Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBILI TUŽBU

Višnja i Zdravko Pevec sad su tvrtki dužni više od 5 milijuna

Višnja i Zdravko Pevec
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
24.09.2019.
u 06:46

Zdravko Pevec izgubio tužbu i još 693.125 kuna. Visoki trgovački sud potvrdio je da on nije autor slogana “Kupujte s osmjehom”

Slogan “Kupujte s osmijehom” kojim se reklamira trgovački lanac Pevec izbrisao je osmijeh s lica Zdravka Peveca jer je upravo zbog njega te stiliziranog zelenog pijevca tvrtki koju je devedesetih bio osnovao pa u stečaju izgubio dužan još 693.125 kuna, za sudske troškove.

Pribroji li se tome iznosu onaj koji već ima na grbači, po pravomoćnoj presudi iz proljeća ove godine, Zdravko i Višnja Pevec kompaniji su dužni više od pet milijuna kuna.

Tražio 78 milijuna kuna

Naime, Visoki trgovački sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je Zdravko Pevec odbijen sa zahtjevom prema društvu Pevec d.d. da je autor djela “Kupujte s osmjehom”, stiliziranog pijevca i vizualnog identiteta utemeljenog na osobnom imenu Pevec.

“Zdravko Pevec 2014. podnio je tužbu protiv društva PEVEC d.d. zahtijevajući da sud društvu zabrani upotrebu slogana ‘Kupujte s osmjehom’, stiliziranog pijevca i vizualnog identiteta utemeljenog na osobnom imenu (PEVEC) kojim se društvo koristi kao nositelj registriranih žigova pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Osim navedenih zabrana, Zdravko Pevec tražio je da mu PEVEC d.d. plati naknadu u iznosu od 78 milijuna kuna sa zateznim kamatama, sve zasnivajući na tvrdnji kako je upravo on autor tih djela. Drugostupanjski sud utvrdio je da slogan “Kupujte s osmjehom” i vizualni identitet utemeljen na osobnom imenu uopće ne predstavljaju autorska djela, nego znakove koje je sukladno tome pravni prednik PEVECA d.d. prije gotovo 16 godina registrirao kao svoje žigove.

Na temelju svih izvedenih dokaza sud je utvrdio da je slogan “Kupujte s osmjehom” izradilo nekoliko osoba, a ne Zdravko Pevec. Isto tako, utvrđeno je da Zdravko Pevec uopće nije izradio crtež stiliziranog pijevca kako je tvrdio, nego je od drugih osoba naručio crteže i izabrao onaj koji mu se najviše svidio. Za troškove postupka Zdravko Pevec mora nadoknaditi Pevecu d. d. iznos od 693.125,00 kuna”, navodi se u priopćenju tvrtke Pevec.

– Ma Franjo Josip je to sve napravio. Odbili su mi vještačenje brenda, ali ja ću se boriti do zadnje kapi krvi. Od svog imena neću odustati dok god sam živ. Angažirao sam ovlaštenu instituciju marketinške struke da izradi tko je autor verbalnog žiga Pevec – rekao nam je Zdravko Pevec dodavši kako se čudom čudi što je tvrtka odaslala priopćenje o odluci suda za koju, tvrdi, nisu znali ni on ni njegovi odvjetnici:

– Pa još nedavno smo pregovarali o nagodbi, a sad ovo – kaže ne htijući otkriti koliki mu je iznos u toj nagodbi navodno bio ponuđen pa komentira samo kako njime nije bio zadovoljan.

– Sve mi je to stresno, bio sam siguran da mi nitko ne može uzeti ime. Hoće me sahraniti. Ali svi vi znate tko je u ovom slučaju kriminalac i lopov, a tko pošten, naivan i budala – govori Pevec ponavljaljući po tko zna koji puta kako tvrtka koju je osnovao nije trebala završiti u stečaju, no kako se nije bavio politkom, ali jest ona njime pa je zato i prošao tako kako jest.

Osvrće se i na presudu kojom su on i supruga Višnja osuđeni na zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju po kojoj tvrtki moraju vratiti više od četiri milijuna kuna, pa odatle i ukupni dug koji premašuje pet milijuna kuna. K tome, Zdravko zbog presude za zlouporabu u gospodarskom poslovanju treba još i na jedanaest mjeseci u zatvor:

Želi natrag na posao

– Znaju oni da ne mogu taj novac nikada dobiti. Od te presude do danas ja sam već četiri puta operiran, zdravstveno stanje mi je narušeno i dobio sam odgodu odlaska u zatvor. A Višnja je svoju kaznu rada za opće dobro odradila – pomagala je u socijalnoj skrbi starima i nemoćnima i osobama s posebnim poteškoćama – kaže Zdravko Pevec, dodavši kako bi se on, kad bi ga zvali natrag u tvrtku, bio spreman odazvati pozivu.

Komentara 6

DU
Deleted user
07:24 24.09.2019.

zdravko pevec je covjek kojemu raznorazne silnice jednostavno nisu dali redovno poslovati jer je domaci covjek i hrvat i nije u igri sa mafijasko drzavnim strukturama...koriste njegovo prezime u nazivu tvrtke sto je neshvatljivo ali moguce samo u hrvatskoj....

DU
Deleted user
06:51 24.09.2019.

Pevec je doista gadno "nahrdao" u srazu s pravosudnim sustavom RH, ne ulazim da li zasluženo ili nezasluženo - izazivao je sudbu s tim megalomanijama, imao više Volvo tegljača nego kopnena armada Francuske. Ali je razlika u odnosu na Todoriće drastična - njih jedva da je štrajfalo, nešto se sprema država na sudovanje s Antom koje će potrajati deset godina minimalno, a nitko drugi ni nije nešto kriv, a "brstili" su svi. Pok. Krleža: Ni med cvetjem ni pravice! (ni med tajkunima, dodao bih...):

MS
Marin_Sutalo
14:28 24.09.2019.

Ime tvrtke je sastavni dio poduzeća kao gospodarske cjeline. Kada su kroz stečaj dobavljači svoje dugove pretvarali u udjele tada su stekli i pravo vlasništva nad imenom. Bračni par Pevec bolje da se brine o pjevačkoj karijeri Višnje Pevec negoo što nas zamaraju svojom kuknjavom kako im je netko nešto oduzeo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije