Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEPORI OKO GRANICE

VIDEO Provokacije iznad Egejskog mora: Turski mlažnjaci došli na 400 metara od grčkog helikoptera

Foto: JOHN MACDOUGALL/DPA/PIXSELL
06.05.2020.
u 09:04

Grčki mediji pišu kako su se turski vojni avioni približili na čak 400 metara od helikoptera u kojem se nalazio grčki ministar obrane.

Grčka je Turskoj podnijela oštru diplomatsku notu zbog skandala koji se dogodio početkom tjedna iznad Egejskog mora kada su turski mlažnjaci u letu provokativno pokušali omesti grčki vojni helikopter. Turska vlast odmah je takve tvrdnje odbacila kazujući kako je Grčka izdramatizirala najnormalniju situaciju standardnih operativnih letova u regiji. 

Grčki mediji pišu kako su se turski vojni avioni približili na čak 400 metara od helikoptera u kojem se nalazio grčki ministar obrane. 

No vlada u Ateni ne skriva strah od potencijalnog sukoba i ometanja zračnog prostora budući da se ta zemlja posljednjih dana počela otvarati i ublažavati restriktivne mjere zbog pandemije koronavirusa. Grčki dužnosnici, naime, smatraju kako bi ovakvi turski manevri mogli ugroziti turizam, jednu od glavnih grčkih industrija, piše voanews.

Glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas rekao je da je Grčka spremna oduprijeti se bilo kojoj turskoj provokaciji u budućnosti te da je ovakvo uznemiravanje iznad Egejskog mora samo upućuje na tursko kršenje dobrosusjedskih odnosa i međunarodnih pravila. 

Grčka i Turska imaju dugu povijest zategnutih odnosa kad je u pitanju Egejsko more budući da obje zemlje polažu pravo na zračni prostor iznad njega. Ove dvije članice NATO-a u posljednjih 30 godina čak su tri puta bile na pragu ratnog sukoba upravo zbog problematike oko neriješenih granica. 

U tom kontekstu treba spomenuti i tinjajući sukob otprije nekoliko mjeseci kad je Turska zbog geopolitičkih ucjena odlučila propustiti na desetke tisuća migranata u Grčku unatoč naporima cijele Europe da se to spriječi.

Komentara 6

DU
Deleted user
09:29 06.05.2020.

Opet sultan zvecka oružjem... Nije mu dost kaj je u Siriji dobil po njonji...

DU
Deleted user
09:29 06.05.2020.

Nema rasprave, ako si ušao u tuđi zračni prostor sa namjerom, očekuj da te sruše i točka! Danas imaju svu moguću tehnologiju i znaju točno svaki cm gdje se nalaze, obične provokacije rješavao bih rušenjem aviona, jer što ti imaš tražiti u tuđem zračnom prostoru bez dozvole ili je špijunaža ili vojni napad, nema trećeg!

MX
Mister X
09:30 06.05.2020.

Šta čekamo zašto se kilavimo mi sa F16, to i nam samo treba... Jer miljarde eura od godinama super turizma nemaju kud da se utroše.... Time bi mi bili gazde gospodari balkana .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije