Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dramatični obrat

Vinko Sindičić: Nijemci su me prisilili da lažem o Perkoviću

Vinko Sindičić i Josip Perković
Foto: Pixsell
1/2
14.01.2014.
u 20:09

Novi dramatični obrat u slučaju Perković – Vinko Sindičić, u pismu u ponedjeljak popodne pristiglom u Hrvatsku iz Italije izjavljuje da je 2008., pod prisilom njemačkog pravosuđa, tužiteljstva i policije, morao dati lažni iskaz i teretiti Krunoslava Pratesa, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za ubojstvo Stjepana Đurekovića!

Novi dramatični obrat u slučaju Perković – Vinko Sindičić, u pismu u ponedjeljak popodne pristiglom u Hrvatsku iz Italije, gdje se sklonio, navodno zbog bolesti, izjavljuje da je 2008., pod prisilom njemačkog pravosuđa, tužiteljstva i policije, morao dati lažni iskaz i teretiti Krunoslava Pratesa, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za ubojstvo Stjepana Đurekovića! Ključni svjedok njemačkog tužiteljstva upravo je bio Vinko Sindičić, osuđen kao "kiler" jugoslavenske Udbe zbog pokušaja ubojstva Nikole Štedula – a na temelju čijeg je svjedočenja u Münchenu Krunoslav Prates 2008. osuđen na doživotni zatvor, Josip Perković uvučen kao organizator te Zdravko Mustač kao naručitelj Đurekovićeva ubojstva. Sindičić je svoje novo pismo poslao hrvatskom pravosuđu te Perkovićevu i Mustačevu odvjetniku Anti Nobilu.

Razlozi potrage

– Ovo pismo dokazuje naše velike rezerve prema suđenju u Njemačkoj jer je razvidno da Prates nije imao pošteno suđenje nego se odvijalo pod pritiskom tužiteljstva i njemačke tajne službe. Pa Sindičić izravno optužuje i njemačke tajne službe, tužiteljstvo i krim-policiju za pritisak, a to već jest skandal – kaže odvjetnik A. Nobilo. Smatra da je ovo pismo ujedno “odlična stvar za Pratesa koji uporno traži ponavljanje suđenja u Münchenu”.

Ovo pismo dokazuje naše velike rezerve prema suđenju u Njemačkoj jer je razvidno da Prates nije imao pošteno suđenje

Anto Nobilo

Sindičić se opet “pojavljuje” u javnosti petnaestak dana nakon što je iz Rijeke stigla informacija da je za njim raspisana međunarodna tjeralica jer ga Općinski sud traži zbog procesuiranja u nekoliko slučajeva. Sindičić je “nestao” još prošle godine, a tvrdilo se da je “ili u Italiji ili u Španjolskoj”. Najvažniji razlog potrage za Sindičićem jest, kako potvrđuje i Županijski sud u Rijeci, “sumnja da je počinio kaznena djela davanja lažnog iskaza i lažnog prijavljivanja kaznenog djela”. Ta se tematika odnosi na davanje iskaza na suđenju u Münchenu 2008. Sindičić je uzburkao javnost još 2012., kad je kod javnog bilježnika ovjerio svoju izjavu, dijametralno suprotnu njegovu iskazu na suđenju Pratesu.

Taj promijenjeni iskaz bio je temelj na kojemu je Josip Perković, u intervjuu Večernjem listu, i tvrdio da je “Prates u Njemačkoj osuđen na pravdi Boga” te da ima razloga sumnjati u nepristranost i profesionalnost njemačkog pravosuđa.

"Svima zadaje bolove"

U intervjuu je Perković kazao kako ne bi želio suđenje u Münchenu upravo zato da mu se tamo “ne dogodi neki novi Sindičić”, aludirajući na pojavu nekog novog lažnog svjedoka. Protiv Sindičića kaznenu su prijavu zbog davanja lažnog iskaza podnijeli i Josip Perković i Zdravko Mustač. Pokaže li se da je Sindičić lažno svjedočio, njihova obrana imat će jako oružje u rukama dođe li do suđenja u Münchenu. Kako je Sindičić opet postao “tražena osoba”, očito slanjem svog novog iskaza pokušava popraviti svoju situaciju. Novost je, u ovom već drugom demantiju svog ključnog svjedočenja iz 2008., što optužuje Nijemce da su ga prisilili na davanje lažnog iskaza. U intervjuu Večernjem okarakterizirao ga je i Vice Vukojević: “Sindičić je osoba koja zadaje bolove i neugodnosti svim svojim prijateljima, pretpostavljenima i svim susjedima, svakome. To vam je tako, ako u akciji uhvatite dvojicu, nastupa tzv. američka pravda, jedan će reći da je ubio ovaj drugi te će se njega osloboditi”.

>> Osuđuje me se samo na temelju pisanja beogradskog tiska (Prvi dio)

>> Volio bih da svi dokazi i svjedočenja budu javno objavljeni (Drugi dio)

>> Ja sa smrću Đurekovića apsolutno nemam nikakav dodir (treći dio)

>> Ja sam za postupak u Hrvatskoj i njemu ću se prepustiti

>> Nakon 1. općeg sabora HDZ-a osvanuli su naslovi: 'Tko je pustio ustaše u Zagreb' (5. dio)

>> Osigurao sam 136 transfera oružja i nisam izgubio ni metak (6. dio)

>> Kako sam generalu Rašeti uzeo sedam kilograma zlata iz sefa vojne bolnice (7. dio)

>> Bozanić me proziva, a ja sam spasio kalež i dnevnike Alojzija Stepinca (8. dio)

Komentara 315

US
USA
20:22 14.01.2014.

Mrtvi hrvatski sinovi se okrecu u grobu od ovog u sto se pretvorila nasa domovina. Trebalo bi i svu ovu udbasku bandu zajedno sa dorhom i drzavnim odvjetnistvom pritvoriti i natjerati da razotkriju cijelu ovu antihrvatsku rabotu i onda ih lijepo poslati niz Sa....

FR
Franciskoo
20:39 14.01.2014.

Kako se udbaši, esdepeovci, uskok, dorh, njihovi mediji i Milanović igraju s hrvatskom javnosti. Na slučaju Perković se lijepo vidi kako su svi ovi nabrojani super dobro umreženi kada treba spašavati partijsko-udbaškog druga! Potomci komunista drmaju državom, štite jedni drugima leđa, pljačkaju državu, upravljaju svim institucijama i jači su nego ikad. Milanović je na čelu te crvene hobotnice i seniori komunistčki mogu biti ponosni na njega i njegove poteze s kojima spašava Perkovića. Sad će se Milanović vjerojatno prebaciti na slučaj Šegon i Linić, treba ta dva druga spasiti koja su uhvaćena u kriminalu!

ZM
Zoki_Milanovic
20:23 14.01.2014.

pa mi recite da nisam genijalac i da se nisam naucio od tate kako izvesti kontraobavijestajnu akciju. najprije ona genijalna ideja od interviewu u nastavcima sa Perkovicem u VLu. a sada - gle cuda nevidjenoga - dogodio se obrat ut u vezi iskaza naseg bivseg killera nase sluzbe Sindicica. pa mi recite da nisam pametan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije