Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 22 godine

VIDEO Spektakularni prizori: Isušeno Lokvarsko jezero, otkriveno što se pod vodom skrivalo od 1950-ih

Nakon 22 godine isušeno Lokvarsko jezero, dno skriva ostatke potopljenog naselja
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/23
29.05.2023.
u 09:20

Ispod jezera ostaci su nekadašnjeg naselja Srednji Jarak u kojem je živjelo oko 400 ljudi. Vide se ostaci kuća, pilana, slavna cesta Lujzijana i Carev most.

Zbog remonta i održavanja hidroenergetskog sustava Vinodol ispražnjeno je Lokvarsko jezero. Posljednji put to je učinjeno prije 22 godine, a povlačenjem vode otkrilo se ono što se pod njom skrivalo od 1950-ih kada je jezero izgrađeno. Ispod jezera su ostaci nekadašnjeg naselja Srednji Jarak u kojem je živjelo oko 400 ljudi. Vide se ostaci kuća, pilana, slavna cesta Lujzijana i Carev most.

U petak su iz Lokvarskog jezera iseljene i ribe. Ribiči su pokušali spasiti što više riba, a najdragocjenija im je pastrva koja je najosjetljivija na mulj koji se stvara tijekom pražnjenja. Ribu su preselili u jezero Mrzla vodica. Postupno će je vraćati kada se u Lokvarsko jezero vrati voda.

VEZANI ČLANCI:

Jezero se isušuje već mjesecima. Bilo je potrebno izbaciti 35 milijuna kubičnih metara vode. Budući da je Lokvarsko jezero jedno od najpoznatijih turističkih atrakcija ovog goranskog mjesta i ispražnjeno, bit će mamac za posjetitelje. Naime, lokalne vlasti planiraju na isušenom dnu jezera organizirati koncerte i manifestacije.

GALERIJA Nakon 22 godine isušeno Lokvarsko jezero

Nakon 22 godine isušeno Lokvarsko jezero, dno skriva ostatke potopljenog naselja
1/23

Radovi na održavanju trebali bi biti gotovi do kraja kolovoza. Nakon toga u Lokvarsko jezero počet će se vraćati voda i to prirodnim dotocima pa će brzina punjenja ovisiti o vremenskim uvjetima.

Komentara 1

Avatar Hazl113
Hazl113
11:19 29.05.2023.

Ako Večernjaku treba, imam fotografije tog malog iseljenog naselja, prije puštanja vode u jezero.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije