Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužan dan

Dijele otkaze: 'Radio sam 30 godina u Uljaniku, a sad skupljam boce da bih preživio'

Uljanik - Počela podjela otkaza radnicima
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/9
20.05.2019.
u 11:49

Radnici su podijeljeni u skupine pa njih 30 svakog sata dolazi po otkaz, kako im je rečeno, zbog – izbjegavanja gužve.

Zapalit ću svijeću, moliti cijele noći, valjda će i brige naše jednom proći... Ta poruka stoji uz dva zapaljena lampaša ispred pulskog Uljanika. Tužan je danas dan za mnoge zaposlenike tog posrnulog brodogradilišta jer je u 9 sati počela podjela otkaza za njih 1100.

Podijeljeni su u skupine, pa njih 30 svakog sata dolazi, kako im je rečeno, zbog – izbjegavanja gužve. Djelatnici Zavoda za zapošljavanje objašnjavaju dosadašnjim radnicima Uljanika njihova prava na burzi rada.

Nakon što im uruče otkaz, radnici izlaze uglavnom s vrećicama u rukama. A u njima su – radna odijela.

Uljanik - Počela podjela otkaza radnicima
1/10

Denis Jurašin (58), mehaničar za dizelske motore, radio je 30 godina u pulskom brodogradilištu.

– U vrećicama imam prljave trliše. Ne znam što ću sada, posao nemam. Nemam ništa, ni obećanja, ni posla, ni novca. Preživljavam skupljajući boce i pomaže mi sestra. Nije me sram, ne kradem. Srećom, supruga i ja nemamo djece – počeo je svoju tužnu priču Jurašin u izjavi za 24sata

 

– Još ne znam što ću s trlišem. Možda ću ga baciti, a možda ću ga oprati i objesiti na zid. Na njemu je lijepi logo: "Uljanik strojogradnja diesel". Vjerujte mi da se nikako ne osjećam nakon 30 godina rada. Ostavio sam ovdje i mladost i starost. Potučen sam i odbačen. Imam i kredit. Pokušat ću pronaći neki sezonski posao. Mogu raditi iako sam operirao tumor i čekam operaciju kuka.

Kaže kako je pod stresom i da normalno ne spava već godinu dana.

– Poruka Vladi... puno se pričalo, a nisu napravili ništa. Obećavali su svašta. Mogli su nam prije godinu dana reći da nisu u stanju ništa napraviti za nas – zaključio je otpušteni radnik. 

– Većina radnika ne zna što im je sada činiti – rekao je za N1 sindikalist Boris Cerovac.

– Sindikalni predstavnici pokušavali su organizirati veliki radnički skup kako bi radnici dobili upute što im je činiti. Protekli tjedan, tri dana zaredom, razgovarao sam s upravom da se organizira veliki skup radnika, da ih danas dođe 1118. U redu bi bilo i sa strane Uprave da se pozdrave s radnicima, ali i da im daju odgovore što ih čeka sutra, koja su im prava. Radnici su sad potpuno izgubljeni. Danas dobiva otkaz 170 ljudi... Ovo je neozbiljno odrađeno ali, nažalost, ispalo je kako je ispalo – rekao je Cerovac.

Ključne riječi

Komentara 52

Avatar navijač
navijač
11:58 20.05.2019.

Pitajte bivše čelnike Uljanika dali i oni skupljaju boce da prežive, i nakon svega opet ispada kriva samo vlada.

Avatar southman
southman
12:24 20.05.2019.

Otiđi u Rosandinu vilu i " uzmi " barem jednu plaću !

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
12:42 20.05.2019.

Eno IDSovci investiraju u hotele u Beogradu. Oda kuda im novac... ? Pa njima je samo Istra na umu (i gazde u Beogradu u srcu). Ali ne brinimo, imati cemo opet prijetnje da ce se odvojiti ako ostatak Hrvatske nene uskoci u spas IDSu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije