Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svađa u saboru

Vinković: Ćirilica u Vukovaru bila bi kao arapski u New Yorku!

zoran vinkovic
Patrik Macek/PIXSELL
30.01.2013.
u 16:15

Ako će se mijenjati zakoni onda treba reći Europi zašto se to učinilo. Dok su zakoni na snazi treba ih poštivati, rekao je zastupnik srpske manjine Mile Horvat

Rasprava o dopunama Zakona o cestama pretvorila se u svađu oko uvođenja ćiriličnog pisma u Vukovaru, padale su teške riječi, tražile se pauze i apeliralo na poštivanje zakona. Svađu je zakuhao je HDSSB-ov Zoran Vinković koji je tijekom svojih izlaganja u dva navrata ubacio opaske o dvojezičnosti, što je napokon izazvalo reakciju zastupnika bošnjačke manjine Nedžada Hodžića. Prvo spominjanje dvojezičnosti Vinković je ubacio u replici u kojoj je kritizirao potrebu studije opravdanosti Pelješkog mosta.

- Danas se postavlja pitanje izrade studije opravdanosti za Pelješki most. Pa to je slično kao da sad pitamo ajmo napraviti studiju opravdanosti uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru. Ma ćirilici nije mjesto tamo! - rekao je Vinković, no tada se nitko nije "uhvatio na udicu".

Kasnije je, govoreći o podravskoj magistrali te opet o Pelješkom mostu ubacio kako bi bio "krajnje bezobrazan i degutantan onaj dvojezični natpis na ulasku u Vukovar". Na te je riječi reagirao Nedžad Hodžić koji je spočitnuo Vinkoviću što dvaput spominje uvođenje ćirilice te ga je podsjetio da dvojezičnost, a i druga prava nacionalnih manjina, proizlaze iz Ustava RH i Ustavnog zakona, koji su u Saboru doneseni dvotrećinskom većinom.

- Dakle, svako pozivanje na nepoštivanje zakona koje smo donijeli u ovom Saboru atak je na vlastitu državu, atak je na Sabor i atak je na sve nas i ja vas molim da to ne činite jer mislim da pozivate na bezakonje - replicirao je Hodžić.

Prozvani Vinković posprdno je odgovorio da ne zna treba li zvati "službu bezbednosti" da mu kao državnom neprijatelju stavi lisice i izvede ga iz Sabora.

- Ne znam je li to vama jasno, ali to bi bilo slično kao kad bi talibani na arapskom jeziku stavili dvojezični natpis kraj onog srušenog trgovačkog centra u New Yorku. Nisam vas želio uvrijediti ali shvatite nas Hrvate, shvatite što znači Vukovar za Hrvatsku - poručio mu je Vinković.

Hodžić je tada zatražio pauzu, nakon koje je izjavio da se takve neprimjerene poruke više ne smiju čuti u Saboru. HDSSB-ov Dražen Đurović poručio mu je kako neće on određivati što će pripadnici njegove stranke u Saboru govoriti a nakon toga za riječ se javio zastupnik srpske manjine Mile Horvat.

- Vinković je prevršio mjeru, mi nismo talibani jer su talibani teroristi. Ako postoji želja za promjenom zakona neka se okupi dvotrećinska većina i neka se promijene zakoni pa onda neka se Europi objasni zašto se to napravilo. Dok su zakoni na snazi treba ih poštivati - rekao je Horvat, nakon čega je nastavljena rasprava o dopunama Zakona o cestama.

>>R. Tomašić Saboru predaje peticiju protiv ćirilice u Vukovaru

Komentara 198

OB
-obrisani-
18:36 30.01.2013.

Ćirilica u Vukovaru bila bi kao arapski u New Yorku! +++++ To je kao i sa trenutnom vlasti u Zagrebu i moglo bi se kazati da je ovakvo stanje kao da su nacisti na vlasti u Izraelu !

BM
Boris Markovic
22:39 30.01.2013.

@najpametniji: Sve ti je dobro osim zakljucka. Ovi sto su napali Vukovar su bili isto Hrvati (kao Djokovic, Tesla itd.). Cirilica je hrvatsko pismo. Posto su Hrvati vecina u Vukovaru, treba im dozvoliti natpise na njihovom pismu. Zbog toga je ispravan zakljucak da je u redu da cirilice bude.

Avatar mnogotaman
mnogotaman
18:35 30.01.2013.

i ti bosanci su prvi pobjegli kod svojih....u bosnu dan danas selo gornji bogićevci i srbi slavonci su dobre komšije čudo jedno moj stipane....čudo ste vi bosanci donjeli samo zlo....u tuđu kuću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije