Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Vijećnik HDZ-a uvrijedio djecu s teškoćama u razvoju i mora im platiti odštetu

Ivica Vranjić
Ivona Ćuk
19.06.2019.
u 11:44

Općinski sud danas je odredio da svakom od učenika mora platiti po 5000 kuna odštete te im podmiriti sudske troškove

Vijećnik HDZ-a Ivica Vranjić morat će platiti odštetu trojici učenika škole za djecu s teškoćama u razvoju jer ih je javno uvrijedio na sjednici Županijske skupštine u Bjelovaru.

Općinski sud danas je odredio da svakom od učenika mora platiti po 5000 kuna odštete te im podmiriti sudske troškove. Vranjić je na sjednici lani u studenome, obraćajući se drugim vijećnicima, za govornicom rekao: "Jel znate vi gdje je Peta osnovna škola u Bjelovaru? Jeste čuli nekad za petu osnovnu? Kao da ste bili u toj petoj osnovnoj školi redovni polaznici, tako se ponašate".

Inače, V. Osnovna škola Bjelovar posebna je odgojno-obrazovna ustanova za učenike s većim teškoćama u razvoju. Sud je zaključio kako je Vranjić svojim istupom "takvo zdravstveno stanje učenika izravno iskoristio u krajnje omalovažavajućem kontekstu kao element vrijeđanja i na taj način počinio grubu povredu prava osobnosti svih tužitelja".

Roditelji trojice dječaka na sudu su svjedočili kako su njihovi sinovi tog dana bili uznemireni i tužni jer su putem lokalnih medija doznali što se događalo. Neki čak nisu više željeli ići u školu zbog tih Vranjićevih riječi.

"Citiranom izjavom tužiteljima je nanesena šteta u vidu povrede prava osobnosti na ugled, čast i dostojanstvo koja se očituje u nezakonitom napadu na čast, ugled i dostojanstvo javnim istupom tuženika pred većim brojem ljudi. Ta štetna radnja počinjena je na javnoj sjednici Županijske skupštine, a tuženik je znao da su na njoj prisutni i predstavnici medija", zaključila je danas sutkinja Vesna Šuflaj Šestak.

Vranjić se tijekom suđenja branio da nije mislio ništa loše te podsjeća da je odmah svima uputio javnu ispriku zbog svojih nesmotrenih riječi. "Prije svega sam imao u vidu ponašanje pojedinih zastupnika na sjednici, a ne omalovažavanje djece koja ni jednom riječju nisu spomenuta", branio se tuženik.

Nakon spornog istupa, Ivica Vranjić dao je ostavku na funkciju člana Županijske skupštine u Bjelovaru. Isprika mu pak nije pomogla. Presuda bi ga svakako trebala dodatno zabrinuti jer sad nisu isključene i nove tužbe polaznika V. osnovne škole.

Komentara 3

DU
Deleted user
12:05 19.06.2019.

čini mi se više kao treniranje strogoće, pogotovo ako se odmahispričao....ali ovo je Lijepa naša

Avatar Domovine_sin
Domovine_sin
12:13 19.06.2019.

Čime je točno uvrijedio djecu iz te škole?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije