Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vigilare bi trebalo biti sram; provjerite prije nego što posegnete za kvalifikacijama'

Udruga Vigilare zatražila je smjenu ministrice te ju je optužila da je "pokazala nevoljkost ili nekompetentnost da se ozbiljno pozabavi promoviranjem pedofilije, homoseksualnosti i rodne ideologije u hrvatskim školama".
28. veljače 2018. u 16:51 57 komentara 9449 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je u srijedu u Saboru na optužbe udruge Vigilare istaknuvši kako bi ih "trebalo biti sram" te je pozvala sve da prije nego što posegnu za kvalifikacijama i etiketiranjem provjere činjenice, istaknuvši kako se mora izbjeći da se bavimo marginalnim temama i da učenici budu taoci skupina i pojedinaca kojima nije interes unaprjeđenje obrazovnog sustava.

protiv ministrice Vigilare traži smjenu Divjak: Birači HDZ-a ne žele da se djeca susreću s perverzijama

Udruga Vigilare zatražila je u srijedu da premijer Andrej Plenković smijeni ministricu Divjak te ju je optužila da je "pokazala nevoljkost ili nekompetentnost da se ozbiljno pozabavi promoviranjem pedofilije, homoseksualnosti i rodne ideologije u hrvatskim školama".

"Ja mislim da bi njih prije svega trebalo biti sram. Kao što bi trebalo biti sram i sve one urednike i sve one koji prenose lažne vijesti i pri tome ne provjeravaju činjenice", odgovorila je ministrica na pitanje novinara u Saboru nakon rasprave o Zakonu o strukovnom obrazovanju.

Blaženka Divjak
1 / 12
Ministrica Blaženka Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj o uvođenju informatike

Objasnila je kako se najprije osvrće na izvorište, "na emisiju u kojoj je netočno navedeno da je određena literatura na popisu lektire, što je laž", misleći pritom na emisiju HTV-a Dobar dan, Hrvatska kojoj je bilo riječi o kurikulumu hrvatskoga jezika.

Istaknula je kako sve što se uvodi u škole prolazi provjere te je pozvala sve da u službenim dokumentima, koji su dostupni, "provjere prije nego što posegnu za ovakvim ružnim riječima, kvalifikacijama i etiketiranjem".

"Na stranicama ministarstva nalaze se kurikulumi koji su sada spremni za eksperimentalnu provedbu, iako se oni još uvijek unaprjeđuju i javljaju se određene promjene", rekla je Divjak napomenuvši kako još traje proces usklađivanja.

Suradnja između dvije države oko pitanja obrazovanja nacionalnih manjina Zagreb Ministri Divjak i Šarčević o načelu reciprociteta u obrazovanju učenika nacionalnih manjina

Pozvala je i širu javnost da se uključi, kako bi se izbjeglo da se bavimo marginalnim temama i da učenici budu praktički taoci nekih skupina ili pojedinaca kojima nije interes unaprjeđenje obrazovnog sustava.

"Tako da bih i vas novinare zamolila da stvarno provjerite sve činjenice i da svi zajedno radimo tako da naši učenici dobiju kvalitetnije i bolje obrazovanje, a ne da budu taoci ovakvih ružnih, neutemeljenih riječi i alternativnih činjenica, bolje rečeno laži", poručila je Divjak.

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

U povodu Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, odnosno Dana ružičastih majica, Divjak je upozorila na nužnost provedbe preventivnih programa radi sprječavanja vršnjačkoga nasilja u školama.

Blaženka Divjak Blaženka Divjak: 'Od rektora očekujem jasan razvojni plan, odgovornost i otvorenost'

"Moramo surađivati s roditeljima, s drugim ministarstvima, s različitim udrugama, sa svima onima koji nam mogu biti suradnici, koji mogu zajedno s nama raditi da se prevenira vršnjačko nasilje. Nažalost nikad nećemo iskorijeniti takvo nasilje, jer se uvijek pojavljuju novi oblici", istaknula je  Divjak.

Napomenuvši kako danas svjedočimo mobingu na internetu i na društvenim mrežama, što prije desetak godina nije postojalo, istaknula je kako se zbog toga moraju neprestano osmišljavati novi preventivni programi i podizati svijest o borbi protiv vršnjačkoga nasilja.

Zakon o strukovnom obrazovanju je i važna demografska mjera

Zakonom o strukovnom obrazovanju, o kojemu se danas raspravljalo u Saboru, osigurava se pravni temelj za učenje temeljeno na radu, za dualno obrazovanje, za centre kompetentnosti preko kojih ćemo omogućiti da se iz europskih fondova povuče milijarda kuna, rekla je ministrica.

Blaženka Divjak Ipak opisne Divjak: Na polugodištu neće biti brojčanih ocjena

Na taj će način "županije dobiti centre kompetentnosti, a učenici mjesto gdje će se ne samo obrazovati nego gdje će surađivati direktno s poslodavcima, nastavnici će u njima imati priliku za cjeloživotno obrazovanje i osposobljavanje, a omogućit će i prohodnost i prema visokom obrazovanju posebno prema veleučilištima te je u tome smislu to sigurno vrlo važna demografska mjera", poručila je Divjak.

Zagreb: Potpisivanje sporazuma Vlade RH i Europske svemirske agencije o svemirskoj suradnji Svemirska agencija Divjak potpisala sporazum s ESA-om: 'Možda će uskoro Rimac biti u svemiru' Blaženka Divjak BLAŽENKA DIVJAK 'Izbor rektora je tema za koju postoji šire zanimanje' Ivan Vrdoljak 'UVODIMO NOVI STANDARD' Vrdoljak: Zaustavljamo poluinformacije, objavit ćemo sve dokumente reformi
NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Dingač:

  Armagedon je opasni pedofil. vidite kako se grčevito bori za uvođenje pedofilije u hrvatske škole. prvo treba dozvoliti da cure javno govore da su zaljubljene u svoje prijateljice pa dečki u dečke a onda počinje uvođenje perverzije pa pedofilije. bolesno ... prikaži još! koga ovaj tip nađe za opravdati lude poremećene odrasle manijake.

 • Avatar ilija.pravednik
  ilija.pravednik:

  njoj fali dobar kurac

 • Avatar skorinparizerzac
  skorinparizerzac:

  Batarelo je je uvijek podrzavao Most svih svjetonazora, mora se polako za neki odluciti:)))