Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crvena zastava SAD-u

Virginia: 6-godišnji dječak koji je upucao učiteljicu ne može biti kažnjen

Six-year-old boy shoots and gravely wounds teacher in Virginia school
Foto: ABC AFFILIATE WVEC/REUTERS
1/3
10.01.2023.
u 17:07

Šestogodišnji dječak je priveden nakon što je unio pištolj u osnovnu školu i upucao učiteljicu u prsa, teško ju ranivši. U zakonu nisu predviđene mjere za sakncioniranje ovako mladih počinitelja. Ovo je prvi ovakav incident u ovoj godini, svega 6 dana nakon što je započela, te daje naslutiti da će oružje nastaviti predstavljati ozbiljan problem u američkim školama.

Novi slučaj oružanog nasilja potresao je ovaj petak Newport News, grad od nepunih 200 tisuća stanovnika na istoku Virginije, nakon što je dječak iz prvog razreda upucao svoju učiteljicu, Abby Zwerner, i teško ju ranio. Prema izvješću američke policije indcidentu je prethodio sukob u učionici, nakon čega je učenik ispalio jedan hitac kojime je ranio učiteljicu. Ostali učenici nisu stradali. Nakon događaja policija je privela dječaka, a učiteljica je prevezena u bolnici gdje je njeno stanje stabilizirano. Čini se kako će se nastaviti diskusija o opasnosti dostupnosti vatrenog oružja maloljetnicima.

Prema zakonima u Virginiji, ne postoji pravna osnova temeljem koje se ovako mladoj osobi može suditi kao odrasloj, niti ih se, ako ih proglase krivima, može zatvoriti u popravni dom. Međutim, vlasti mogu roditeljima oduzeti pravo na skrbništvo nad djetetom. Takvo postupanje ostaje izgledno s obzirom da je prema navodima američkih medija, vlasnica pištolja bila dječakova majka.

Foto: ABC AFFILIATE WVEC/REUTERS

Ovo predstavlja nastavak rastućeg trenda oružanog nasilja u američkim školama. Prema dostupnim podacima, od 2018. bilo je 145 ovakvih incidenata, a njihov broj raste iz godine u godinu, tj. u 2020 ih je zabilježeno 10, iduće godine 35, a u prošloj godini 51. 2018. i 2019. bilo je sveukupno 68 slučaja pucanjava u školama koje su završile smrću ili ozljedama.

Gradonačelnik Newport News-a izjavio je kako ovaj slušaj ponovo podiže "crvenu zastavu Sjedinjenim Američkim Državama" te da će rasprava o suzbijanju ovoga problema biti pokrenuta na nacionalnoj razini.

>> VIDEO: Vozači satima čekali na graničnom prijelazu: 'Hrvati misle da su bogovi jer su u Schengenu'

Komentara 1

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
14:48 11.01.2023.

Društvo sociopata, a i mi grabimo krupnim koracima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije