streljiva dugog dometa" u Tajvanskom tjesnacu koji odvaja otok od kontinentalne Kine.

Označavanje šest velikih zona isključenja oko Tajvana tijekom vojne vježbe koja počinje u četvrtak i traje četiri dana ima potencijal pretvoriti ovo u krizu punih razmjera, piše BBC.

Tri od šest zona ulazi u tajvansko ograničenje od 20 kilometara pa je tamošnje ministarstvo obrane taj potez nazvalo kršenjem konvencija UN-a te ocijenilo da predstavlja zračnu i pomorsku blokadu otoka.

Premjesti li Kina brodove ili zrakoplove u ta područja na tajvanskom teritoriju, mogla bi izazvati reakciju Tajvana koji bi bio prisiljen braniti vlastite teritorijalne vode.

Američka mornarica sve pomno prati, a u Filipinskom moru već plovi nosač zrakoplova USS Ronald Reagan te njegova borbena grupa.

Foto: YUYANG WANG/REUTERS

Ključne riječi

Komentara 84

DU
Deleted user
17:46 03.08.2022.

cini mi se da je Kina procjenila da je vrijeme za obracun,po ukrajinskom receptu.

Avatar Behemot
Behemot
18:16 03.08.2022.

Zanimljivo je i da se PRC (Kina) i ROC (Tajvan) slažu da se radi o jednoj zemlji ali se ne slažu koji je dio glavni. ;)

DU
Deleted user
20:12 03.08.2022.

Kinezi se nisu proslavili sa Hong Kongom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije