Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u kolumbijskoj prašumi

VIDEO Vjeruje se da je ovaj potez zmija prvi put snimljen u divljini: 'Zanimljivo ponašanje'

Zmija
Borna Filic/PIXSELL
05.04.2024.
u 23:47

"Već sam bio u kontaktu s nekoliko herpetologa koji shvaćaju da bismo se trebali više usredotočiti na ovo zanimljivo ponašanje", rekao je istraživač Henrik Bringsøe

Dvije divlje zmije u prašumi u Kolumbiji uhvaćene su u borbi za hranu, u svom prirodnom staništu, a vjeruje se kako je taj prizor prvi put snimljen. Danski istraživači Henrik Bringsøe i Niels Poul Dreyer objavili su studiju 22. ožujka te istaknuli taj fenomen. Bringsøe je istaknuo kako je mnoge zmije teško proučavati u divljini zbog njihovih "tajnovitih navika". 

Kleptoparazitizam, fenomen u kojem jedan grabežljivac krade hranu od drugoga, dobro je dokumentiran kod raznih životinjskih vrsta, ali je rijetko primijećen među zmijama u njihovim prirodnim staništima, prenosi Fox News

Kako je zabilježeno na snimci, jedna je zmija u borbi grizla tijelo druge. Jedna je zmija potom ispustila hranu, a druga ju je zgrabila i pobjegla. Bringsøe i Dreyer primijetili su da je ovakvo ponašanje uočeno u zatočeništvu, no nije dokumentirano da se zmije bore za obrok u divljini. Otkriće će posložiti onima koji proučavaju njihovo divlje ponašanje u prirodnim staništima.

"Već sam bio u kontaktu s nekoliko herpetologa koji shvaćaju da bismo se trebali više usredotočiti na ovo zanimljivo ponašanje", rekao je Bringsøe te ustvrdio: "Kleptoparazitizam je samo jedan fascinantan element složenog ponašanja zmija". 

Ključne riječi

Komentara 4

LO
Lokislav
02:01 06.04.2024.

Umjesto u kolumbijisku prašumu mogli su doći u Hrvatsku. Kleptoparazitizam bi našli na svakom ćosku, osobito u blizini političkih institucija i nevladinih udruga.

CU
Cuturas
06:14 06.04.2024.

Točno na vrijeme za predizborni spot u Hrvatskoj.

LO
Lolita3
16:27 06.04.2024.

Jadne životinje. Ništa ne vjerujem nikakvim stručnjacima i istraživačima, osim da nesretne životinje drogiraju, daju im ljudska imena, izmišljaju priče i snimaju filmiće. Sve zbog novca, Fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije