Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Više tisuća vjernika u Međugorju na godišnjicu ukazanja

Svi oni koji nisu mogli hodočastiti u Međugorje, svete mise su mogli pratiti putem Facebooka, Youtubea i nekih drugih elektronskih platformi
25. lipnja 2020. u 13:16 2 komentara 491 prikaza
Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih mjesta u svijetu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Više tisuća vjernika okupilo se u četvrtak u Međugorju na 39. godišnjicu ukazanja Gospe, a brojni hodačasnici koji nisu došli zbog pandemije koronavirusa mogli su pratiti mise, pobožnosti i molitveni program širom svijeta putem interneta i društvenih mreža.

Okrugli stol HUP-a 'Ususret izborima: gospodarska budućnost Hrvatske' Okrugli stol Poslodavci poručili: Gospodarstvo ne smije stati, ne možemo si priuštiti još jednu krizu

Od ranog jutra u svjetski poznatom hodočasničkom mjestu služe se svete mise koje se prevode na više svjetskih jezika. Njih su vjernici mogli pratiti i putem web stranice, Youtubea i Facebooka te više drugih elektronskih platformi.

Brojni hodočasnici, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i oni koji su proteklih dana stigli iz Hrvatske te manji broj iz drugih europskih zemalja sudjeluju u molitvama u Crkvi svetoga Jakova, penju se na Brdo ukazanja ili pak na brdo Križevac. Veliki broj njih nastoji se susresti i s vidiocima za koje se vezuje fenomen Gospinih ukazanja.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota ističe kako se unatoč koronavirusu i prostornoj udaljenosti osjeća povezanost vjernika s Međugorjem.

Andrej Plenković dao izjavu prije početka sastanka Europskog vijeća GOSPODARSKI OPORAVAK EK pregovara o planu za pomoć. Plenković: Dobit ćemo 10 milijardi eura

„Zanimljivost i veličina Međugorja jest u tome što hodočasnici žive Gospine poruke tamo gdje prebivaju pa su na taj način povezani s Međugorjem. U tom smislu Međugorje živi u hodočasnicima po cijelom svijetu“, rekao je međugorski župnik.

Proteklih godina Međugorje je na obljetnicu ukazanja posjećivalo i preko 100.000 vjernika.  

Papa Franjo imenovao je 2018. godine nadbiskupa Henryka Hosera apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje. Od prošle godine Sveta Stolica odobrila je biskupijama organiziran dolazak vjernika u ovo mjesto u koje je do sada hodočastilo više od njih 40 milijuna.

Marina Tucaković
Izgubila je borbu
U 68. godini života u Beogradu je preminula Marina Tucaković, autorica nekih od najvećih hitova
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja