Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vijećnik HNS-a svojim je glasom ‘minirao’ proračun

Ako se proračun ne usvoji do 31. prosinca, po scenariju Tuhlja od prošle godine, i Kraljevčane iduće godine očekuju novi lokalni izbori i trošak od stotinjak tisuća kuna
05. prosinca 2014. u 09:30 3 komentara 811 prikaza
Kraljevec
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hoće li nakon prošlogodišnje epizode s Tuhljem, još jedna zagorska općina iduće godine prije vremena na izbore? Naime, vijećnici općine Kraljevec na Sutli, njih 11, na svojoj posljednjoj sjednici nisu prihvatili općinski proračun. I dok je shvatljivo što ga nije prihvatilo pet vijećnika HDZ-a, s druge strane sasvim je nerazumljivo što ruku nije podignuo Zdravko Jemeršić, vijećnik HNS-a koji je bio suzdržan i time prevagnuo na HDZ-ovu stranu. Uz tri vijećnika HSU-a, većinu u Vijeću načelnici Danijeli Pongrac, osiguravali su dosad i jedan vijećnik SDP-a, jedan HSS-a te Jemeršić.

‘Pustite me na miru’

- Pustite me na miru, ništa ne želim komentirati – bio je jedini odgovor Zdravka Jemeršića na naš upit zašto je glasao protiv proračuna. Predsjednik HDZ-a i bivši načelnik Antun Hrelja bio je puno konkretniji.

- Vijećnici HDZ-a čak su bili spremni i podići ruke za proračun, no nakon što nam nisu prihvaćena dva amandmana, jednostavno smo morali glasati protiv. Prvi se amandman odnosi na presvlačenje i ograđivanje igrališta kraj OŠ u Kraljevcu na Sutli koje je oštećeno, a nije sanirano, a u drugom tražimo da se u proračunu osigura novac za asfaltiranje pet nerazvrstanih cesta na području općine. Mogu samo napomenuti da mi u Vijeću imamo pet vijećnika, ali od strane načelnice i vladajuće koalicije nismo bili ni pozvani kad se raspravljalo o proračunu, a kamoli da smo mogli utjecati na njegov plan. Da su uvrstili u proračun naše amandmane, mi bi za njega sigurno digli ruke – rekao je prvi čovjek kraljevečkog HDZ-a Antun Hrelja te dodao kako ih je posebno zasmetala i činjenica što su se promjenom vlasti znatno povećali troškovi za plaće zaposlenika.

Naime, nova načelnica sada je profesionalka s velikom plaćom, naknada zamjeniku načelnika povećana je s dvije na četiri tisuće kuna, a u radni odnos primljena je i nova pročelnica.

Za zaposlene 33 posto

Kaže kako se prije za zaposlene izdvajalo manje od 20 posto izvornih općinskih prihoda, a sada su oni povećani na zastrašujućih 33 posto. Isto tako, povećani su troškovi i za reprezentaciju dnevnice i službena putovanja. Na pitanje postoji li dogovor između Jemeršića i HDZ-a da zajedno ruše proračun, Hrelja nam je odgovorio da nikakve „političke trgovine“ ovdje nema.

Načelnica Danijela Pongrac tek nam je rekla kako ne može ‘ući u mozak’ HNS-ova vijećnika Jemeršića po pitanju zašto je bio suzdržan u glasanju za proračun te da će pokušati napraviti sve kako bi se proračun do konca godine ipak usvojio kako ne bi došlo do novih izbora i troška od 100 do 200 tisuća kuna za ovu siromašnu općinu. Dodala je i kako, ukoliko Jemeršić ostane pri svom stavu, postoji mogućnost da za proračun glasa i netko iz HDZ-a.

"Nitko Jemeršića ne tjera da se bavi politikom - neka doma hrani krave!"

Stvarno je neodgovorno, ali i neshvatljivo da netko tko svojim glasom “minira” proračun poput HNS-ovca Zdravka Jemeršića, ne želi pred javnosti odgovoriti zašto je glasao protiv proračuna i time dovoditi općinu u novi trošak. No, kad već Jemeršić ne želi javno govoriti, o njemu govore njegovi sumještani.

- Ma pustite, taj ujutro govori jedno, poslijepodne drugo. Budite sigurni da će se on do kraja prosinca opet predomisliti i glasati za proračun. No, to što radi je neodgovorno. Pa, nitko ga ne tjera da se bavi politikom - neka doma hrani krave - kažu sumještani.

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • vidala:

    kaj vam nije jasno - ukinite takve općine i i mate 10 km asfaltiranih cesi godišnje - pa bile one i do kljeti

  • vezana:

    Ukoliko trošite 33% od proračuna na plaće mi razne letrugije...pa ste vi normalni!!!! Odmah vas ukinuti i proglasiti mjesnim odborom, nisu karave za bedake, a bome ni politike za fićfirićeke. kako načelnicu nije sram pored tolikih troškova da se bori ... prikaži još! za tobožnji proračun za 2015...pa bori se za svoju i druge plaće. Jeste jadni Bog vam pomogao.

  • Zagorskih:

    ma na kraju bude sve OK jer ga budu pritisnuli, i on i zena rade u drzavnoj firmi, ali da opcina nema uvjete ni da bude mjesna zajednica to stoji, zamjenik nacelnika iz redova umirovljenika prima preko 3000 kn mjesecno, ... prikaži još!o, nacelnica je profesionalka sa preko 9000, procelnica ima preko 6000, da, procelnicaima likovnu akademiju ali to nije bitno, vazno je da ima dobro zaleđe Pazite, samo za povecanje troskova placa su sva dijeca mogla imati besplatne knjige za skolu....ma ovo je sve maskembal!!!