Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
170 OTKAZA ULJANIKOVCIMA

Kineska delegacija stigla u Vladu, obići će brodarski institut i 3. maj

20.05.2019.
u 21:54

Radnici Uljanika ne vjeruju da će Kinezi uložiti. Kažu, ovo je muzej u kojem više ništa nije ostalo

Prva posljedica pokretanja stečajnog procesa u Uljanik brodogradilištu i Uljaniku d.d. je oko 170 otkaza radnicima samog škvera. Mali je to dio od 1118 radnika koliko ih je formalno na popisu, a sindikati već prozivaju upravu da je čak i podjelu otkaza loše organizirala.

I dok se radnici uglavnom odlučuju na to da se što prije prijave u evidenciju Zavoda za zapošljavanje, u Vladi i dalje ističu da stečaj nije i kraj brodogradnje. Delegacija CSCI-ja, najvećeg kineskog brodogradilišta, u Zagreb je stigla u nedjelju navečer, ponedjeljak je provela u razgovoru s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom i obilasku Brodarskog instituta dok će 3. maj obići danas.

Uljanikovci ni od tog posjeta nemaju nikakva očekivanja niti vjeruju da će Kinezi uložiti novac u spas brodogradnje jer je, kako je rekao jedan radnik, Uljanik muzej u kojem Kinezi ni itko drugi nemaju što raditi.

Pravo na naknadu s burze

Radnici koji su stečajem Uljanika ostali bez posla u idućim mjesecima imat će osigurane minimalne prihode. Agencija za osiguranje radničkih tražbina radnicima isplaćuje do tri minimalne plaće, što bi značilo da uljanikovci mogu od te agencije dobiti do 9000 kuna u neto iznosu, ali ne odmah već po proceduri koja traje najmanje mjesec dana.

Kao i svi građani, radnici Uljanika imaju pravo i na naknadu za nezaposlenost. Podsjetimo, prva tri mjeseca nakon prijave u evidenciju radnici imaju pravo na naknadu u visini 70 posto plaće, a potom se iznos smanjuje na 50 posto nekadašnje plaće. Time će uljanikovci biti zakinuti jer će im se prosjek plaće izračunavati na temelju umanjenih primanja koja su dobivali posljednjih mjeseci.

Formalno imaju pravo i na otpremnine, ali s obzirom na to da su dugovi znatno veći od imovine u stečajnoj masi neće ostati novca za otpremnine. Jedan dio ljudi već je posao pronašao u novim tvrtkama, ali ovaj će val otkaza sigurno biti udar na gospodarstvo Pule i Istre. Inače, radnici su već odavno odustali od Uljanika pa ih je u posljednjim mjesecima jedva tristotinjak dolazilo u škver.

Podsjetimo, sustav Uljanika imao je u srpnju 2018. više od 3000 zaposlenika. Za razliku od Uljanika, riječki 3. maj još bi i mogao pobuditi interes Kineza jer je zadržao gotovo sve radnike. Analitičari špekuliraju da bi ih taj škver mogao zanimati prije svega zbog povezanosti s riječkom lukom, a Brodarski institut zbog akumuliranog znanja, ali i to je na dugom štapu.

Pušteni da se brane

Ministar Horvat nije puno otkrivao o detaljima razgovora već je najavio da će nakon posjeta 3. maju imati ‘malo više informacija o afinitetima Kineza’. Ponovio je da nije isključivo i nužno da se i na prostoru Pule i Rijeke isključivo grade brodovi. Horvat je objasnio i da je upućen novi prijedlog naručitelju jaružala Jan De Nulu jer Vlada nije spremna plaćati sve tražene kamate. Spremni su u tegljenje uložiti najviše 30 milijuna eura. Pojasnio je i da Vlada neće financirati završetak preostalih brodova, ako neće za njih imati kupca.

Šest bivših menadžera koji su, prema optužnici, oštetili Uljanik za 1,2 milijardu kuna, pušteni su u ponedjeljak iz istražnog zatvora. Među njima su bivši šef Uljanik grupe Gianni Rossanda i bivši predsjednik uprave 3. maja Maksimilijan Percan, koji više nisu prijetnja za svjedoke pa se brane sa slobode.

I dok se treći potencijalni ulagači u Uljanik grupu, Kinezi, šeću Kvarnerom i Zagrebom, bivši pretendent na Pulu i Rijeku, Danko Končar, muku muči s brodogradilištem koje je privatizirao 2012. Končar je jednostrano otkazao kolektivni ugovor u Brodotrogiru što je izazvalo nezadovoljstvo radnika i sindikata. Plaća za prošli mjesec ponovno kasni, a sindikalisti najavljuju prosvjed. Uprava se brani da plaća kasni polovici od 750 radnika te da su spremni za pregovore o novom kolektivnom ugovoru. Čini se da dobro posluje jedino Brodosplit koji će uskoro porinuti novi brod izrađen za kupca koji je odmah sklopio novu narudžbu.

Večernji TV: Valter Flego o euroizborima, Uljaniku

Komentara 6

TU
tuzo11
23:14 20.05.2019.

Nadam se da bi ovo mogao znaciti novi pocetak za Uljanik i 3. Maj

SJ
Sve je uzalud
11:19 21.05.2019.

........nisu to oni Kinezi koji bi kupili Uljanik to su oni iznajmljeni koji tobože ga kupuju ..............RentaKina...............Potemkin - Kinezi.............rade na dnevnicu.....................nađeni na području Like kao migranti.........

ML
mladaklada
21:22 20.05.2019.

20 godina prekasno. Da su ih restrukturirali na vrijeme, i danas bi radili, samo neki drugi drugi posao. Ovako, pojeli su silne milijarde radi mira u kući i udovoljavanja političkim interesima. A za tisućama radnika Prvomajske, TPK, Jedinstva, ATM-a, Kamenskog, TKZ-a i nebrojenih drugih nitko ni suzu nije pustio kad su izbacivani na ulicu da bi umjesto srušenih hala niknuli stambeno-poslovni kompleksi na kojima su privilegirani pojedinci i koruptivne skupine zgrnuli silno bogatstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije