Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOĆNI NAPAD

VIDEO Željezna kupola, moćni izraelski protuzračni sustav uništava Hamasove rakete

Iron Dome
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.10.2023.
u 10:23

Prvi put sustav je upotrijebljen 2011. godine. Dizajniran je za zaustavljanje raketa i topništva kratkog dometa poput onih ispaljenih iz Gaze.

Željezna kupola (Iron Dome), moćni je protuzračni sustav izraelske proizvodnje. Presrela je Hamasove projektile iznad Tel Aviva u subotu navečer. I noćas je presrela desetke Hamasovih raketa koje su iz Gaze ispaljene prema Izraelu. Nakon subotnjeg ranojutarnjeg napada Hamasa postavila su se brojna pitanja o sustavu Iron Dome.

Prvi put sustav je upotrijebljen 2011. godine. Dizajniran je za zaustavljanje raketa i topništva kratkog dometa poput onih ispaljenih iz Gaze. Iron Dome oslanja se na sustav radara i analize kako bi utvrdio je li dolazna raketa prijetnja, pucajući presretačem samo ako dolazna raketa ide prema naseljenom području ili važnom objektu. 

VEZANI ČLANCI:

Presretači koji vertikalno pucaju iz mobilnih jedinica ili sa statičnog mjesta lansiranja, dizajnirani su da detoniraju dolaznu raketu proizvodeći eksplozije na nebu.

Sustav protuzračne i raketne obrane Iron Dome razvila je izraelska obrambena tvrtka Rafael, a naručila ga je izraelska vlada, koja je u početku financirala njegov razvoj i postavljanje prva dva sustava. SAD je dao 2,6 milijardi dolara projektu Iron Dome od njegova postavljanja 2011. godine, omogućujući proizvodnju dodatnih sustava i projektila za presretanje. Rafael i američki Raytheon zajedno proizvode komponente presretačkih projektila za SAD, koji ima dva sustava Iron Dome. Stoji u članku jeruzalemskih novina, a o čemu je već pisao Večernji list.

Video: Žestoki udar na Gazu, Izrael pokreće nove napade

Podsjetimo, izraelska vojska nastavlja u ponedjeljak ujutro borbe s infiltriranim borcima u južnom Izraelu oko Gaze, nakon što je tijekom noći pogodila "više od 500 meta" Hamasa i Islamskog džihada, navodi se u vojnom priopćenju, dok neki časnici nazivaju Hamasov napad izraelskim "11. rujna".

"Još uvijek se borimo, postoji sedam ili osam mjesta na otvorenom terenu oko Pojasa Gaze gdje još uvijek imamo vojnike koji se bore protiv terorista", rekao je potpukovnik Richard Hecht novinarima. "Mislili smo da ćemo jučer imati potpunu kontrolu nad situacijom. Nadam se da će tako biti na kraju dana" u ponedjeljak, dodao je.

GALERIJA Novi napad Izraela na Gazu

Iron Dome
1/12

Tijekom noći, "borbeni zrakoplovi, helikopteri, letjelice i  topništvo gađali su više od 500 meta terorista Hamasa i Islamskog džihada", stoji u priopćenju vojske. Zračni napadi na Gazu nastavili su se tijekom jutra u ponedjeljak. Novinar AFP-a govori o gustim oblacima dima iznad Gaze.

 

Komentara 9

DE
Demokratura
12:02 09.10.2023.

Sad zagađenja nisu bitna.. koliko se zagadila atmosfera u ukrajini, pa sad ovdje🤔 ..ma davlu to nije bitno

BU
burza
10:50 09.10.2023.

Oteto prokleto nikad tamo mira

XA
xaron
22:29 09.10.2023.

Željezna kupola je efikasna zaštita od raketa, ali ima i svoja ogranicenja. Kada je broj dolazečih raketa veči od broja protu-raketa na lanserima ,odbrana ima rupe kroz koje prolazi taj višak raketa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije