Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronatalitetna politika

Vis će do 2020. imati cijeli razred više

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
18.12.2017.
u 19:40

Na otok se doselilo 12 mladih obitelji koje nisu rodom s Visa. Na Vis bi se mogli ugledati i drugi lokalni čelnici jer vlast na otoku radi sve kako bi ne samo zadržala nego i privukla mlade obitelji.

Premda otoci, osobito oni udaljeniji i izolirani izvan turističke sezone muku muče sa zadržavanjem mladog stanovništva, Vis posljednjih godina sve čini da zadrži mlade obitelji i – uspijeva.


 

Zahvaljujući mjerama populacijske politike koju su donijeli kada su shvatili koliko su im loši dugoročni demografski procesi, danas se na Vis doseljavaju i mlade obitelji koje nisu porijeklom s tog otoka. Za rođenje prvog djeteta Vis isplaćuje naknadu od 5000 kuna, za drugo 10.000 kuna, a za treće dijete 20.000 kuna. Gradonačelnik Visa Ivo Radica govori nam i da su za treće, četvrto i svako sljedeće dijete u obitelji uveli i stalnu mjesečnu pomoć od 1200 kuna, koja se isplaćuje od djetetove prve pa do desete godine, a osim toga je vrtić za njih besplatan. Trenutačno, kaže Radica, imaju šest obitelji kojima za treće i četvrto dijete isplaćuju mjesečno 1200 kuna. Vis se posljednjih godina ubraja među gradove koji izdvajaju najviše novca za predškolsko obrazovanje, skoro trećinu proračuna, a još 2012., kaže nam Radica, nisu imali ni jaslice za djecu.

– Danas u jaslicama i vrtiću imamo 70 djece, u osnovnoj školi njih 140, a u srednjoj školi 90 djece. Na Vis se doselilo 10-12 mladih obitelji koje nisu rodom s Visa. Neki su se upoznali tijekom turističke sezone i ostali živjeti na Visu, poput kuhara iz Glavice kod Sinja koji je ovdje upoznao Španjolku, oženili su se i sad imaju troje djece – govori nam Radica. Zbog pronatalitetnih mjera koje provode nadaju se da će do 2020. na Visu imati 20-ak djece više, što je jedan cijeli razred, a ako ih se rodi i deset, bit će zadovoljni.

Vis koji je udaljen od Splita gotovo dva i pol sata plovidbe, kaže Radica, danas realno ima oko 1700 stalnih stanovnika. No gradske vlasti čine sve da ih bude više.

– Veliki rezultati ne dolaze preko noći i zato treba voditi dosljednu politiku koju proračun može podnijeti i stalno dizati kvalitetu života otočana. Činimo sve da bi naši građani imali život kao na kopnu. Radno mjesto je za ljude broj jedan, pa onda uvjeti za djecu i mlade obitelji koji su bitni za kvalitetu života otočana cijelu godinu, a ne samo ljeti kad na Visu bude 20.000 ljudi, a zimi broj stanovnika padne ispod 2000. Izgradili smo nogometno igralište, imamo Viško ljeto, košarkaški, jedriličarski klub, jedno od najboljih amaterskih kazališta Ranko Marinković, klape... Sve je to bitno za kvalitetu života otočana – kaže Radica.
Studentima 500 kn mjesečno Sufinanciraju i viške studente s 500 kuna mjesečno i također s istim iznosom subvencioniraju i zanimanja srednjoškolaca koja su deficitarna. Grade i 22 POS-ova stana za mlade obitelji, a otočane koji grade nekretninu oslobađaju plaćanja 50% komunalnog doprinosa. Poboljšavaju uvjete i za sezonske radnike pa u bivšoj vojarni za njih uređuju smještaj.

– Možda se netko od njih zaljubi i ostane živjeti na Visu. Važno je stalno truditi se dizati kvalitetu života naših građana da ostaju živjeti na otoku i da vide da gradska uprava živi s njima i trudi se i radi kako bi im život bio kvalitetniji – rezonira Radica.

Komentara 4

AN
anp
21:43 18.12.2017.

Napokon nasi novinari napisali i pozitivnu vijest.

ZV
Zvonimir555
06:56 19.12.2017.

Dragi moj novinaru, pišeš o Visu gradu, gdje uprava i gradonačelnik rade sve, da bude bolje mladim ljudima. U gradu Visu, na otoku Visu je gradonačelnik g. Radica, a vi dajete Sliku, na slici vam je malo misto Komiža. Zašto Zašto radite pomutnju i ne pišete pravilno. Komoža ims sdp gradonačelnicu, koju je namjestio još Stipe Mesić, odnosno protežirao. Ona se ne skida sa trpna već, 4 mandata. Podupiru je rođaci o prijatelji rođaka. 500stanovnika, a 300 rođaka (od muža rođaci, of sestre rođaci od nećaka rođaci.... Itd. Za svoja,, 4 mandata apsolutno ništa nije napravila, a puno je obećala. Ljudi du očajni i nemoćni, da joj kažu dosta, kad ima iza sebe potporu svojih uhljeba. Najnovije je dozvolila da nećal, od sestre joj sin grafi betomdku vilu na predivnom otoku Biševu, na arheološkom nalazištu, kraj crkve sv. Silvestra iz XII stoljeća, koju su izgradili talijanski Benediktinski svećenici. Dozvolila je fa brst njene prijateljice, sekretarice unakaradni najljepšu, pješčanu uvalu na Biševu, uvalu Porat. Izgrsfio je tamo na samoj plaži nekakav prljavi restorančić,gdje se normalnom čovjeku gadi staviti tuku na prljav stol. I zo na samoj plaži, bez olakve dozvole. I nitlo ništa nr pita. Uništava kulturna dobra poprekrasnoj Komiži. Prodali su strancu iz Južnoafričke Republike, tvornicu sardina "Neptun i otpustili 1000 radnika, za vrijeme pretvorbe. Onesposobljena devastirana, tvornica služi kao strašilo za usladištenje starih brodova, mreža i užasa. Još se na plodovima nalaze

JA
Jania
11:16 19.12.2017.

Lijepa priča. Pokazuje da samo treba htjeti i znati i onda sve postaje moguće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije