Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vile s bazenima na Krku spojene su mostovima i panoramskim dizalom

U Zbog kliznih stijena u interijeru, sve sobe mogu postati dio dnevnog dijela ili se odvojiti. Spavaća soba jednostavno postaje radna
11. prosinca 2020. u 10:33 1 komentara 4084 prikaza
Arhitektonski ured ARHIV
Foto: ARHIV
Pogledajte galeriju 1/5

U uvali Rova u Malinskoj na otoku Krku posljednjih godina dogodio se pravi graditeljski boom. Prekrasna plaža i povoljna orijentacija, s pogledom na cijeli Kvarner na sjeveru, kao i konfiguracija terena, stvorili su preduvjete za razvoj novog apartmanskog naselja, infrastrukturno vezanog za Malinsku. Arhitektima je prva asocijacija na Malinsku, a vjerojatno i otok Krk, hotel Haludovo arhitekta Borisa Magaša. Upravo se taj hotel nalazi nasuprot uvale Rova.

Kviz Potjera KVIZ POTJERA Buduća lovkinja? Srednjoškolka pobijedila Vukorepu, lovac se bunio da je oštećen

– Početkom 2018. godine kontaktirali su nas investitori koji su kupili prekrasno zemljište veličine 1500 m2 i planirali su investirati u zgradu sa 6 apartmana. Kako je to za njih bio prvi graditeljski pothvat i takvo ulaganje, nisu imali predumišljaje, već smo partnerski zajedno razvijali projekt. Od nekoliko predloženih koncepata razvoja, jednoglasno smo se odlučili razvijati ovaj koji je na kraju i realiziran. Dvije zgrade, međusobno su spojene dizalom i mostovima, a svaki apartman ima svoj bazen i dio vrta – objašnjava nam arhitekt Pero Vuković, osnivač arhitektonskog ureda ARHIV.

Na prvi pogled, upravo je činjenica da svaki apartman ima svoj vrt i vanjski prostor, uz velike terase, ono čime projekt iskače iz većine onoga što ga okružuje. Iako je riječ o apartmanima, s terasama i okolišem ostavlja dojam koji je svakako bliži dojmu boravljenja u kući.

Arhitektonski ured ARHIV | Autor : ARHIV Foto: ARHIV

Nema hodnika i instalacija

Tako postavljen koncept pruža “najbolje iz oba svijeta”, i kuće i zgrade. Osim navedenog, on je urbanistički jako “pristojan” i obziran prema okolišu, jer se veći volumen usitnjuje te pruža vizure i formira zelenilo između novih volumena.

– Kako je zemljište bilo izuzetno skupo, zauzeli smo stav da nema previše smisla ostaviti ga kao uređeno zajedničko zemljište kojim nitko ne raspolaže, a služilo bi samo za “ukras”. Također, s obzirom na malu udaljenost od mora i prekrasne plaže koja je udaljena svega 150 metara, pomno smo promišljali bazene i njihov smještaj, veličinu i potrebu za njima. Ideja dijeljenja bazena svakako smanjuje razinu komocije i “luksuza”, dok zelenilom okružena oaza koja osigurava privatnost i privatni bazen koji osim ugođaja pruža i osvježenje omogućava uživanje i “izvan” sezone kupanja u moru – objašnjava arhitekt.

U velikim trgovačkim centrima u Zagrebu ograničen je broj posjetitelja NOV NAČIN ŽIVOTA Stožer objavio detalje novih mjera u trgovinama i šoping-centrima

Poseban je naglasak stavljen i na uređenje okoliša, kako geometrijom i razinama vrtova, tako i pomnim odabirom biljnog materijala i već razvijenih biljaka. Osigurana je maksimalna privatnost u tim “čarobnim vrtovima” u kojima su uz bazene i tuševi, prostori za roštilj, ležaljke za sunčanje, pogled na Kvarner i uvijek direktan, neposredan izlaz iz apartmana. Neposredan izlaz je omogućen putem terasa koje su mali inženjerski pothvat, jer su njihove konstrukcije potpomognute prednapregnutim sajlama koje se inače koriste u konstrukciji mostova, i tako su formirane konzole od 8 metara. To ostavlja dojam slobode, osigurava privatnost i štiti od pretjeranog osunčanja. Isti koncept proveden je i kroz cijeli interijer. Svaki apartman projektiran je tako da nema hodnika, sve su instalacije potpuno skrivene, a naglasak je na kvaliteti prostora i prožimanju s okolišem i pogledom. Spektakularni pogled na Kvarner kadriran je staklenim stijenama s najtanjim profilima u najvećoj dimenziji, visine 3 metra. Isti princip je u dnevnom boravku i glavnoj spavaćoj sobi, kao i u blagovaonici i drugoj spavaćoj sobi. Uz WC za goste kraj ulaza, glavna spavaća soba ima svoju kupaonicu, a dvije “dječje” sobe imaju svoju.

Kuhinja i staklene stijene

Zbog kliznih stijena u interijeru, sve sobe mogu postati dio dnevnog dijela ili se odvojiti. Središnja spavaća soba jednostavno postaje radna i potpuno se rastvara prema dnevnom boravku, kuhinji i blagovaonici. Kuhinja je središte prostora, omeđena je velikim staklenim stijenama i prozorima koji su veličine standardnih staklenih stijena u konvencionalnoj stanogradnji. Svi materijali u interijeru i eksterijeru pomno su birani i jako kvalitetni, s posebnim naglaskom na jednostavnom održavanju kako bi novi vlasnici što više uživali i odmarali se, a što manje čistili. Grijanjem i hlađenjem također se upravlja internetom, putem mobilnog telefona, iz bilo kojeg kutka svijeta. Dizalo kojim se može pristupiti svakom stanu je panoramsko, s neprekinutim pogledom na Kvarner.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Avatar wakan tanka
    wakan tanka:

    Sve je to lijepo i krasno osim sto ovi apartmani imaju direktan pogled na JANAF-ov terminal i plinski terminal (u gradnji) u Omislju