Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porast broja slučajeva

Više dječaka zbog torzije testisa završilo u osječkom KBC-u. Razlog je suludi TikTok izazov?

Osijek: Ulaz u KBC Osijek dozvoljen samo kroz trijažni šator
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
04.11.2022.
u 09:50

Torzija testisa može se pojaviti spontano, no događa se i nakon ozljeda. Najvažnije je, kako ističu liječnici, odmah se javiti u bolnicu.

U proteklih nekoliko dana, osječki Klinički bolnički centar zaprimio je više djece s takozvanom torzijom testisa. Mogući razlog porasta broja ovih slučajeva jest novi izazov s društvene mreže TikTok, koji uključuje udaranje u testise. 

- Mogu samo reći da imamo veći broj slučajeva torzije testisa kod djece ovih dana. Kod torzije testisa dolazi do prekida cirkulacije i trajnog propadanja testisa. U najtežem slučaju rezultat liječenja je uklanjanje takvog testisa - rekao je za Glas Slavonije doc. dr. sc. Dalibor Divković, dr. med., voditelj Zavoda za dječju kirurgiju KBC-a.

Torzija testisa može se pojaviti spontano, no događa se i nakon ozljeda. Najvažnije je, kako ističu liječnici, odmah se javiti u bolnicu. 

Britanski mediji pisali su još 2019. godine o izazovu "Bangcock" zbog kojeg je 12-godišnjak zamalo ostao bez testisa. Naime, djeca bi u školama dječake pitala koji je glavni grad Tajlanda, a kada bi oni odgovorili da je to Bangkok, što može zvučati kao udarac u muški spolni organ, "bangcock", baš tamo bi ih i udarili. 

Izazovi s društvenih mreža velik su problem i mogu biti vrlo opasni. Postoji i mnogo videa na kojima djevojke stanu pokraj mladića i odjednom ih udaraju u međunožje. Također, prošle je godine stručna služba Osnovne škole Kajzerica objavila na službenoj stranici škole upozorenje roditeljima vezano uz novu igru koja se širi društvenim mrežama, a koja je vrlo opasna za djecu.

- Ona se sastoji od izazova da učenik legne posred ceste sve dok se automobil ne primakne blizu, a onda se brzo moraju izmaknuti. Učenici su potvrdili da među njima postoje oni koji se tako igraju! Čini se kako je opisani izazov potekao s društvene mreže Tik Tok koju pojedini učenici koriste i aktivni su na njoj. Molimo Vas da obratite pažnju na sadržaj koji je dostupan djeci, pogotovo kada su u pitanju opasne aktivnosti poput navedene - naveli su tada iz škole. 

VIDEO Otac pitao uređaj Alexa kako da se djeca prestanu smijati, odgovor ga šokirao: 'Udarite dijete u grlo'

 

Komentara 6

DU
Deleted user
10:39 04.11.2022.

Odavno sam rekako kako su mlađe generacije mentalno degradirane što od tehnologije koja ih okružuje a što od roditelja. Mislim meni kao klincu nikada ne bi palo na pamet da se idem udarati u testise, ali ova današnja mladež...

BF
bf23
10:36 04.11.2022.

Prirodna selekcija

Avatar Cantor
Cantor
10:41 04.11.2022.

Ima jedna stvar o kojoj se ne govori previše. Nekada si ti kao klinac mogao slobodno kupiti alkohol ili sjediti u birtiji i piti. Nitko te ništa nije pitao. I bome smo to koristili obilno. Zanimljivo je da nitko, ama baš nitko od mojih frendova ne samo da nije postao alkoholičar nego uglavnom danas gotovo da nikada ne pije. Dok su neki (rijetki) samozatajni koji nisu previše "bančili" danas alkoholičari ili ih više nema isto zahvaljujući akloholu. Svi misle da se samo odgojem može nešto promijeniti. Može ali ne i stvari koje su genetski ili karakterno predisponirane... to je skoro pa nemoguće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije