Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMATIČNA SITUACIJA

Pelosi na Tajvanu uvodi svijet u novi rat? Provocira Kinu i igra se vatrom

03.08.2022.
u 06:30

Gospodarske posljedice vrlo su očite, a već smo ih i iskusili u razdoblju pandemije kada su poremećeni lanci opskrbe, što je pogotovo utjecalo na nestašicu poluvodiča pa se sada automobili i druga kompleksnija elektronska oprema čekaju i po godinu dana. Trećina svjetske proizvodnje poluvodiča dolazi iz Tajvana.

Ključne riječi

Komentara 48

MP
marinko.przolica
08:05 03.08.2022.

Ajmo malo povijesti. Ono što sada zovemo kinom je ušlo u međunarodnu zajednicu 1970 godine. Do tada je Tajvan odnosno ROC bio Kina. Tajvan se razvija kao zapadna ekonomija dok je Kina-PRC tog doba rupčaga s milijunima pobijenim izgladnjivanjem i uobičajenim mjerama prema socijalističko/komunističkom raju. 70te Nixon/Kisinger i Mao dogovaraju odmicanje Kine od SSSR-a i politiku jedne Kine u smislu kada se mirno dogovorite bit čete ista država. Odmicanje od SSSR-a i postupno približavanje zapadu dovodi Kinu u gospodarsku situaciju u kojoj je bila do prije godine dana: značajan sudionik u međunarodno tržištu potrošne robe... No i dalje ima probleme koje je imala i prije: nema energije niti unutarnjeg potencijala za hraniti cijelu populaciju. Uvozi 80% energije i 80% gnojiva koji su nužni za modernu poljoprivredu... te nema mornaricu kojom bi zaštitila dotok energije i gnojiva... Dva razarača u Indijskom oceanu zaustavljaju taj protok, a za zamjenu iz Rusije će im trebati 20godina, što je potpuno irelevantno jer im je demografija u tako katastrofalnom stanju da će se urušiti i bez vanjskog imputa... imaju izrazito malo mladog pučanstva, te u toj skupini duplo manje žena od muškaraca... sve i da žele ne mogu se povratiti... Gori su po tom pitanju od ijedne zemlje te još ne postoji ekonomski model koji funkcionira u tom okruženju... Sumnjam da će komunistička partija iznači za to rješenje...

KN
knox
07:35 03.08.2022.

Stogod mislio nekto o americkoj politici, ali u ovom slucaju je predstavnica jedne demokratske ustanove otisla u posjetu jednoj prijateljskoj demokratskoj drzavi, na sto se sile autokratski rezimi. Zatvaranje ociju i ulizivanje tim autokratima je nas i dovelo do toga da neki Putin misli da moze napasti drugu drzavu kako ga je volja. Barem mi Hrvati bi trebali imato osjecaj za to.

CU
Curious
09:08 03.08.2022.

Tajvan je prava Kina. Kopnena Kina je pobunjena pokrajna okupirana komunistima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?