Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Vijeće srpske nacionalne manjine donijelo odluku u vezi Statuta: Očekujemo da se poštuju zakoni RH

dvojezična ploča
Foto: Ilustracija: Goran Ferbezar/PIXSELL
25.08.2015.
u 13:25

– I dalje tvrdimo da je novim Statutom učinjen veliki korak unazad i da vukovarski Srbi sada imaju manje prava nego su ih imali po Statutu iz 2009. godine, rekao je Drakulić.

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara donijelo je na svojoj telefonskoj sjednici odluku da Ministarstvo uprave RH izvijeste „kako je Gradsko vijeće grada Vukovara donijelo akt koji je suprotan zakonima“, a koji onemogućava zakonima garantirana prava srpske nacionalne manjine. Potvrdio je to za Večernji list predsjednik Vijeća Dejan Drakulić podsjećajući kako se radi o Statutu grada Vukovara koji je donesen prošloga tjedna.

– Ukazujemo kako je donesenim Statutom prekršen Ustav RH ali i Okvirna konvencija Savjeta Europe za zaštitu nacionalnih manjina kao i europska Povelja o regionalnim i manjinskim jezicima. Isto tako prekršena je odluka Ustavnoga suda RH kao i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, rekao je Drakulić dodajući kako sada Ministarstvo uprave ima rok od osam dana da odgovori.

Ministarstvo poslije ovoga dopisa, koji će biti kompletiran sa raznim dokumentima, ima mogućnost da doneseni Statut stavi izvan snage poslije čega bi se dalje proslijedio Vladi RH. Ako Vlada RH prihvati odredbe Vijeća u roku od 30 dana obratiti će se Ustavnom sudu RH i zatražiti ocjenu ustavnosti. U suprotnom izglasani Statut grada Vukovara sa svim svojim izmjenama biti će ponovno na snazi.

– Vijeće srpske nacionalne manjine očekuje od Ministarstva uprave, Vlade RH i Ustavnog suda RH da poštuju zakon, istakao je Drakulić. Podsjetio je kako je Vijeće i prošle godine prvo reagiralo da donesene izmjene Statuta grada Vukovara koji je stavljen izvan snage, a poslije čega je Ustavni sud RH donio odluku da se u roku od godinu dana Statut uskladi sa važećim zakonima.

Vijeće se još nije pismeno obratilo veleposlanstvima u Hrvatskoj i međunarodnim organizacijama kako su najavili ali i to se očekuje narednih dana. Govori se i o mogućnosti da sve političke stranke i organizacije sa srpskim predznakom zajedno se pismeno obrate na više adresa i tako ukažu na Statut grada Vukovara za koji tvrde da nije u skladu sa zakonima.

– I dalje tvrdimo da je novim Statutom učinjen veliki korak unazad i da vukovarski Srbi sada imaju manje prava nego su ih imali po Statutu iz 2009. godine, rekao je Drakulić. 

>> Statut je neprihvatljiv, Srbe nitko ništa nije pitao 

>> 'Statut grada Vukovara krši Ustavom zajamčena prava'

Komentara 40

Avatar juricamesko
juricamesko
14:00 25.08.2015.

Pupovac mu telefonom priopćio a on izjavio. da se prije svega zapitate poštuju li vukovarski srbi svoje sugrađane koje su ubijali ,klali i mučili. kako bi bilo da se između sebe dogovorite i otkrijete jame u koje ste bacili pobijene vukovarce .kad barem učinite taj prvi korak onda možete nešto početi i tražiti

SO
Somelier
13:50 25.08.2015.

Čuj telefonska sjednica koju je Dejan Drakulić obavio sam sa sobom. Jako značajno.

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
14:25 25.08.2015.

Jadno je da popuju oni koji ne priznaju niti poštuju Hrvatsku za svoju Domovinu, dokazali ste se od 1991 do 1995.g. nikako vama srbima da uđe u glavu da Hrvatskom više ne upravljate ni vi ni beograd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije