Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan pobjede nad fašizmom

Vijenci u spomen 1.207 stradalih bugarskih vojnika

Foto: Branimir Bradarić
09.05.2020.
u 13:15

Na Bugarskom vojnom groblju u Vukovaru vijence su položili bugarska veleposlanica Genka Georgijeva kao i izaslanstva MORH-a i Grada Vukovara

Povodom Dana oružanih snaga Republike Bugarske, a na Dan pobjede nad fašizmom, bugarska veleposlanica u Hrvatskoj Genka Georgijeva položila je vijenac na Bugarskom vojnom groblju u Vukovaru. Vijenac je položen u spomen 1027 bugarskih vojnika, dočasnika i časnika koji su poginuli tijekom 1944. i 1945. godine u oslobađanju dijelova Hrvatske od fašizma. 

-To što Vukovar čuva Bugarsko vojno groblje od izuzetne je važnosti za nas, a to ima i zajedničke vrijednosti i uspomene na sve naše žrtve. Izuzetna je simbolika to što bugarska i hrvatska krv leže zajedno u hrvatskoj zemlji, rekla je Georgijeva koja je položila vijenac i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u spomen na stradale tijekom Domovinskog rata. 

Dodala je i kako su u Vukovaru pokopani posmrtni ostaci ne samo bugarskih vojnika stradalih na području Vukovara nego i svih njihovih vojnika stradalih na području Hrvatske. Povodom ovoga dana Veleposlanstvo RH pripremilo je bilo raznolik program u sklopu kojega je trebao biti održan i kulturno – umjetnički program ali i posjeta poslovnih ljudi zainteresiranih za zajedničke projekte sa Hrvatskom. Sve to je radi epidemije korona virusa odgođeno do daljnjeg. Podsjetila je i kako u Vukovar dolaze od 90-ih godina te da imaju fotografije groblja i grada kako su tada izgledali. Donosili su i donacije vukovarskoj bolnici, a planiraju i u buduće pomoći koliko treba.

Uz veleposlanicu Bugarske vijenac na Bugarskom vojnom groblju položilo je izaslanstvo MORH-a kao i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar LindaUL95
LindaUL95
09:07 10.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Avatar CarolBH79
CarolBH79
22:12 09.05.2020.

ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije