Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI IZBORI

Ursula von der Leyen najavila kandidaturu za drugi mandat na čelu Europske komisije

President of the European Commission Ursula von der Leyen speaks to press in Washington
Foto: Sarah Silbiger/REUTERS
1/4
19.02.2024.
u 14:08

Jedan od najmoćnijih europskih čelnica spremana je još pet godina voditi Europsku komisiju.

Nakon mjeseci nagađanja, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je svoju kandidaturu za vodeću kandidatkinju Europske pučke stranke (EPP) desnog centra za nadolazeće europske izbore u lipnju. Objavila je to  tijekom konferencije za novinare danas u Berlinu, piše Politico.

To ju stavlja u primarnu poziciju da ugrabi drugi mandat na čelu moćne izvršne vlasti EU-a, usredotočujući se na platformu povećanja potrošnje za obranu.  Von der Leyen prva je žena na čelu Komisije koja nas je vodila kroz svjetsku pandemiju i prvi veliki sukob na europskom tlu u desetljećima. Godine 2019. u parlamentu ju je podržala koalicija konzervativne Europske pučke stranke, socijalista i liberalne skupine. S predviđenim usponom krajnje desnice na sljedećim izborima, ne može se reći hoće li trostranačka koalicija imati dovoljno glasova da je ponovno podrži.

U međuvremenu, von der Leyen će morati hodati po osjetljivoj žici. Ako bude potvrđena kao vodeća kandidatkinja EPP-a u ožujku, bit će prva aktualna predsjednica Komisije koja će se kandidirati za još jedan mandat otkako je sustav prvi put implementiran na europskim izborima 2014. godine. piše Politico.

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 3

KA
Kapitol
15:51 19.02.2024.

Ova ekipa u EU bila je najgora do sada. I ova bi i dalde sefovala.Dobro je da su sada izbori.

VO
voge
14:28 19.02.2024.

Europa 202x= Jugoslavija 198x Euro će završiti kao dinar, samo naprijed sa razbacivanjem novaca u neproduktivne svrhe tipa klimatske promjene i potpore destruktivnim segmentima društva. Lijepo li je u novoj Jugoslaviji , samo naprijed. Koji je ovo Déjà vu!!!..Živjela Novaa Jugoslavija(EU). Živio Novi Dinar(Euro). Živjeli Eurozastupnici (sekretari Centralnog komiteta Komunističke partije). Živjela Ursula Von der Leyen (Milka Planinc). Živjela Europska komisija( Predsjedništvo SFRJ). Sve je puno narodnih heroja i nosioca partizanskih spomenica! Fali samo štafeta! Ali ne sumnjam da će se naći zamjena za nju.

IG
IgorY
14:42 19.02.2024.

Jadna EU. Fakat sve više podsjeća na SFRJ. Završiti će i tako jednako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije