Naslovnica Vijesti Svijet

Vijeće Europe vratilo Rusiji pravo glasa

Skupština je taj prijedlog odobrila sa 118 glasova za, 62 protiv te 10 suzdržanih nakon što joj je 2014. godine oduzela pravo glasa zbog aneksije Krima
25. lipnja 2019. u 08:50 15 komentara 493 prikaza
Vijeće Europe
Foto: DPA/PIXSELL

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) izglasala je u utorak vraćanje prava glasa Rusiji koje joj je oduzeto prije pet godina zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

Vladimir Putin RUSKI PREDSJEDNIK Putin naredio privremeni prekid putničkih letova iz Rusije u Gruziju nakon prosvjeda

Skupština je odobrila taj prijedlog s 118 glasova za, 62 protiv i 10 suzdržanih.

Ovo je prvi put da je ukinuta sankcija protiv Rusije zbog aneksije Krima.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe je 2014. oduzela ruskim izaslanicima pravo glasa želeći tako kazniti Rusiju zbog aneksije Krima. 

Federica Mogherini i Wang Yi GODINA DANA EU produljilo sankcije Rusije zbog uloge u istočnoj Ukrajini

Glavni tajnik Vijeća Europe u odlasku, Thornbjorn Jagland, rekao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu da bi to tijelo trebalo zadržati svoj inovativni karakter. Dodao je kako je PACE forum za dijalog i suočavanje. Njegov nasljednik bira se u srijedu u tajnom glasovanju na petogodišnji mandat.

Zajedno s Europskim sudom za ljudska prava (ECHR), Vijeće Europe je odgovorno za nadgledanje ljudskih prava u 47 zemalja članica.

Vijeće Europe ne pripada Europskoj uniji, stoga ni ECHR nije njeno sudsko tijelo.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  pravo glasa rusima je nazad omogućeno kako bi se novo vodstvo vijeća europe moglo legalno izabrati. jer bez ruskih glasova tko god bio izabran ne bi bio legalna, niti legitimna ekipa! mogao je novinar jasno napisati što bi bilo da ... prikaži još! rusiji nisu 'vraćena' prava. to što u jednoj rečenici šturo napomene 'idućeg tjedna će se birati novo vodstvo' je ključ ovog događaja. mogao je i napisati da su ukrajinci vrijeđali sve koji su za ruse dali glas, i to tako se da cijela dvorana zgražala. nek novinar veli kakvim riječima su se pred koji dan nijemci obratili ukrajincima i kako su ih nazivali. nek novinar napiše kolko rusija godišnje plaća to vijeće. i koje teme su kroz vijeće se deset godina provlačile. deset godina svaka sjednica vijeća, svako zasjedanje, je obilježeno jednom te istom stalnom temom, rusijom. u vijeću europe sjede i amerikanci. čemu? što ne sjede u nekom indijanskom vijeću? što se njihov obračun sa indijancima ne prikazuje kao uspješno rješavanje problema? ono, problem ukloniš... još jednom, ovo su rusi čekali, znali da do toga mora doći, lako je bilo ovih 5 godina rigati vatru na ruse (poljaci i ukrajinci), al sad se na loptu stalo i treba dalje ići. ovo je početak obračuna europe sa ukrajinom, ne rusijom. europa je priznala kosovo. nakon toga nema više govora o čvrstom stavu oko nepromjenljivosti granica. kocka je bačena.

 • Toni66:

  Ovo je original novinara kao zaključak ; Zajedno s Europskim sudom za ljudska prava (ECHR), Vijeće Europe je odgovorno za """nadgledanje ljudskih prava""" u 47 zemalja članica. Vijeće Europe ne pripada Europskoj uniji, stoga ni ECHR nije njeno sudsko tijelo........ ... prikaži još!. nadopuna i objašnjenje dalje ; Niti ima veze sa bilo čim ili sa bilo kim .. Kratko rečeno mi pametni smo se skupili osnovali sami sebe ( stvorili ; i nemamo nikakvu važeću funkciju-značaj ili potrebu da uopće postojimo ali što je najvažnije a to je da nas EU financira plača i da ne živimo nimalo loše- zapravo super ... Više debelih stotina miliona ide na naše zarade ,... Konačno taj buđet od 1.5 - 2 milijarde koje EU vladari stoje porezne obveznike cijele EU rope su tako i tako uglavnom sve 90% beskorisno i jalovo totalno nepotrebne radnje ili sastanci i jadne odluke ( 2 godine rade oni na tome da EU neko vratimo na stro vrijeme bez sat naprijed sat nazad zahebancije !!! ...............

 • i:

  Tek kad buricka povede tu organizaciju nizasto ...