Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI FARMERA

VIDEO Večernjakov novinar iz Bruxellesa: Traktorima su probili policijsku blokadu

European farmers protest in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/28
26.02.2024.
u 13:16

Oko 900 traktora zakrčilo je europsku četvrt Bruxellesa oko trga Schuman

Plinske boce na prosvjedima poljoprivrednika ispred EU institucija u Bruxellesu dok traje sastanak Vijeća ministara poljoprivrede... 

Tu i druge scene pogledajte u javljanju uživo našeg novinara iz Bruxellesa!

Dio prosvjednika ranije je probio policijske barikade: traktorima su jednostavno pregazili željezne ograde opasane bodljikavom žicom i zaobišli policijske kombije koji su tu stajali da ih spriječe. Policajci su se ipak u jednom trenutku maknuli pred traktorima koji su tako probili policijsku blokadu.

Na nekoliko mjesta prosvjednici su pokušali zapaliti stare traktorske gume, ali jake policijske snage sprečavale su ih u tome uz pomoć vatrogasnih kamiona.

Oko 900 traktora zakrčilo je europsku četvrt Bruxellesa oko trga Schuman.

Iz Bruxellesa se javio novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec.

– To je nastavak niza farmerskih prosvjeda u Europi koji su počeli u Njemačkoj i u Francuskoj prije nekoliko tjedana. 

– Poljoprivrednici traže da se europsko zakonodavstvo ne mijenja tako brzo prema Green Dealu i prema ostvarenju klimatskih ciljeva, posebno u onom dijelu u kojem oni tvrde da im to remeti njihovo poslovanje. Protive se i uvozu jeftinijih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, koji je smanjio cijenu njihovih proizvoda, kao i sklapanju trgovinskih sporazuma između EU i zemalja Južne Amerike – kazao je novinar Večernjeg lista.

European farmers protest in Brussels
1/28

Neki prosvjednici došli su na prosvjed s prikolicama u kojima se nalazi stajsko gnojivo, a posljednji put kad su to učinili stajskim gnojivom zasuli su zgradu Europskog parlamenta. Ovaj put neke su zgrade Europske komisije bile zaštićene velikim bijelim platnima koji očito služe kao obrana od stajskog gnojiva.

 

Komentara 14

MA
Maestro88
13:33 26.02.2024.

Poslednjih dvije godine ovakve scenarije su nam predvidjali mnogi Zapadni i naši analitičari iz Hrvatske. Ali ne da će se dogadjati u zemljama EU već u Rusiji. Nego vidimo obratnu situaciju. Tko drugome jamu kopa...

DU
Deleted user
13:38 26.02.2024.

Snage reda će dobiti pojačanje jer ne smije se dizel motorima u središte grada.

NE
nebitnoime
13:35 26.02.2024.

Živjela demokracija, sloboda govora i europske tekovine, dolje Putin, europski farmeri i drugi autokratski despoti koji glasaju za kojekakve alternative to je fashizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije