Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSKI OPORAVAK

EK pregovara o planu za pomoć. Plenković: Dobit ćemo 10 milijardi eura

Andrej Plenković dao izjavu prije početka sastanka Europskog vijeća
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
19.06.2020.
u 21:45

Uz pandemiju COVID-19, hrvatsku prijestolnicu je pogodio potres, kazao je Plenković i naglasio da je pitanje pomoći u obnovi Zagreba iznio i u današnjoj raspravi na Vijeću. Naglasio je da u tome očekuje europsku pomoć.

Prijedlog Europske komisije za pomoć u oporavku od pandemije, po kojem će Hrvatska dobiti deset milijardi eura pomoći, pogodio je pravu mjeru bespovratnih sredstava i zajmova, ocijenio je u petak premijer Andrej Plenković nakon samita Europskog vijeća.

Europski plan za oporavak od pandemije vrijedan je 750 milijardi eura.

Prijedlog EK "pogodio je pravu mjeru između bespovratnih sredstva i zajmova te će uz sedmogodišnji proračun, koji će biti veći i izdašniji u odnosu na prijedlog iz veljače, zemljama članicama omogućiti da osiguraju što brži gospodarski oporavak", ocijenio je hrvatski premijer na konferenciji za medije u Zagrebu nakon virtualnog samita EU-a .

Hrvatskoj je namijenjeno više od deset milijardi eura u četiri godine. Tri četvrtine bespovratno, a četvrtina kroz povoljne zajmove.

"Za Hrvatsku tih deset milijardi eura iz plana gospodarskog oporavka, plus po procjenama više od 11,5 milijardi eura iz VFO-a, znače sigurnosnu mrežu kako da se brzo vratimo na onaj zdravi gospodarski rast koji smo imali prije COVID-19", rekao je Plenković.

Uvjeren je da će  "tako izdašna sredstva", koja dostižu jednogodišnji proračun Republike Hrvatske, biti dostatna poluga za "brzi gospodarski rast Hrvatske i povratak na vrijeme od prije otprilike tri i pol mjeseca".

"S te strane sam zadovoljan današnjom raspravom", dodao je Plenković i ocijenio da rezerve nekih članica prema planu Komisije nisu nepremostive.

Također je istaknuo kako iznos pomoći Hrvatskoj od deset milijardi nitko ne dovodi u pitanje te da će članice tijekom jeseni pripremiti nacionalne planove za korištenje sredstva EU-a od 2021. godine.

Planu koji je predložila Europska komisija protivi se tzv. štedljiva četvorka - Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska.

Te zemlje su, među ostalim, tražile da dugove ne vraća EU kao cjelina nego zemlje članice koje će dobiti povoljne zajmove, odnosno da teško pogođene zemlje pomoć dobiju u obliku jednokratnih zajmova pod povoljnim uvjetima. 

Hrvatsko predsjedanje

Plenković je primijetio kako moto hrvatskog predsjedanja "Snažna Europa u svijetu punom izazova" nije mogao boje pogoditi ono sa čime su se svijet i Europska unija suočili.

Uz pandemiju COVID-19, hrvatsku prijestolnicu je pogodio potres, kazao je Plenković i naglasio da je pitanje pomoći u obnovi Zagreba iznio i u današnjoj raspravi na Vijeću. Naglasio je da u tome očekuje europsku pomoć.

Hrvatska je, kao predsjedateljica EU-a, "brzo reagirala na pojavu COVID-19" i učinila što je bilo potrebno za funkcioniranje EU-a u takvim okolnostima, ustvrdio je hrvatski premijer.

Među ostvarenim ciljevima predsjedanja istaknuo je to što je povratak proširenja na zemlje zapadnog Balkana vraćen na dnevni red Unije. 

Hrvatsko predsjedanje je u potpunosti promijenilo kontekst politike proširenja Europske unije u odnosu na zemlje zapadnog Balkana, rekao je Plenković referirajući se na  dobivanje "zelenog svjetla" za otvaranje pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i svibanjski samit na kojem je usvojena Zagrebačka  deklaracija kojom se potvrđuje europska perspektiva šest zemalja jugoistočne Europe. 

Komentara 27

TH
theo
22:14 19.06.2020.

kralj populizma i demagogije, u briselu će na drvetu narasti 10 miljardi eura oni će to nama dati bez da moramo vraćati i bez da budemo u dužničkom ropstvu

Avatar dr.pedersen
dr.pedersen
21:57 19.06.2020.

Kako su se hadezeovci nameračili na lovu, već su izračunali tko će koliko pokrasti.

Avatar Foton
Foton
01:57 20.06.2020.

Jedini nacin da se ekonomija nakon korone izvuce iz gotovo nezapamcenog pada su ogromne drzavne subvencije stanovnistvu i privredi. Amerika na pr je. ubacila 6000 milijardi dolara u privredu zadnjih 60 dana. I EU radi isto, ovih 10 milijardi eura Hrvatskoj je sitnis. Kao i uvijek, vecina VL komentatora su ekonomski analfabeti, koji ne kuze kako kapitalizam funkcionira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije